6 obiective care merita vazute in Grecia
-
Grecia, o locatie de vis cu peisaje stancoase, statiuni mereu agitate
si plaje care te invita sa le descoperi. Cine va vizita cel putin o singura
data Grecia, va ramane cu siguranta impresionat si vrajit de frumusetea sa.
SuperEva va recomanda 6 obiective pe care nu trebuie sa le ratati
acolo.
Acropolis (Atena) -o mare realizare a civilizatiei Greciei in Epoca de Aur este uimitorul templu Doric, cunoscut si ca Parthenon, cea mai mare structura construita in Grecia acum mai bine de 2500 de ani. Dedicat Zeitei Atena, templul impresioneaza chiar si astazi vizitatorii, cu monumentalele sale coloane din marmura supravietuind ca o ruina nobila. Parthenonul este unul din cele mai mari temple din Atena.
Evenimentul principal al Greciei este Festivalul din Atena, care are loc
in lunile de vara. Acesta prezinta piese de teatru antice, muzica, dans, opera
si balet interpretat de artisti locali si internationali.
Ce este: amplasament,
eveniment
Acropolis: puteti ajunge pe platoul de 8 acri din
Acropolis cu un taxi sau autobuz
Festivalul din Atena:
festivalul are loc incepand de la mijlocul lunii Iunie pana in Septembrie; cand
luna este plina, Acropolis se deschide pe timp de noapte
Delphi -de peste 1000 de ani
Delphi este casa celui mai important oracol al Greciei antice, dedicate zeului
Apollo si locuit de nimfa Cassotis. In ziua a saptea a fiecarei luni, o
preoteasa in varsta phytica (Pythia este intermediara dintre zeu si oameni),
intra in transa isi rostea profetiile secrete unui preot, care le retransmitea
ca o ghicitoare, enigma, ce putea fi interpretata diferit.
Grecii credeau ca Delphi este centrul Universului, dar de ce? Delphi se afla intr-o locatie spectaculoasa pe un platou in Muntele Parnassus si se spune ca a fost fondat de Zeus, conducatorul tuturor zeilor, care a hotarat ca acest loc este centrul Universului. O piatra, omphalos, inca marcheaza locul despre care grecii antici credeau ca este centrul lumii, unde preotul statea asezat pentru a primi faimosul oracol. Deasupra ramasitelor Templului Doric, inca exista teatrul din secolul 4, odata locul in carea vea loc Festivalul Phytian (care, la fel ca si Jocurile Olimpice, avea loc o data la patru ani).
Unde se afla: 188 km nord-vest de Atena
Epidaurus (Peloponnese) -bine conservatul teatru din Epidaurus, construit in secolul 4 Inainte de Hristos, are o acustica care continua si in zilele noastre sa uimeasca autoritatile. Frumusetea locului si proportiile armonioase sunt fara egal. De la descoperirea sa, restauratiile au fost minime: scena originala inca exista, iar cele 54 de randuri cu scaune adapostesc 14 000 de locuri, plus randul VIP-urilor din fata. Construit cu o precizie mecanica, teatrul din Epidaurus a devenit un popular loc de intalnire pentru productiile Festivalului de teatru dramatic. A fost de asemenea locul preferat de interpretare al Mariei Callas. Este un loc magic in care puteti privi clasicele Sofocle si Euripide, chiar daca nu intelegi limba in care sunt interpretate. Epidaurus a fost sanctuarul lui Asklepios, zeul grec al medicinei. Tratamentele constau in activitati fizice, relaxare, bai si indeletniciri intelectuale.
Unde se afla: 40 km din
Nauplion
Contact: www.greekfestival.gr
Monemvassia (Peloponnese) - ca si Gibraltar, Monemvassia a controlat odata domeniul marii intre Europa de Vest si Levant. In interiorul orasului fortificat, casele si bisericile Bizantine inca sunt ocupate si unite de un dig rutier, de orasul Gefira. Grecii cu stare au renovat ruinele in case de vacanta. Monemvassia este aproape pustiu, iar stradutele inguste va apartin in totalitate.
Cladiri vechi de 3 secole au fost transformate in Hotelul Malvasia, unde fiecare camera este decorate individual, unele avand semineuri iar altele vedere spre mare.
Monemvassia: 97 km sud-est de Spania
Hotelul
Malvasia: Orasul Vechi
Cand: lunile Aprilie-Iunie
si Septembrie-Octombrie
Muntele Athos (Grecia de Nord) -din secolul al XI-lea, femeile si chiar animalele female nu au voie sa intre in aceasta fortareata de 336 km patrati, insa barbatii care au un permis pot pasi in urma cu 500 de ani, cand au inflorit peste 40 de manastiri care gazduiau 40 000 de calugari. Astazi mai exista doar 20 de manastiri, iar aproximativ 2000 de calugari continua traditia veche de mai bine de 1000 de ani. Vizitatorii sunt bine veniti sa ia cina in sala de mese, impreuna cu calugarii (mancarea este vegetariana). Unii calugari sunt comunicativi si va ureaza bun-venit, insa altii sunt mai retrasi. Numarul barbatilor care vor sa viziteze Muntele Athos nu are restrictii, insa doar 10 barbati straini pe zi pot vizita Muntele, petrecand cel mult o noapte la orice manastire oferita.
Cum ajungeti: primul pas este sa obtineti o scrisoare de recomandare de la consulatul ambasadei dumneavoastra din Atena, pentru a intra in Athos la o data precisa. In continuare va vor indruma ce trebuie sa faceti.
Mansatirile din Meteora (Thessaly)
- se afla in partea de nord-vest a Campiei Tesaliei,
in apropiere de Kalambaka, la iesirea Raului Pinios, si la aproape
300 m deasupra vaii. Meteora literar inseamna in aer, existand peste
60 de stanci ascutite, asemanatoare unor hornuri. Cea dintai comunitate
religioasa a fost stabilita aici in secolul 10, iar in secolul 16 existau deja
24 de manastiri si schituri. Patru inca supravietuiesc ca piese de muzeu, in
timp ce altele doua functioneaza ca avanposturi religioase.
Dintre cele care pot fi vizitate se afla si Megalo Meteoro, cea mai inalta manastire asezata pe o culme la 4 145 metri inaltime. Toate manastirile deschise publicului merita vizitate, pentru operele de arta religioase colectionate de-a lungul secolelor. Pana in anul 1920 nu se putea ajunge la manastiri decat cu ajutorul unor scari retractabile, insa de atunci s-au construit scari in stanca.
Unde se afla: 177 km sud-vest de Saloniki (Thessaloniki)
Mai multe informatii despre Grecia
veti gasi aici:
SuperEva va recomanda si urmatoarele hoteluri:
- www.casa-leone.com/
- www.ammoshotel.com/
- www.zorzishotel.com/
- www.lindiathalassa.gr/
- www.grandebretagne.gr/
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
buna tuturor.la inceputul lui august anul acesta ,am vizitat grecia pentru prima oara. am facut un circuit pe care l-am corectat pe parcurs in functie de frumusetea locurilor.asa am ajuns in tessaloniki, paralia,katerini, kalampaka, meteora si ioannina.tot ce am vazut a fost foarte frumos.dar in mod special am admirat tessaloniki si meteora.iti taie rasuflarea la vederea frumusetii lor mai ales meteora. acolo am simti ca sunt la picioarele bunului dumnezeu.maretiea ,frumusetea, inaltimea, haul ,culorile si mai ales sfintenia locului ce dateaza de atatea secol.daca nu ai vazut meteora in grecia , nu ai vazut numic! asta zic eusi mai zic ceva :multumesc bunului dumnezeu ca am vazut si am simtit acestea.daca doriti sa mergeti in grecia ,oriunde va duceti vizitati si va rugati in metrora pentru familia voastra .dar nu uitati de tessaloniki unde veti gasi bisericile si manastirile cele mai frumoase di grecia .aici va puteti ruga chiar sfintilor ce se afla in criptele lor .
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII