Copilul la 4 ani: vârsta emoțiilor - cum se dezvoltă copilul prin jocuri și interacțiuni sociale
Copilul de 4 ani se află la vârsta emoțiilor. Este momentul în care își face noi prieteni și se implică în jocuri de simulare. Copiii de 4 ani sunt fascinați de povești și de activitățile desfășurate în aer liber.
Activitățile recomandate pentru dezvoltarea lor includ lectura, jocul creativ, jocurile de interior și de exterior, jocurile pe rând și chiar gătitul, unde pot învăța să se implice în activități practice și să-și dezvolte abilitățile motorii fine. Este o perioadă importantă pentru consolidarea abilităților sociale și emoționale, dar și pentru stimularea creativității și a imaginației lor.
Copilul la 4 ani: despre sentimente și comportament
La vârsta de 4 ani, copilul explorează și învață să-și exprime emoțiile . Copilul face acest lucru în multe feluri – de exemplu, vorbind, folosind gesturi, făcând zgomote și jucându-se.
De asemenea, la aceasta varsta - le place să fie în preajma oamenilor. Copilul tau ar putea dori să fie pe plac și să fie ca prietenii de vârstă preșcolară . Prietenii imaginari ar putea fi importanți și pentru copilul tău. Ca parte a înțelegerii cu ceilalți, s-ar putea să-l auzi pe copilul tău spunând scuze, acceptând reguli și mulțumit când li se întâmplă lucruri bune altor oameni.
Când vine vorba de cooperare, copilul mai are inca nevoie de ajutor - dar pana la vârsta de 5 ani, copilul va avea probabil mai mult control asupra comportamentului și emoțiilor și va avea mai puține crize de furie .
Varsta minciunilor nevinovate
În acest an, copilul ar putea să inceapa sa ascundă adevărul despre lucruri uneori sau chiar să înceapă să spună minciuni . De exemplu, ei ar putea spune „Nu am făcut-o”, chiar și atunci când au făcut-o. Aceasta este o parte tipică a dezvoltării preșcolarilor.
Cum se joaca copilul la 4 ani
La 4 ani, jocul este important pentru că tot așa învață și explorează copiii sentimentele.
Când vine vorba de joacă, copilului îi place să cânte, să danseze și să joace. Ii plac de asemenea, jocurile de simulare și învață diferența dintre fantezie și realitate. De pilda ii place sa joace jocuri in care se schimba rolul si comportamentul - cum ar fi să fie medic sau să se căsătorească (de-a mama si de-a tata). De asemenea, copilului de 4 ani le plac glumele și poveștile amuzante.
Copilul de 4 ani începe să devină mai conștient de sexul său si ar putea fi, de asemenea, foarte curios în privința trupurilor altora. De exemplu, s-ar putea să-ți găsești copilul uitându-se la organele genitale proprii și ale altor copii. O combinație de curiozitate naturală și joc de rol este de obicei o parte tipică a comportamentului sexual din copilărie . Dar dacă sunteți îngrijorat de comportamentul sexual al unui copil, este o idee bună să discutați cu un medic de familie, un pediatru sau un alt profesionist calificat.
Ad-Extra3:
Cum gandeste un copil la 4 ani?
La 4 ani, copilul intelege mai multe despre contrarii – de exemplu mare/scăzut. Ei cunosc numele literelor și numerelor în ordine și pot număra până la 10. Copilul dvs. s-ar putea să-și amintească propria adresă și să știe diferența dintre stânga și dreapta.
Citeste detalii aici Dezvoltarea abilitatilor logice si rationamentului intre 3-4 ani
Vorbirea si limbajul unui copil de 4 ani
La vârsta de 4 ani, copiii dezvoltă abilități semnificative în vorbire și limbaj. Iată câteva aspecte importante despre vorbirea și limbajul unui copil de 4 ani:
La 4 ani , preșcolarii cunosc sute de cuvinte și pot folosi 5-6 cuvinte sau mai multe în propoziții. Poți înțelege ce spune copilul tău tot timpul.
La această vârstă, copiii pot să formeze propoziții mai complexe, cu mai multe cuvinte și idei. Construcțiile gramaticale devin mai precise și mai elaborate. Isi pot exprima emoțiile și gândurile în mod clar și coerent. Ei pot descrie experiențele lor și pot comunica nevoile și dorințele lor cu ușurință. În plus față de vorbire, copiii de 4 ani încep să înțeleagă și să interpreteze limbajul non-verbal, cum ar fi expresiile faciale și gesturile. Sunt capabili să se implice în conversații și interacțiuni sociale mai complexe cu adulții și cu alți copii. Pot colabora în jocuri de rol și pot împărtăși experiențele lor cu ceilalți.
Înțelegerea și ascultarea devin mai dezvoltate, iar copiii pot urmări povești mai lungi și pot participa la conversații grupate. Ii place să spună povești și să aibă conversații . De asemenea, copilul tău s-ar putea să-ți spună cum se simte, să vorbească despre ideile lor, să pună o mulțime de întrebări și să spună cuvinte care rimează.
Abilitati la 4 ani
A se îmbrăca și a merge independent la toaletă este destul de ușor pentru copiii de la această vârstă. De asemenea, copilul dumneavoastră poate folosi probabil o furculiță, o lingură și uneori un cuțit – de exemplu, pentru a întinde unt pe pâine. Dar tot trebuie să-ți supraveghezi și să-ți ajuți copilul cu sarcini precum spălatul pe dinți .
Mișcare - Desigur, copiilor de 4 ani le place să se miște și să fie activi. Copilul devine din ce în ce mai bine coborând treptele (poate folosind bara de suport) cu picioarele alternând, aruncând, prinde și lovește o minge, alergă, urcă, sări, sări și se echilibrează pe un picior.
Copilul ar putea dezvolta, de asemenea, unele noi abilități motorii grosiere - de exemplu, săritul, săritul înapoi sau săritul în timpul alergării.
De asemenea , abilitățile motorii fine ale copilului tău se îmbunătățesc. Copilul dumneavoastră poate tăia cu foarfece sigure pentru copii și își poate scrie prenumele și câteva litere. Copilul tău ar putea, de asemenea, să deseneze un cerc și să facă desene detaliate ale persoanelor cu părți ale corpului și haine.
Ce stie sa faca un copil La 4 ani:
✅ Poate să:
- Se îmbrace singur.
- Se încalțe singur.
- Închidă ușa după el (dacă este important).
- Se spele pe mâini.
✅ Din punct de vedere fizic/motor:
- Merge normal (nu pe vârfuri).
- Este capabil să înceapă lecții de înot sau un alt sport.
- Poate face puzzle-uri cu piese mai mici și mai fine, poate coase la un gherghef simplu etc.
- Poate să sară în pat sau de la înălțimi de aproximativ 30 cm.
- Înălțime aproximativă: 92 - 114 cm.
- Greutate aproximativă: 16 - 18 kg.
✅ Social:
- Începe să aibă prieteni stabili sau preferați (nu mai aleargă de la un copil la altul).
- Începe să aibă răbdare, să aștepte să-i vină rândul (la servirea unei prăjituri, la rândul la joacă cu o jucărie anume etc.).
✅ Vocabular/Vorbire:
- Face diferența între persoana întâi și a doua.
- Când vorbește despre el, vorbește cu "eu".
- Știe pluralul la multe cuvinte simple (scaun-scaune, mașină-mașini etc.).
- Se exprimă clar și folosește cuvintele corect pentru a exprima ce dorește să spună.
✅ Media/gadgeturi:
- Știe să dea drumul la televizor și computer.
- Știe să folosească telecomanda să schimbe postul de desene animate.
✅ Statistici:
- Un copil la această vârstă își petrece timp digital aproximativ 1 oră pe zi (de două ori câte o jumătate de oră). Digital înseamnă TV, computer, iPad etc.
- Prima oară când un copil începe să folosească computerul este în jur de 3 ani și jumătate.
- La vârsta de 4 ani, știe deja să joace jocuri simple pe telefonul părinților.
-65% dintre copiii la această vârstă se uită în mod regulat la TV.
► Citeste in continuare Ce competente ar trebui sa aiba copilul prescolar ?
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII