Când copilul iși suge degetul după varsta de 12 luni: ce spune medicul pediatru si cel stomatolog

Cand copilul isi suge degetul dupa varsta de 12 luni -  ce spune medicul pediatru si cel stomatolog

Când copilul iși suge degetul după varsta de 12 luni: ce spune medicul pediatru si cel stomatolog

Suptul degetului este un obicei foarte răspândit în lumea bebelușilor și a copiilor mici. Academia Americană de Pediatrie spune că majoritatea bebelușilor ar trebui să piardă acest obicei în jurul vârstei de 7-8 luni. Pe de altă parte, dacă îi ascultăm pe medicii stomatologi, trebuie să ne îngrijorăm, deoarece acest lucru poate perturba procesul și estetica creșterii dinților copilului. 😬👶🦷

→ Cand copilul isi suge degetul dupa varsta de 12 luni: iata ce trebuie sa stie parintii.

veti citi:
Prea mare pentru suptul degetului?
Bebelusul ar trebui sa piarda acest obicei in jurul varstei de 8 luni
Cresterea dintilor si suptul degetului mare
Dar despre dentitia copilului?
Sfatul de la Desprecopii pentru rezolvarea acestei probleme
Sarutarile mamei pot provoca carii copilului
Dintii de lapte: de ce sunt importanti si cum se ingrijesc

Prea mare pentru suptul degetului?

Multe mamici pun intrebari pe forumul Desprecopii despre obiceiurile si deprinderile copilasului dupa varsta de 12 luni. Una dintre intrebarile frecvente este despre suptul degetelului: 

Este prea mare un copilas de peste 12 luni sa isi mai suga degetelul?

Bebelusul ar trebui sa piarda acest obicei in jurul varstei de 8 luni

Suptul degetului este un obicei foarte raspandit in lumea bebelusilor si a copiilor mici. Insa Academia Americana de Pediatrie spune ca majoritatea bebelusilor ar trebui sa piarda aceast obicei in jurul varstei de 7-8 luni. Alti pediatri insa sunt de parere ca atata vreme cat suptul degetelului este o modalitate de calmare pe care o practica bebelusul - nu trebuie sa ne ingrijoram foarte tare.

Pe de alta parte - daca ii ascultam pe medicii stomatologi, trebuie sa ne ingrijoram - pentru ca acest lucru poate perturba procesul si estetica cresterii dintilor copilului.

copilul suge degetul

in fotografie: Suptul degetelului si efectele sale asupra cresterii maxilarului si a dintilor: imaginile vorbesc de la sine.

Acelasi lucru se aplica si in cazul suzetei - despre care exista pareri ca ar putea afecta dantura bebelusului in acelasi mod.

Cresterea dintilor si suptul degetului mare

Copiilor carora le cresc dintii au obiceiul de a-si mesteca sau suge degetul mare, degetele sau mainile. Aceasta ii ajuta probabil sa isi linisteasca presiunea din gingii. Parintii trebuie sa fie atenti sa nu confunde acest mod cu obiceiul de sugere a degetului. Un bebelus care are obiceiul de a isi suge degetul mare, isi va suge degetul mare un minut, si il va mesteca atunci cand ii vor creste dintii. Atat.

Ad-Extra3:

Dar despre dentitia copilului?

Este un fapt sigur ca un rezultat al suptului degetului este deformarea dentitiei, prin impingere in fata a dintilor de sus, si impingerea in spate a dintilor de jos.

Intinderea pe care se va produce deplasarea dintilor depinde de cat de mult isi suge degetul copilul si de pozitia degetului in gura. Chiar si asa, aceasta deplasare a dintilor nu este permanenta, afecteaza doar dentitia de lapte. Dintii definitivi ai copilului apar in jurul varstei de 6 ani. Deci cu cat mai repede va fi scurtata perioada de supt a degetului inaintea varstei de 6 ani, cu atat mai putine probleme cu dintii va avea copilul.

Sfatul de la Desprecopii pentru rezolvarea acestei probleme

Nu il faceti pe copil constient de suptul degetului.
Nu cicaliti copilul.
Nu va faceti griji. Copilul va va prelua starea de anxietate, care il va face si pe el ingrijorat.
Incercati sa ii distrageti atentia cu o jucarie cand incepe sa isi suga degetul. Dar faceti-o cat mai subtil cu putinta sau isi va da seama.
 Puteti sa mituiti sau sa recompensati un copil de varsta mai mare pentru a nu isi suge degetul.

► Citeste si De ce este important sa iti duci de mic copilul la medicul ortodont

Sarutarile mamei pot provoca carii copilului

Cand o mamica din San Francisco, Rachel - a dus-o pe fiica ei la primul consult stomatologic in urma cu cativa ani, a avut parte de o surpriza. Nu numai ca la 24 de luni copilul ei avea 2 carii, insa medicul dentist pediatru a sugerat ca acest lucru ar putea fi cauzat chiar de mama ei.

“Dentistul mi-a dat acest pliant care vorbeste despre transferul de saliva” a spus Sarah. “Acesta a spus sa nu folosim aceleasi cupe, ustensile sau mancare, si ‘Sa nu saruti copilul pe buze.’ Am fost socata; Luam o gura de mancare si apoi ii dadeam ei pana cand aceasta a  inceput sa manance. I-am spus dentistului ca nu am auzit niciodata de acest lucru si el mi-a spus ca au aparut noi descoperiri.”

Streptococul mutans, o bacterie de vina

Dupa cum s-a dovedit, studiile despre transmiterea cariilor cauzate de bacteriile mamei care sunt transferate la copii au fost publicate de 30 ani. Principalul vinovat este Streptococul mutans, o bacterie citeste mai departe aici.

Pentru intrebari si raspunsuri despre sanatatea dintilor copilului - va asteptam pe forumul Cabinet stomatologic pentru copii 

Dintii de lapte: de ce sunt importanti si cum se ingrijesc

Chiar daca ti se pare ca e prea devreme, este bine sa incepi ingrijirea dintilor copilului cat mai curand.

Asta inseamna chiar dupa aparitia primului dinte de lapte, pentru a evita cariile dentare. Dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si cei permanenti.

Daca unii dinti de lapte se pierd prea repede, cei care raman pot creste inghesuiti, lasand prea putin spatiu pentru ca dintii permanenti sa creasca drepti in interiorul gingiei. Iata sfatul medicilor de la Desprecopii.com

autor: Milena Sadova - toate drepturile rezervate Desprecopii 2024
referinte:
Stomatologia Pediatrica SUA 2014, WEBMD, Oudersonline.nl 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII