Analize care pot salva viața nou-născutului: discută cu medicul cu care vei naște despre aceste teste

Analize care pot salva viata nou-nascutului -  discuta cu medicul cu care vei naste despre aceste teste

Analize care pot salva viața nou-născutului: discută cu medicul cu care vei naște despre aceste teste

Majoritatea bebelușilor se nasc sănătoși și cresc sănătoși insă, un procent foarte mic de bebelusi se nasc aparent sanatosi, iar apoi se îmbolnăvesc brusc, din cauza unei tulburări metabolice sau congenitale.

Chiar dacă majoritatea unor astfel de boli sunt foarte rare, pot să-i pună viaţa în pericol, dacă rămân ne-depistate şi ne-tratate la timp. Iata niste analize care pot salva viata nou-nascutului - sfatul medicului.

veti citi
Majoritatea bebelușilor se nasc sănătoși și cresc sănătoși
Care sunt aceste analize?
Teste de screening pentru malformații cardiace congenitale
 

Majoritatea bebelușilor se nasc sănătoși și cresc sănătoși

Insă, un un procent foarte mic de copii se nasc aparent sanatosi, iar apoi se îmbolnăvesc brusc, din cauza unei tulburări metabolice sau congenitale. Chiar dacă majoritatea unor astfel de boli sunt foarte rare, pot să-i pună viaţa în pericol, dacă rămân ne-depistate şi ne-tratate la timp.

Analizele pentru astfel de boli metabolice nu sunt scumpe. In cazul - foarte putin probabil - ca nou-născutul să aibă un rezultat pozitiv la oricare dintre aceste analize, medicul pediatrul poate să înceapă imediat tratamentul — ceea ce face o uriaşă diferentă în ceea ce priveşte tratarea bolii.

Care sunt aceste analize?

Din fericire, există analize pentru astfel de tulburări metabolice. Cu cateva picaturi de sânge, prelevate din călcâiul copiluli, după naştere, se pot face peste 20 de teste privind boli genetice, metabolice, hormonale şi funcţionale grave, printre care fenilcetonurie, hipertiroidie, hiperplazie suprarenală congenitală, deficit de biotinidază, boala urinei cu miros de sirop de arţar, galactosemie, homocisteniurie, defîcientă de acil-CoA dehidrogenază şi siclemie.

Consultă medicul de familie sau maternitatea in care vei naste pentru a afla tin timp ce fel de analize se fac chiar de la nastere nou-nascutului. Dacă spitalul nu pune la dispozitie toate aceste teste, poţi face programări, pentru a fi efectuate.

• Citeste Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: testul Guthrie, testul din calcaiul nou-nascutului

Teste de screening pentru malformații cardiace congenitale

In unele maternitati se fac si teste de screening la scurt timp după naştere, pentru malformaţii cardiace congenitale.

Aceste malformatii, care afectează unul din o sută de copii, pot duce la dizabilitâţi sau chiar la deces, dacă nu sunt depistate şi tratate din timp.

Din fericire, cand copilul este diagnosticat şi tratat din timp, aceste riscuri scad semnifîcativ — şi, în majoritatea cazurilor, complet. Analiza pentru malformaţiile cardiace congenitale este simplă şi nedureroasă. Pe pielea copilului e aşezat un senzor care măsoară pulsul micutului si cantitatea de oxigen din sange.

Daca rezuitatele sunt incerte, medicul poate să facă o altă analiză (ecografîe cardiacă) pentru a stabili dacă e ceva în neregulă.

autor: Desprecopii.com, - Toate drepturile rezervate © 2024
material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir
referinte : Academia Americana de Pediatrie 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII