Graficele de creștere ale bebelușului: cum crește și când trebuie să ne ingrijorăm

Graficele de crestere ale bebelusului -  cand trebuie sa ne ingrijoram

Graficele de creștere ale bebelușului: cum crește și când trebuie să ne ingrijorăm

Cum crește bebelusul in greutate? Si cat crește intr-o luna? Despre cât de multe kilograme ar trebui sa aibă un bebeluș, despre cat de mult ar trebui să manance și tot asa - atat de multe mămici de bebeluși pun intrebări de panică la Desprecopii..

→ Iată ce trebuie să stii despre graficele de creștere ale bebelușului și când trebuie să ne ingrijoram - sfatul medicului pediatru.

veti citi
Fiecare bebelus este diferit

Cat trebuie sa ia bebelusul in greutate pe luna

In unele saptamani greutatea bebelusului stagneaza, in alte luni bebelusul recupereaza

Graficele de crestere pentru bebelusi

Cand are bebelusul probleme de crestere

Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului

Puseul de crestere al bebelusului

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Cand bebelusul nu ia in greutate: semnale, cauze, sfaturi

Fiecare bebeluș este diferit

De la inceput trebuie subliniat ca fiecare bebelus este diferit si creste in modul sau propriu. Nu exista bebelusi care sa creasca exact dupa reguli sau tabele de crestere. Insa mamicile de bebelusi sunt toate la fel: foarte nelinistite si ingrijorate despre cum si cat creste bebelusul.

Atat de multe mamici de bebelusi pun intrebari de panica la Desprecopii - despre cat de multe kilograme ar trebui sa aiba un bebelus, despre cat de mult ar trebui sa manance si tot asa ...  Ceea ce trebuie stiut inainte de panica, este faptul ca este foarte normal ca bebelusul sa piarda un pic de greutate dupa nastere. Majoritatea bebelusilor trec prin asta. Dar trebuie sa iti recastige greutatea de la nastere in urmatoarele trei saptamani de viata. 

Cat trebuie sa ia bebelusul in greutate pe luna

Dupa asta, bebelusul ar trebui sa creasca, aproximativ cam asa:

sa castige cam 450 de grame pe luna - intre 1 luna si 3 luni
sa castige intre 400 grame si 600 grame pe luna, intre varsta de 3 luni pana la varsta de 6 luni
sa castige cam 280 grame - 360 grame pe luna, de la 6 luni pana la varsta de 12 luni.

cum creste bebelusul

In unele saptamani greutatea bebelusului stagneaza, in alte luni bebelusul recupereaza

Desi este greu sa nu te ingrijorezi incearca totusi sa nu fii prea nelinistita. Adu-ti mereu aminte ca fiecare bebelus este unic si nu urmareste neaparat un patern de crestere. Poate va avea o saptamana doua de stagnare in greutate si va recupara in alte saptamani. Este foarte comun ca bebelusul sa aiba - pusee de crestere.

Daca bebelusul se hraneste bine, este fericit si alert - mai mult ca sigur, va creste foaarte sanatos.

Daca esti totusi ingrijorata, discuta cu medicul pediatru care urmareste dezvoltarea bebelusului,toate ingrijorarile tale. Medicul iti va da sfaturile necesare.

Adasar consultand graficele de crestere a bebelusului, trebuie sa stii ca zona normala de crestere din grafic este destul de larga.

Ad-Extra3:

Graficele de crestere pentru bebelusi

Pediatrii si medicii de familie folosesc un grafic de crestere special pentru a controla progresul copilului. Fiecare dintre noi isi da seama ca exista o mare diferenta intre greutatea si inaltimea copiilor "normali". Graficele de crestere au fost dezvoltate din informatile obtinute in urma masurarii si cantaririi a mii de copii. Din aceste date au fost stabilite si desenate greutatea si inaltimea medie pentru fiecare varsta si sex, rezultand o linie curba. Aceasta a devenit a cincizecea curba a functiei de repartitie , ceea ce inseamna ca intr-un numar de 1000 fetite si baieti, 500 vor fi deasupra curbei si 500 sub ea.

Apoi alte curbe au fost stabilite, reprezentand a zecea, a douazeci si cincea, a saptezeci si cincea si a nouazecea curba a functiei de repartitie. Un alt mod de a privi graficul este acesta: un copil a carui greutatea este pe cea de-a zecea curba a functiei de repartitie, va fi mai inalt decat o suta si mai scund decat noua sute dintre copiii de aceeasi varsta si acelasi sex.

► Aici graficele de crestere in greutate si lungime la baieti si fete 0-4 ani si diagramele de crestere a dimensiunii capului.

Cand are bebelusul probleme de crestere

Ca semne de ingrijorare, bebelusul ar putea avea probleme de crestere daca:

- Greutatea bebelusul este sub intervalul de crestere al varsti sale

- In fiecare luna, sta in acelasi nivel al curbei de crestere - adica foarte joc in intervalul de crestere

- Pierde din greutate

- Bebelusul pare nelininistit si bolnavior

Cand bebelusul nu ia in greutate: semnale, cauze, sfaturi

Când bebelușul nu ia in greutate, orice mămica este ingrijorată si chiar panicată. Iată detalii importate despre ritmul in care crește un bebelus, câte grame ar trebui să ia pe lună, cum putem să știm că bebelusul mănânca suficient și când ar trebui să ne ingrijoram. Pe de alta parte, exista perioade cand bebelusul are pusee de creștere. Citeste detalii despre cand bebelusul nu ia in greutate: semnale, cauze, probleme.

Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului

Graficele de crestere sunt una din primele griji care iti obsedeaza viata de mamica, dupa ce comoara a ajuns acasa. Creste sau nu creste? Ia sau nu in greutate? Ia suficienta? E bine? ...

In multe tari aceste date importante, despre cresterea in centimentri si kilograme ale bebelusului sunt apoi trecute in "cartea copilului" si apoi date bunicilor, rudelor si prietenilor. Aceste date vor deveni un bun indicator al sanatatii copilului, in mod special in primii trei ani. Medicii sunt de asemenea constienti de aceasta stransa relatie. Copiii care sunt bine ingrijiti din punct de vedere alimentar, care au o legatura emotionala cu parintii si care nu au o boala cronica, or creste in concordanta cu tiparul  normal. Iata am adunat si noi aceste grafice impreuna cu citeva explicatii necesare citeste mai departe aici.

Puseul de crestere al bebelusului

Ti se intampla ca bebelusul tau sa planga de foame mai des si sa iti dea impresia ca nu se mai satura? Nu te ingrijora! Este posibil ca puiul tau sa treaca pur si simplu printr-un puseu de crestere, adica o etapa in care creste cu o viteza mai mare decat in alte etape. Relaxeaza-te! Nu ii este ingrozitor de foame, desi se comporta ca si cum i-ar fi. Reactiile sale se explica prin aceea ca tocmai trece printr-o etapa de crestere galopanta, prima din cele cinci pe care le traverseaza un bebelus in primul sau an de viata.

Evident, datorita plansului bebelusului, este un fenomen care ti se pare putin ingrijorator, insa nu este deloc iesit din comun. Mai ales daca se intampla ca bebelusului tau sa i se faca foame din ce in ce mai des tocmai in momentul in care credeai ca ai reusit sa il aduci la un orar de alaptat cat de cat regulat. Si cel mai frustrant este faptul ca, desi tocmai ai terminat sa-l alaptezi, iti da impresia ca citeste mai departe aici.

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului 
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste. 

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2020, WebMd.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII