Ecografiile 3D si 4D in timpul sarcinii: ce sunt si care este rolul lor

Ecografiile 3D si 4D in timpul sarcinii -  ce sunt si care este rolul lor

Ecografiile 3D si 4D in timpul sarcinii: ce sunt si care este rolul lor

Multe gravidute sunt confuze despre rolul ecografiilor. Mai nou, pe langa ecografiile 2D au aparut si ecografiile 3D si 4D. Care sunt necesare si de ce trebuie si astea facute? Iata explicatii despre rolul acestor ecografii moderne - ce pot si ce nu pot face. 

Ecografia 2D este tehnologia tradițională de imagistică medicală utilizată în timpul sarcinii pentru a vizualiza fătul și a evalua sănătatea și dezvoltarea acestuia. Aceasta produce imagini bidimensionale ale fătului, care sunt proiectate pe un ecran. Imaginile sunt în general alb-negru și nu oferă o perspectivă detaliată sau precisă a anatomiei fătului.

Atât ecografiile 3D, cât și cele 4D sunt tehnologii avansate de imagistică medicală care permit medicilor să vizualizeze fătul în timpul sarcinii. Diferența între ecografia 3D și cea 4D este că cea din urmă permite vizualizarea în timp real a fătului în mișcare, în timp ce prima produce imagini tridimensionale statice. Ambele tipuri de ecografii pot fi folosite în timpul sarcinii pentru a evalua sănătatea și dezvoltarea fătului, dar ecografia 4D poate oferi o perspectivă mai completă asupra mișcărilor și comportamentului fătului în uter.

- despre ecografiile 3D si 4D: ce sunt si care este rolul lor, veti citi:
Ecografiile 3D si 4D
Imagini si miscari realiste ale bebelusului
Diferente intre ecografiile 2D, 3D si 4D - video
2D, 3D si 4D: Sunt toate aceste ecografii necesare intr-o sarcina care decurge normal?
Aceste ecografii pot scapa din vedere anumite malformatii?
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tor ce trebuie sa stii despre sarcina
Suport si grupuri de burtici

Ecografiile 3D si 4D

Ecografiile 3D si 4D sunt noutatile cu care stiinta a reusit sa impresioneze gravidutele si viitorii tatici, in ultimii ani. Si asta pentru ca ele ofera imagini realiste, in miscare - ale bebelusului si astfel pot fi o sursa majora de incantare pentru viitorii parinti. Mai mult, aceste ecografii pot pune bazele unei legaturi emotionale intre bebelus si viitorii parinti - inainte de nasterea sa.

Ecografia 3D produce imagini tridimensionale ale fătului, permițând medicilor să examineze anatomia sa într-un mod mai detaliat și mai precis decât în ​​cazul ecografiei 2D tradiționale. Aceste imagini pot fi redate sub forma unei imagini statice.

În schimb, ecografia 4D produce imagini în timp real în mișcare, adică fătul poate fi văzut mișcându-se în interiorul uterului. Aceste imagini în mișcare pot fi înregistrate și apoi vizualizate ulterior sub forma unui videoclip.

Deci, în esență, diferența între ecografia 3D și cea 4D este că cea din urmă permite vizualizarea în timp real a fătului în mișcare, în timp ce prima produce imagini tridimensionale statice. Ambele tipuri de ecografii pot fi folosite în timpul sarcinii pentru a evalua sănătatea și dezvoltarea fătului, dar ecografia 4D poate oferi o perspectivă mai completă asupra mișcărilor și comportamentului fătului în uter.

Imagini si miscari realiste ale bebelusului

Ecografia 3D poate arata imagii extrem de realiste ale bebelusului din burtica. Ecografia 4D este o ecografie 3D in miscare, poate arata fatul miscandu-se, ridicandu-si bratele si lovind cu piciorusele. Viitorii parinti sunt de obicei fascinati sa il vada pe bebelus in miscare. Unele imagini 3D sau 4D pot avea o calitate mai slaba a imaginii si pot face ca fatul sa para anormal.

Cele mai bune ecografii 3D si 4D se pot face cu aparatura scumpa, de ultima generatie, extrem de performanta. In general, pentru diagnosticare medicala nu este nevoie decat de ecografie 2D si din aceasta cauza, ecografiile 3D sau 4D sunt de multe ori de calitate mai slaba la unele clinici.
De oicei, examinarea medicala se realizeaza in 2D si daca ecografia 3D este folosita - se face la sfarsit pentru a oferi niste poze si amintiri familiei.

Institutul American de Ginecologie este de parere ca ecografia bidimensionala 2D, in timp real in tonuri de gri este principala metoda de evaluare imagistica a structurii anatomice prin ecografie, in scop medical. Desi ecografia tridimensionala 3D se poate dovedi utila in procesul de diagnosticare, nu trebuie considerata mai mult decat o tehnologie in curs de dezvoltare. Rolul ei se limiteaza la a fi un adjuvant si nu un inlocuitor al ecografiei 2D.

Diferente intre ecografiile 2D, 3D si 4D - video

 

Ad-Extra3:

2D, 3D si 4D: Sunt toate aceste ecografii necesare intr-o sarcina care decurge normal?

Indiferent de tipul de ecograf si de dotarea tehnica a acestuia,  majoritatea examinarii se face in modul 2D, adica vizualizarea de sectiuni efectuate la diferite niveluri. Odata cu progresele tehnologice, au fost create tipuri speciale de sonde si de software, care permit imagini tridimensionale - ecografia 3D sau 4D.

Ecografia 3D presupune miscarea automata a interiorului sondei, urmata de reconstructia imaginii, in mod static, dupa ce s-a termiat achizitia. A urmat ecografia 4D, care permite vizualizarea imaginii in trei dimensiuni - 3D, dar in timp real, timpul fiind a patra dimensiune. Aceste tipuri de ecografii au o utilizare limitata, fiind utile in special in sarcina si aduc detalii suplimentare fata de ecografia 2D, cum ar fi reconstructia faciala si depistarea unor malformatii.

Ecografele care au incorporate sonde si software pentru crearea de imagini 3D sau 4D sunt ecografe performante si desi utilizarea acestori tehnici este limitata la doar o parte din totalul examinarii, imaginea 2D care se foloseste in mare parte, este de calitate superioara fata de aparatele care nu detin aceste caracteristici.

Detectarea anomaliilor fetale este o parte importanta a diagnosticului prenatal. Introducerea examinarii fetale ultrasonografice de rutina, a dus la cresterea ratei de detectie a anomaliilor fetale, iar dezvoltarea tehnica a echipamentelor, ca si intelegerea anatomiei si fizilogiei fetale, a permis cresterea acuratetei diagnostice si diagnosticarea mai precoce a malformatiilor, cu 3-6 saptamani fata de examinarile anterioare.

Aceste ecografii pot scapa din vedere anumite malformatii?

Da, indiferent de tip, ecografia poate „scăpa” anumite malformaţii, fie din cauza folosirii unui aparat inadecvat, fie a unor factori fetali sau materni (mămica este supraponderală).

De asemenea, mai pot apărea astfel de erori şi dacă medicul care face examinarea nu are experienţă suficientă sau o pregătire adecvată. Unele malformaţii pot scăpa şi din cauza poziţiei anormale a fătului sau a unei cantităţi insuficiente de lichid amniotic.

Mai există scăpări cauzate de evoluţia naturală a malformaţiilor. Megavezica urinară este o anomalie care poate apărea şi dispărea pe perioada sarcinii, iar unele malformaţii, cum sunt chisturile arahnoide (în zona creierului), apar foarte târziu în sarcină. Citeste neaparat si: Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?

Cum se calculeaza varsta sarcinii

Calculul corest pentru varsta sarcinii si momentul nasterii, porneste de la data exacta a ultimei menstruatii.  Ecografiile pot sa depisteze foarte exact varsta bebelusului din burtica. Si mai avem si un tabel special care te va ajuta sa calculezi varsta sarcinii. Si desigur barza iti poate spune cand va zbura exact deasupra casei tale iar tu ai sa stii exact varsta sarcinii. Citeste in continuare cum se calculeaza varsta sarcinii.

Citeste si

Primul trimestru de sarcina
Al doilea trimestru de sarcina, trimestrul de miere al sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tor ce trebuie sa stii despre sarcina

Si pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. Descarca aplicatia DE AICI.

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

↘️ Cauta si pe Facebook Desprecopii. - De asemeni, Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024).

Vino in cel mai mare grup privat, moderat de Desprecopii: Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii sau pe grupul JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitate Desprecopii ❤️

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII