Cum să critici un copil fără să il distrugi in interior: 5 metode pozitive de a critica copilul

Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior -  5 metode pozitive de a critica copilul

Cum să critici un copil fără să il distrugi in interior: 5 metode pozitive de a critica copilul

Ne trezim deseori că ne criticam copilul. Ba pentru o notă mai putin bună, ba pentru ca nu si-a facut ordine in cameră, ba pentru ca este lipsit de respect pentru alti copii. Critica nu este o metodă eficientă de a îndruma pozitiv un copil sau de a-l ajuta să învețe din greșelile sale. Critica poate provoca sentimente de neîncredere în sine și de neputință la copii, ceea ce poate duce la comportamente negative sau la probleme de sănătate mintală pe termen lung.

Deci nu ne criticăm copilul? Și cum anume trebuie să o facem?

veti citi:

Da, uneori e nevoie si de critica
Varsta ratiunii
Criza interioara si imaginea falsa despre sine
Critica trebuie sa fie constructiva
Critica nu distruge un copil ci este indispensabila pentru educatia sa
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Cum cladim increderea copilului nostru
Forum dedicat psihologiei copilului

Da, uneori e nevoie si de critica

Orice parinte stie ca procesul de educatie - de acasa - este unul complex. Si, da exista momente de stres, de oboseala, de dezamagiri, de critica...

Critica nu este o metodă eficientă de a îndruma pozitiv un copil sau de a-l ajuta să învețe din greșelile sale. Critica poate provoca sentimente de neîncredere în sine și de neputință la copii, ceea ce poate duce la comportamente negative sau la probleme de sănătate mintală pe termen lung. În schimb, este important să oferim copiilor noștri feedback constructiv și să le oferim suport în procesul lor de învățare și dezvoltare. Acest lucru poate însemna să le oferim îndrumări clare și specifice cu privire la comportamentele sau acțiunile pe care dorim să le vedem îmbunătățite, să le oferim oportunități de a face alegeri și de a învăța din propriile lor greșeli și să le arătăm că îi încurajăm și îi susținem în procesul lor de creștere și dezvoltare.

Ne trezim deseori ca ne criticam copilul. Ba pentru o nota mai putin buna, ba pentru ca nu si-a facut ordine in camera, ba pentru ca este lipsit de respect pentru alti copiii.

Insa este utila critca? Si cum putem critica copilul fara a-i ditruge increderea in sine?

Varsta ratiunii

In jurul varstei de 6 ani, copilul ajunge la ceea ce psihologii numesc: varsta ratiunii. La aceasta varsta, copilul incepe sa perceapa realitatea asa cum i-o zugravesc parntii si nu neaparat asa cum este ea. La aceasta varsta insa, copilul nu este capabil sa isi inteleaga propriile slabiciuni si limite. De aceea, nu trebuie sa il lasam sa creada ca tot ce face este bine si perfect.

Asadar, desi unii psihologii insista ca nu trebuie sa ne criticam copiii niciodata, ei bine - altii sunt de parere ca a evita sa ne criticam copiii este de fapt un deserviciu.

Asta pentru ca intr-o atmosfera de perfecta liniste, intr-o lume in care tot ce fac pare a fi perfect si nu merita nici o farama de critita - copilul incepe sa isi dezvolte convingerea ca e o fiinta exceptionala care se poate multumi cu valorarea sa.

Astfel, cu trecerea timpului - distanta dintre cee ce este El si ceea ce crede ca este se face tot mai mare, conducandu-l incet catre o criza interioara de identitate.

Criza interioara si imaginea falsa despre sine

Mai departe, pe firul psihologic, din criza interioara creata, copilul isi va canaliza toata energia pentru a-i convinge pe ceilalti de imaginea falsa pe care si-a creat-o.

Copilul trebuie crescut intr-o atmosfera realista pentru a-i putea cunoastre calitatile sau vulnerabilitatile - si pentru a sti cum sa se autodepaseasca. 

De aceea, exact parintelor ii revine situatia ingrata de a-i prezenta realitatea asa cum este:

- Nota e buna insa nu deajuns de buna  - pentru ca te-ai pregatit la forte maxime.
- Modelul construit de tine ar fi putut fi mai frumos si mai complex daca ai fi tinut cont de sfaturile mele
- A fi generos cu alti copii nu inseamna sa donezi jucarii stricate care tie nu iti mai plac.
- E bine sa ai simtul umorului dar ai grija pentru ca altor copii s-ar putea sa nu le placa glumele tale si sa ii raneasca.

Ad-Extra3:

Critica trebuie sa fie constructiva

Dar, desigur  - pentru a ne putea ajuta copilul, trebuie sa stim cum anume sa il criticam.  De exemplu in loc de ai-i spune: te critic pentru ca ai notele astea ... mult mai bine e ceva de genul: te critic pentru ca esti atat de important pentru noi (parintii) si pentru ca stim ca poti sa iei note mai bune daca ai fi serios si ai intelege ca timpul pe care il dedici acum scolii este foarte important pentru viitorul tau.

5 metode pozitive de a critica copilul


Iată cinci metode pozitive de a (critica)... oferi feedback copiilor:

1. Focalizarea pe comportament, nu pe persoană:

În loc să spunem "Ești un copil rău", ar trebui să ne concentrăm pe comportamentul specific pe care dorim să-l îmbunătățim, de exemplu "Această acțiune a ta a provocat probleme. Cum crezi că am putea face lucrurile mai bine data viitoare?".

2. Oferirea unui feedback imediat:

Feedback-ul dat imediat după o acțiune poate fi mai eficient decât să așteptați până când copilul uită ce a făcut.

3. Folosirea unei atitudini pozitive:

În loc să vă concentrați pe ce a făcut copilul greșit, încercați să subliniați ce a făcut bine și cum poate face mai bine în viitor.

4. Oferirea de alternative:

Dacă copilul face ceva ce nu este acceptabil, încercați să oferiți o alternativă mai bună pentru a-l ajuta să înțeleagă ce trebuie să facă în viitor.

5. Respectarea sentimentelor copilului:

Este important să înțelegem că copiii au propriile lor sentimente și emoții și să le respectăm acestea în timp ce le oferim feedback. Încercați să le întrebați cum se simt și să le oferiți suport în procesul lor de învățare și creștere.

Deci, critica nu distruge un copil ci este indispensabila pentru educatia sa.

Asadar, da - critica contructiva este utila. Departe de a distruge un copil, critica este esentiala pentru dezvoltarea copilului. Iar daca ne criticam copilul  - in asa fel incat sa inteleaga ca o facem cu dragoste - acea critica il va ajuta sa isi descopere resorturi si calitati acoperite de umbra ne-increderii.

4 alternative atunci cand vrei sa iti critici copilul

Te surprinzi uneori criticandu-ti copilul? Ei bine, da, poate prea mult si prea des...Afla ca este foarte important ce fel de critica faci. Exista modalitati mai bune prin care iti poti ajuta copilul sa isi imbunatateasca comportammentul si sa aiba parte de succes. Aici sunt cateva alternative pozitive prin care iti poti critica copilul:

Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Atunci cand le vorbim copiilor incercam sa o facem pe intelesul lor, insa sunt destule situatii in care replici spuse sub impulsul momentului pot darama tot ce am cladit pana in momentul acela prin comunicare. Cu totii rostim uneori cuvinte pe care apoi le regretam, iar pentru un copil, astfel de cuvinte inseamna durere, furie sau, de foarte multe ori, confuzie. De aceea, atunci cand ne adresam lor, celor mai dragi dintre fiintele care ne inconjoara, ar trebui sa gandim de doua ori inainte de a rosti anumite propozitii si sa incercam sa gasim calea cea mai putin bulversanta pentru ei de a le comunica ceea ce simtim noi, parintii adulti.

Iata cateva fraze pe care parintii nu ar trebui sa le spuna niciodata copiilor lor, dar pe care le rostesc adesea, fara a se gandi prea mult la consecintele dezastruoase pe care le pot avea citeste in continuare ce replici nu trebuie sa spui niciodata copilului tau.

Despre cum cladim increderea copilului nostru - trebuie citit:

Cand copilul nu are incredere in el
Despre copilul timid: semne si particularitati
Lucruri pe care as vrea sa le afle fiica mea...
Incredere si decizii la 17 ani... 

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Forum dedicat psihologiei copilului

Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII