Cel mai bun scutec in 2016: testari de scutece si verdictul mamicilor de la Desprecopii
-
Scutecele de unica folosinta fac parte din necesitatile bebelusului in primii ani de viata. Tocmai de aceea, pentru a doua oara, Desprecopii.com a testat o serie de scutece din comert pentru a afla care este cel mai bun scutec al anului 2016. 20 mamici de bebelusi au primit de la noi 8 branduri de scutece gratuit pe care le-au testat (cate un brand pe saptamana). Apoi am efectuat o serie de teste de laborator. Care este cel mai bun scutec al anului 2015/2016? Citeste mai departe!
De ce am testat scutecele?
Bebelusul are nevoie de aproximativ 5400 de scutece in 3 ani
Rezultate finale la testarea scutecelor 2015-2016
Cel mai bun scutec - Scutecul anului 2016
Cel mai bun raport calitate/pret 2016
Cea mai buna absorbtie (teste de laborator) - 2016
Cel mai practic scutec conform mamicilor de la Desprecopii
Cum am testat scutecele?
Cateva observatii finale
Scutece textile versus scutece de unica folosinta: argumente Pro si Contra
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
De ce am testat scutecele?
Scutecele de unica folosinta au devenit, de foarte multi ani, o parte esentiala a recuzitei folosite in asigurarea igienei optime a bebelusului. Timp de 3 ani, uneori chiar mai mult, zi de zi, scutecele sunt nelipsite din viata oricarui parinte. Un calcul simplu, arata ca pentru a asigura confortul unui bebelus in aceasta privinta, parintii cheltuie anual in medie, in jur de 800 – 1200 de euro doar pentru scutece.
La acestia se adauga, evident, o multime de alte produse de igiena, cum ar fi cremele impotriva iritatiilor, servetele umede etc. O suma mare, daca ar fi sa ne raportam si la veniturile pe care le au parintii romani, in general, insa niciun pret nu este prea mare cand vine vorba despre sanatatea si despre binele propriului copil.
Bebelusul are nevoie de aproximativ 5400 de scutece in 3 ani
In primul an, un bebelus "consuma" aproximativ: 10 scutece / zi pana la 3 luni, 7/zi intre 3 si 6 luni, 5/zi intre 6 - 12 luni.
Scutecele sunt asadar, necesare. Si daca e sa le numaram - in primii 3 ani, bebelusul consuma in jur de 5400 de scutece de unica folosinta. E o investitie, nu-i asa? Si totusi, inevitabil, concurenta existenta pe piata de profil, isi pune amprenta asupra alegerilor facute de parinti si, desigur, asupra stradaniei producatorilor de a oferi produse cat mai competitive, fie ca este vorba despre calitate (putere de absorbtie, confort, usurinta de manevrare etc.) sau despre pret.
Iar pentru ca alegerile nu sunt intotdeauna usor de facut, mai ales cand diferentele sunt adesea greu de sesizat la prima vedere,Desprecopii.com, a decis sa vina in sprijinul parintilor, investind intr-un proiect de anvergura in cadrul caruia si-a propus sa testeze cateva marci de scutece comercializate la ora actuala pe piata din Romania. Acum, la a doua editie.
La sfarsitul anului 2015, am testat pentru voi, 8 marci de scutece (cele mai folosite pe piata actuala): Nappies (marca proprie Kaufland), Puffies, Happy, Libero, Pampers Pants, Pampers Active Dry, Pampers Premium Care, Toujours (marca proprie Lidl), Carrefour Baby (marca proprie Carrefour).
Pentru testarea din acest an, am hotarat sa testam 8 marci de scutece, printre cele mai folosite la ora actuala pe piata din Romania, urmand ca testele sa fie continuate si cu alte marci, intr-o etapa ulterioara a experimentului. Marcile testate au fost, intr-o ordine aleatorie: Nappies (marca proprie Kaufland), Puffies, Happy, Libero, Pampers Pants, Pampers Active Dry, Pampers Premium Care, Toujours (marca proprie Lidl), Carrefour Baby (marca proprie Carrefour). Pentru ca testele sa fie concludente, am folosit scutece pentru copii de greutate similara, marimea 5.
Rezultate finale la testarea scutecelor 2015-2016
Iata mai jos rezultatele centralizate. La finalul acestui capitol gasiti si un tabel detailat cu scoruri pentru fiecare brand in parte.
Iata mai jos punctajul realizat pe fiecare brand in parte:
Cum am testat scutecele?
Testarea scutecelor a inclus 2 etape: testarea puterii de absorbtie in laborator si testarea in practica a scutecelor de catre un panel de mamici.
Teste de laborator
Testele de laborator au fost efectuate de o echipa formata din angajati de la Desprecopii si 3 mamici selectate din panel. Procedura de testare a fost prestabilita iar toate testele au fost facute cu mare atentie respectand in tocmai fiecare pas al protocolului de testare. Am testat scutece de marimea 5 care sunt indicate in general pentru bebelusi cu greutatea cuprinsa intre 7 si 18 Kg.
Pentru a testa puterea si viteza de absorbtie am incercat sa simulam efectul a 4 urinari consecutive la interval de jumatate de ora. Am folosit un amestec de apa cu sare, pentru a simula efectul urinei. In amestec am pus si cerneala pentru ca efectul experimentului sa fie cat mai vizibil.
Initial am turnat in fiecare scutec cate 80 ml de lichid, am lasat 5 minute pentru a vedea puterea si viteza de absorbtie, iar dupa 5 minut am exercitat o presiune similara celei exercitate de funduletul unui bebelus care se misca, pe fiecare scutec, pentru a vedea puterea de absorbtie. Presiunea a fost facuta cu aceeasi greutate de fiecare data, rezultatul fiind inregistrat pe o banda de hartie igienica pe care am masurat-o cu rigla si am calculat o arie totala.
Dupa 30 de minute am repetat procedura, de aceasta data cu 75 ml de lichid, asteptand tot 5 minute pentru a vedea viteza de absorbtie si exercitand aceeasi presiune pentru a testa puterea de absorbtie.
Dupa alte 30 de minute am simulat a treia urinare cu inca 65 de ml de lichid si am reluat testarea. Testarea finala (a 4-a) a fost facuta cu o cantitate de 60ml de solutie dupa inca 30 de min. Intre testari, scutecele au fost inchise si impachetate intr-o carpa.
Toate testele au folosit cu strictete aceleasi conditii de testare, singura variabila a testelor fiind scutecul. Fiecare brand de scutec a fost testat de 3 ori, folosindu-se scutece diferite. Din TOATE brandurile am folosit aceeasi marime de scutec.
Vestea buna este ca toate scutecele au reusit sa retina cantitatea de lichid folosita.
Pentru a masura puterea de absorbtie, am facut teste de laborator simuland 4 urinari succesive cu un total de 280 ml de solutie preparata din apa, sare si cerneala. Apoi am masurat rezultatele. Toate testele au folosit de fiecare data aceleasi conditii de testare, singura variabila din experiment fiind scutecul. Am testat scutece de aceeasi marime de la toate brandurile.
Testele mamicilor din comunitatea Desprecopii.com
Dar pentru ca niciun experiment de laborator nu este mai relevant decat experienta practica, reala, testele au fost completate de exeperienta mamicilor de bebelusi.
Toate scutecele au fost testate de catre 20 familii, cu bebelusi. Fiecare marca de scutec a fost testata pe bebelusi timp de 3 zile si 3 nopti.
Mamicile au fost rugate sa ofere punctaje la urmatoarele categorii: comfort, mobilitatea copilului, cat de uscat era funduletul, protectie impotriva iritatiilor, cat de usor este de manevrat scutecul.
Formularele completate au fost centralizate si punctajul total a fost cel care a dat verdictul final. A fost o munca de sisif si pentru mamici dar si pentru noi , la centralizarea datelor. In final am remarcat ca nu am inregistrat variatii foarte mari de punctaj!
Am luat in considerare pentru calculul final si pretul scutecului. In notarea din categoria PRET am folosit 3 variabile: pretul cel mai bun posibil pentru un singur scutec, cat de des sunt scutecele in oferte (online si in supermarketuri) si varietatea pachetelor disponibile (poate nu in todeauna ne dorim sa cumparam pachete foarte mari).
Cateva observatii finale
Pampers ramane in continuare cel mai bun brand de scutec din Romania. Marca Baby Active Dry se remarca printr-o putere de absorbtie sporita, o manevrabilitate mai buna si ofera bebelusului o libertate suplimentara de miscare. Totusi, diferentele intre Pampers Active Baby-Dry si Pampers Premium Care nu sunt majore si de aceea va recomandam sa cumparati marca care este in oferta la supermarket pentru ca diferentele intre ele nu sunt asa de impresionante.
Lidl Toujours ramane cel mai bun scutec de supermarket oferind o varianta buna la un pret foarte bun. Scutecele Happy si Pufies au fost foarte bine primite si evaluate de mamici.
Important: Aceasta testare are un caracter indicativ. Pentru a avea o testare corecta la nivel national este nevoie de un panel de minim 600 de mamici.
Scutece textile versus scutece de unica folosinta: argumente Pro si Contra
De cand au existat bebelusi, mamicile au folosit scutece textile pentru bebelusii lor. Desigur, mamicile foloseau scutece textile pentru bebelusi din simplul motiv ca nu aveau alta optiune. Intre timp insa, au re-aparut in atentie scutecele textile. Si, pentru ca ne intereseaza sanatatea bebelusului - merita sa luam in considerare aceasta trecere in revista a celor doua optiuni: scutecele de unica folosinta versus scutecele textile? Alegerea este a ta, draga mamico citeste in continuare aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari:
Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2016
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Doamne fereste...am 3 copii si in viata mea nu am schimbat 10 pampersuri pe zi la nici un copil...zic de ultimul ca are 8 luni si il schimb de maxim 2 ori pe zi...noaptea niciodata nici macar cand era nou-nascut...mai in detaliat: se trezeste dimineata la 11 il schimb, apoi nu-l mai schimb decat daca face lipsa mare sau plecam undeva ( si cum el nu mi-a facut niciodata scaune moi ,nu imi face in fiecare zi lipsa mare...seamana pe mine eu fac o data pe sapt.de cand ma stiu si nu am patit nimic asa ca nu sunt panicata) daca nu plecam il schimb deabia seara apoi doarme seara la 8 si se trezeste pe la 10-11 seara si sta treaz pana la max.2 noaptea il mai schimb si atunci ultima data apoi pana dimineata la 11 -12 nu-l mai schimb...apoi ciclu se repeta....
De curand am testat pampersii Lupilu de la Lidl si pot spune ca sunt mai eficienti peste noapte, nu se lasa pampersul si nici nu atarna dimineata de la prea mult lichid. Nu am crezut ca vor fi mai buni decat Pampers, pe care i am folosit la primii 2 copii. Ii recomand cu drag
Buna. Se numesc scutece, nu pampersi. 🤭🤭😁😁
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII