Legaturile intre luna nasterii unui copil si anumite boli care il pot afecta mai tarziu: studii si teorii

Legaturile intre luna nasterii unui copil si anumite boli care il pot afecta mai tarziu -  studii si teorii

Legaturile intre luna nasterii unui copil si anumite boli care il pot afecta mai tarziu: studii si teorii

Un studiu recent scoate în evidență legătura dintre luna nașterii copilului și riscul de a dezvolta anumite boli sau afecțiuni mai târziu în viață.

Cercetările arată că bebelușii născuți în timpul iernii sunt predispuși la un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în decursul vieții, în timp ce copiii născuți toamna au un risc mai mare de a suferi de depresie pe parcursul vieții. Ce ar putea explica aceste corelații curioase?

- veti citi:
Cum influenteaza data nasterii sanatatea unui copil? Exista vreo legatura?
Cautand o conexiune intre luna nasterii si anumite boli
Nivelul redus de lumina solara in ultimul trimestru de sarcina si diabetul copilului
Poluarea aerului creşte riscul copiilor de dezvoltare a fibrilaţiei atriale la copil
Copiii care au fost mai mici decât colegii lor atunci când au fost înscrişi la şcoală au avut un risc mai mare de ADHD
De ce sunt atat de importante primele 1000 de zile din viata unui copil

Un studiu facut de Centrul Medical al Universităţii Columbia, USA -  si publicat de sciencedaily.com face o legatura interesanta intre luna nasterii unui copil si predispozitia sa la anumite boli.

Cum influenteaza data nasterii sanatatea unui copil? Exista vreo legatura?

Un nou studiu facut in Centrul Medical al Universităţii Columbia din Statele Unite pune reflectorul asupra legăturilor dintre luna naşterii copilului şi riscul sau a avea anumite boli sau afectiuni, mai tarziu.

Studiul recent a arătat că bebeluşii născuţi iarna tind să aibă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 la un moment dat în viaţă, în timp ce copiii născuţi toamna prezintă un risc mai mare de a prezenta depresie pe durata întregii vieţi. Ce ar putea explica aceste legături curioase?

În urma unei analize a informaţiilor de sănătate a peste 10 milioane de pacienţi care trăiesc în trei ţări şi cinci climate diferite, oamenii de ştiinţă au descoperit că expunerea unei femei la anumite anotimpuri sau la anumiţi factori de mediu în timpul sarcinii  - poate influenta riscul bolilor la care este expus copilul mai tarziu. Descoperirile au fost raportate online în numărul din septembrie 2018 în Journal of the American Medical Informatics Association.

Cautand o conexiune intre luna nasterii si anumite boli

Este din ce în ce mai clar faptul că expunerile de mediu ale viitoarei mame pot afecta sănătatea copilului la maturitate. Însă, studierea acestor legături ridică probleme speciale. „Un prospectiv studiu convenţional ar fi lung, costisitor şi, mai presus de toate, lipsit de etică”, a declarat conducătorul sudiului Nicholas Tatonetti, profesor asistent de informatică biomedicală la Centrul Medical al Universităţii Columbia şi la Institutul de Date din Columbia, co-autor al lucrării. „Însă putem aborda aceste întrebări prin analizarea dosarelor de sănătate, căutând conexiuni între luna naşterii – ca o aproximare a expunerilor la mediu – şi rezultatele reale ale sănătăţii.”

Într-un studiu din 2015, Dr. Tatonetti şi Mary Regina Boland, student absolvent al Centrului Medical al Universităţii Columbia, au analizat dosarele medicale a 1,7 milioane de pacienţi din New York, descoperind legături interesante între luna naşterii şi riscul pe termen lung la boli. De exemplu, riscul apariţiei astmului a fost cel mai mare la copiii născuţi în iulie şi octombrie.

„Însă studiul nu a dezvăluit la ce ar fi fost expuse mamele în aceste luni, lucruri ce ar putea explica riscul crescut al copiilor pentru anumite afecţiuni,” a spus Dr. Tatonetti. „Pentru a răspunde la aceste întrebări, trebuie să analizăm dosarele pacienţilor din mai multe ţări, cu o varietate de clime şi expuneri la anotimpuri.”
Noul studiu a inclus înregistrări electronice de sănătate de la 10,5 milioane de persoane din Statele Unite, Coreea de Sud şi Taiwan.

Nivelul redus de lumina solara in ultimul trimestru de sarcina si diabetul copilului

Folosind o metodă dezvoltată de doctorii americani Boland şi Tatonetti, studiul a constatat că mamele care au fost expuse la niveluri reduse de lumină solară în ultimul trimestru de sarcină au avut copii ce au prezentat un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Copiilor născuţi în New York , cu ziua de naştere între decembrie şi martie, atunci când nivelul de lumină solară este cel mai scăzut, le-a corespuns un risc mai mare de a dezvolta diabet. Expunerea crescută a mamei la particule fine de aer în primul trimestru a fost asociată cu riscul crescut al copilului de a dezvolta fibrilaţie atrială (un ritm cardiac anormal, potenţial periculos).

Ad-Extra3:

Poluarea aerului creşte riscul copiilor de dezvoltare a fibrilaţiei atriale la copil

Astfel, în New York, unde poluarea aerului este cea mai poluată vara, naşterile iarna – şi experimentarea primului trimestru de sarcină vara – creşte riscul copiilor de dezvoltare a fibrilaţiei atriale. În mod similar, mamele care au primit doze mai mari de monoxid de carbon în primul trimestru (doze care variază în funcţie de locaţie) au avut copii cu un risc crescut de depresie şi anxietate.

„Toate constatările noastre majore care au legat tiparele de naşteri în diverse anotimpuri de expunerile la diferite medii se încadrează în căi mecanice cunoscute,” a spus Dr. Boland, primul autor al studiului actual. „Acest lucru este crucial, deoarece demonstrază utilitatea metodei noastre şi evidenţiază în continuare importanţa expunerilor de mediu în timpul dezvoltării şi impactul pe care îl pot avea acestea pe tot parcursul vieţii.”

Dr. Tatonetti, autorul principal al lucrării, a explicat mai departe, „De exemplu, expunerea unei mame la particule fine de aer îi măreşte riscul apariţiei tensiunii arteriale ridicate, afecţiune care este asociată cu hipertensiune arterială la descendenţi. Şi, în schimb, tensiunea arterială mărită este asociată cu an risc crescut de apariţie a fibrilaţiei atriale. Practic, noi folosim informaţiile pentru a uni punctele. Şi prin clarificarea acestor conexiuni, ar putea fi posibil să se găsească noi modalităţi de prevenire a bolii – precum recomandarea dozării sezoniere de anumite suplimente prenatale.”

Copiii care au fost mai mici decât colegii lor atunci când au fost înscrişi la şcoală au avut un risc mai mare de ADHD

Studiul a demonstrat şi că cel mai puternic factor în a determina dacă un copil ar fi diagnosticat mai târziu cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie  ( ADHD) nu este anotimpul naşterii. Mai degrabă, copiii care au fost mai mici decât colegii lor atunci când au fost înscrişi la şcoală au avut un risc mai mare de ADHD, cu o diferenţă a riscului de 18% între copiii cei mai mici şi cei mai mari. În timp ce constatările acestui studiu sunt similare cu studiile unei singure ţări, acesta este primul care investighează vârsta relativă şi boli  în mai multe ţări, cu ajutorul  bazelor de date cu privire la înscriere de la patru şcoli diferite.
„În general, descoperirile noastre demonstrează importanţa factorilor de mediu, inclusiv factorii socio-ecologici, cum ar fi vârsta relativă, asupra dezvoltării  bolilor copilăriei,” a spus Dr. Boland.

De ce sunt atat de importante primele 1000 de zile din viata unui copil

Construirea si formarea sanatatii mentale si fizice a unei persoane este un efort depus pe tot parcursul vietii.Probabil ca ati auzit deja de concepul "primele 1.000 de zile" ale vietii unui om - care se intinde de la conceptie pana la doi ani. Ei bine aceste primele 1000 de zile sunt cele mai critice pentru dezvoltarea creierului, a corpului, a metabolismului si a sistemului imunitar al unui copil, viitorul adult de maine

O alimentatie incorecta in aceste 1000 de zile este legata de o serie de probleme de sanatate, variind de la obezitate pana la o crestere/dezvoltare necorespunzatoare varstei. Iata tot ce trebuie sa stiti despre primele 1.000 de zile din viata copilului tau.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171114123259.htm

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII