Copilul materialist: unde este vina parintilor

Copilul materialist -  unde este vina parintilor

Copilul materialist - unde este vina parintilor

  • Iti doresti sa ai un copil materialist? Un copil care iti judeca dragoste doar prin prisma lucrurilor materiale pe care i le oferi? Un viitor adult materialist, care judeca totul prin prisma banului? Ar trebui sa te gandesti la aceste intrebari...

    Parintii ar putea dori sa reconsidere metoda utilizarii bunurilor materiale pentru a-si pedepsi sau recompensa copiii. Citeste Copilul materialist: unde este vina parintilor...


veti citi:
Oare sunt parintii sunt de vina cand copilul este materialist?
Valoarea examinarii circumstantelor copilariei si a practicilor parintesti
Evita urmatoarele metode de educatie
Exista o asociere intre respingerea parentala si materialism

O relatie echilibrata intre parinte si copil
Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?
Cateva pacate asumate in cresterea copiilor
Cabinetul Psi - Despre psihologia copilului

Oare sunt parintii sunt de vina cand copilul este materialist?

Un studiu publicat in publicatia americana Journal of Consumer Research a descoperit ca anumite comportamente si tactici parintesti pot face un copil tot mai materialist pe masura ce copilul devine un adult.

Valoarea examinarii circumstantelor copilariei si a practicilor parintesti

Cercetatorii au intervievat mai mult de 700 de adulti intrebandu-i despre copilaria lor, despre relatiile pe care le aveau cu parintii si ce tip de pedepse primeau ca si copii.

Pentru a intelege comportamentele de consum ale adultilor, cercetarea noastra evidentiaza valoarea examinarii circumstantelor copilariei si a practicilor parintesti” a spus catre Medical Xpress cercetatorul Marsha Richins, profesor de marketing la Universitatea din Missouri (SUA).

Evita urmatoarele metode de educatie

Cercetatorii au concluzionat ca in mod special 3 practici parintesti conduc la o crestere a materialismului la copii:
 
 Recompensarea realizarilor unui copil prin oferirea unui cadou
Exprimarea afectiunii fata de copil prin oferirea obiectelor materiale si cadourilor scumpe
 Pedepsirea copilului prin confiscarea unui lucru de al sau, cum ar fi jucaria favorite

Psihologii sunt de parere ca atunci cand parintii se folosesc de obiecte materiale “este foarte posibil ca cei mici sa isi judege propriul succes si pe al celor din jurul lor prin prisma bunurilor pe care le detin” .

Aceste atitudini materialiste si modele se pot manifesta mai tarziu in viata adulta a copiilor de acum.

“Cercetarea noastra sugereaza ca este foarte posibil ca acei copii care primesc multe recompense materiale de la parinti sa continue sa se recompenseze pe ei insisi cu bunuri materiale atunci cand sunt mari – chiar si la varsta adulta- ceea ce poate fi problematic,” sunt de parere psihologii care au realizat studiul.

Exista o asociere intre respingerea parentala si materialism

De asemenea, cercetatorii au descoperit o asociere intre respingerea parentala si materialism. De exemplu. mult mai apti pentru a fi materialisti erau acei copii care au simtit ca parintii sunt dezamagiti de ei sau prea ocupati pentru a petrece timp cu ei. Adultii care au primit in copilarie pedepse sau recompense materiale au mari sanse de a-i admira pe oamenii care au lucruri scumpe.

In concluzie parintii pot folosi obiectele materiale cu moderatie.Cu mai multa moderatie si cu mai multa intelepciune.

Este OK sa-ti doresti sa cumperi lucruri copiilor tai, insa  aminteste-ti sa-i incurajezi sa fie recunoscatori pentru toate persoanele si lucrurile pe care le au in viata lor,” spun psihologii.

O relatie echilibrata intre parinte si copil

Psihologii incurajeaza relatiile sanatoase parinte-copil pentru a evita dezvoltarea perspectivelor si mentalitatilor materialiste.

De fiecare data cand copiii isi exprima recunostinta, ei devin mai constienti de cat de norocosi sunt, ceea ce le deschide calea catre o viata generoasa si mai putin materialista,”

Petrece timp de calitate cu copilul tau, fii un model de caldura sufleteasca, recunostinta si generozitate pentru a ajuta la reducerea materialismului in viitor...

VA INVITAM LA DEZBATEREA DE PE FORUM: Copii materialisti - unde gresesc parintii.

Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?

Ca parinte, ma intreb uneori daca nu cumva - noi parintii din ziua de azi - nu crestem o generatie de copii materialisti. Copii care cred ca banul este cel mai important obiectiv al vietii. Ca banul este masura succesului. Si ca fericirea inseamna bani.

Ce mesaj dam copilului nostru? Ai bani ai parte sau ai carte ai parte? Haideti sa ne gandim la faptul ca noi, parintii avem responsabilitatea de a ne pregati copiii pentru societatea in care vor trai. Si ca daca noi crestem acum o generatie de copii materialisti, chiar ei vor suferi de golurile de caracter ale acelei civilizatii. .. citeste mai departe  

Cateva pacate asumate in cresterea copiilor

Citesc in ultima vreme tot felul de materiale referitoare la parenting, unele interesante, altele care nu-mi spun ceva nou, altele care ma revolta. Incerc sa invat din fiecare cate ceva, prin natura lucrurilor, si de la o vreme incoace traiesc cu impresia ca la capitolul teorie stau destul de bine in ceea ce priveste subiectul atat de complex numit “cresterea copiilor”.

Cu toate acestea, imi dau seama ca de la teorie la practica e o imensa distanta si ca modul atat de frumos in care “specialistii” ne indeamna sa aplicam sau sa nu aplicam o metoda sau alta in acest proces complex ramane adesea doar la nivel teoretic. Pentru ca daca privim lucrurile fara ipocrizie, in practica lucrurile sunt adesea mai mult sau mai putin diferite citeste mai departe aici.

5 sfaturi de parenting care merita citite:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Doar un copil? Iritantele conceptii cu care se confrunta parintii cu un singur copil
Cum sa-ti ruinezi copilul pe viata: 10 sfaturi
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa

  Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Despre psihologia copilului

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta

autor: redactor Lizette Olaru, psiholog  - In exclusivitate pentru Desprecopii - toate drepturule rezervate 2016  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII