Când copilul incă nu merge. Cum ne ajutăm copilul în mod corect - sfatul medicului

Cand copilul inca nu merge. Cum ne ajutam copilul in mod corect - sfatul medicului

Când copilul incă nu merge. Cum ne ajutăm copilul în mod corect - sfatul medicului

Unii copilasi merg mai tarziu decat altii. Unii copii fac primii pasi intre 9 luni pana la 10 luni - iar altii intre 16 luni si chiar mai tarziu. Cel mai important aspect insa este Unii copilași încep să meargă mai târziu decât alții. În timp ce unii copii fac primii pași între 9 și 10 luni, alții pot începe să meargă între 16 luni sau chiar mai târziu. Cel mai important aspect este calitatea mersului. De exemplu, un copil de 15 luni care nu merge, dar se deplasează activ de-a bușilea, este considerat a fi în grafic. Însă, un copil care nu face alte mișcări și este destul de inactiv și rigid poate fi considerat în categoria de îngrijorare. Rigiditatea mișcărilor sau lipsa de tonus muscular poate fi un semn al unor afecțiuni serioase.

Te întrebi de ce copilul tău încă nu se grăbește să facă primii pași? Iată cum îți poți ajuta copilul să ajungă la această piatră de hotar în dezvoltarea sa motorie.

- veti citi:
Cand copilul inca nu merge ...
Deci cand ar trebui sa ne ingrijoram daca un copil nu atinge pragurile de dezvoltare?
In general, faptul ca un copil incepe mersul mai tarziu nu este un lucru ingrijorator
Cum sa ne monitorizam activ copilul pentru a vedea ca se dezvolta normal
Primii pasi ai copilului si mersul: sau cum incepe descoperirea lumii
Primii pasi ai bebelusului: mituri si adevaruri

Cand copilul inca nu merge ...

Te intrebi de ce copilul tau inca nu se grabeste sa faca primii pasi? Iata cum iti poti ajuta copilul sa ajunga la aceasta piatra de hotar in dezvoltarea sa motorie: primii pasi.

Iata ce povesteste o mamica pe forumul Desprecopii:

Baietelul Luca - nu facuse inca primii pasi si implinise deja 16 luni, mamica lui - Alexandra -  a inceput sa se ingrijoreze.

Multe rude si prietene ma tot intrebau daca Luca a inceput sa mearga ... si asta incepea sa ma streseze tot mai mult. Asa ca mi-am dus copulul la medic pentru a verifica daca sunt probleme de dezvoltare - desi Luca se dezvoltase bine pana la aceasta varsta.  Stia sa mearga in patru labute, se ridica singur in 2 picioruse, stia spuna propozitii, avea un vocabular dezvoltat pentru varsta lui.

Medicul i-a spus sa nu se ingrijoreze, unii copii sunt mai 'lenesi'.  Si chiar asa a fost - Luca a inceput sa mearga la doua saptamani de la vizita la medic.

Peste exact 4 ani, aceeasi problema a avut-o cu fetita ei, avea 17 luni si inca nu se grabea sa faca primii pasi. De data asta  - Alexandra nu s-a mai ingrijorat pentru ca a inteles ca si de data asta copilul va incepe sa mearga cand va fi pregatit. Si chiar asa a fost  - fetita a inceput sa faca primii pasi la 18 luni.

Adriana, tot o mamica de la Desprecopii a povestit pe forumul Desprecopii  ca primul ei copil a inceput sa mearga exact in saptamana cand a implinit 12 luni - dar nu a mers deloc de-a busilea si asta o ingrijorase. Insa, iata - unii copii pur si simplu sar peste anumite etape.

Citeste si Mersul de-a busilea al bebelusului: cum si cand

Deci cand ar trebui sa ne ingrijoram daca un copil nu atinge pragurile de dezvoltare?

Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru Desprecopii.com este de parere ca exista o variatie considerabila in ceea ce priveste dezvoltarea motorie a copilului iar aceasta schema a dezvoltarii motorii nu trebuie luata cu precizie.

Unii copii fac primii pasi intre 9 luni pana la 10 luni - iar altii intre 16 luni si chiar mai tarziu. Cel mai important aspect insa este calitatea mersului -  de pilda un copilas de 15 luni care nu merge insa merge de-a busilea activ - este considerat a fi OK - dar altul de pilda care nu face alte miscari si este destul de inactiv si rigid   - poate fi considerat in categoria de ingrijorare. Rigiditatea miscarilor sau lipsa de tonus muscular poate fi un semn al unor boli serioase.

Este de asemeni important ca parintii sa isi ajusteze asteptarile  - daca copilul a fost nascut prematur. Un copil de 13 luni care a fos nascut prematur cu 8 saptamani va ajunge la etapele tipice de dezvoltare mai greu - deci el va actiona ca un copilas de 11 luni - spune Dr. I. Marinescu, medic pediatru.

In general, faptul ca un copil incepe mersul mai tarziu nu este un lucru ingrijorator

Medicul spune: Cand un copil nu merge inca la 12 luni  - ii intreb insa pe parinti ce este capabil sa faca - spune medicul pediatru. Daca merge de-a busilea, sau in 4 labute, daca face miscari prin casa si este mobil si activ - atunci nu va ingrijorati si doar aveti rabdare... insa monitorizati-i miscarile.

Ad-Extra3:

Cum sa ne monitorizam activ copilul pentru a vedea ca se dezvolta normal

Medicii sunt de parere ca trebuie sa avem in vedere daca:

- copilul isi foloseste ambele parti ale corpului - stanga si dreapta
- daca se poate ridica singur,
- daca merge in 4 labute sau de-a busilea,
- daca se misca in jurul funduletului
- daca se ridica singurel din manute
- daca atunci cand sta in 2 picioare se sustine egal pe cele doua talpi.

Aceste actiuni sunt bazele ce ii vor sustine mersul.

De asemeni, este important sa incurajam copilul sa faca cat mai multa miscare - sa il caram tot mai putin in brate si sa il incurajam sa se implice in diverse jocuri active. Sa il incuram sa marga in 4 labute, de-a busilea cat mai mult acestea fiind actiuni care ii intaresc muschii si ii cres nivelul de echilbru, siguranta si confidenta in sine.  Toate acestea pun bazele mersului - si ii dezvolta curiozitatea si placerea descoperii care vin odata cu mersul .

Si nu uitati ca nici un copil nu este la fel. Laudă-l pentru orice progres și fii răbdător. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său propriu.

Primii pasi ai copilului si mersul: sau cum incepe descoperirea lumii

Primii pasi ai bebelusului si etapa mersului sunt mult mai importante si mai decisive pentru schimbarea comportamentului sau decit prima sa aniversare. Priviti cu emotie si mare mandrie, primii pasi ai micului explorator sunt o adevarata piatra de hotar pe care toti parintii si bunicii o traiesc cu bucurie si multe poze.

Dar, uneori, in timp ce odorul se straduieste sa faca primii pasi, pe nedrept, parintii sunt mai preocupati de sarbatorirea primului sau an de viata. Desprecopii va vorbeste despre insemnatatea acestei pietre de hotar din viata copilului dumneavoastra  - citeste aici.

Primii pasi ai bebelusului: mituri si adevaruri

Atunci cand vine vorba despre mersul bebelusului, toata lumea isi da cu parerea, da sugestii si face tot felul de presupuneri, ignorand adesea faptul ca fiecare bebelus are ritmul propriu de dezvoltare si propria personalitate. Asteptarile celor din jur sunt uneori contrariate de realitate, iar alteori, miturile construite in timp in jurul acestui subiect sunt pur si simplu daramate de evidente care ne uimesc. Citeste aici miturile despre primii pasi ai copilului >

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII