O copilarie in întuneric: Experientele copiilor care au crescut cu părinți alcoolici

O copilarie in intuneric -  Experientele copiilor care au crescut cu parinti alcoolici

O copilarie in întuneric: Experientele copiilor care au crescut cu părinți alcoolici

Cum este să crești într-o familie de alcoolici, în care unul sau ambii părinți sunt dependenți de alcool sau abuzează de alcool?

Copiii au tendința de a rămâne tăcuți în legătură cu alcoolismul părinților lor pentru a evita rușinea și stigmatizarea. In povestirile copiilor de parinti alcoolici copiii au fost victime vulnerabile. Alcoolismul parental da naștere la diferite experiențe dăunătoare, inclusiv neglijarea nevoilor de bază, violență verbală și fizică și abuz sexual de către un membru al familiei.

Copiii parintilor alcoolici s-au luptat cu sentimente de abandon, tristețe și furie din cauza lipsei de dragoste și grijă, precum și cu anxietatea și suferința în a face față celor „două fețe” ale părintelui alcoolic. Neglijarea și violența au fost cele mai importante și sunt descrise mai jos.

Mama / tata a fost alcoolic/a ...

Cum este să crești într-o familie de alcoolici, în care unul sau ambii părinți sunt dependenți de alcool sau abuzează de alcool?

Aceasta a fost întrebarea unui studiu realizat de cercetătorii suedezi Anneli Silvén Hagströma și Ulla Forinder. Deoarece copiii care suferă de alcoolism parental tind să nu-și dezvăluie circumstanțele de frică de rușine și stigmatizare, nevoia lor urgentă de ajutor rămâne adesea nedetectată – iar vocile lor rămân neauzite.

Având în vedere acest secret, anchetatorii au dorit să înțeleagă mai bine experiența lor, cu un interes deosebit în ceea ce privește tipurile de sprijin de care au nevoie și strategiile de coping pe care le folosesc.

Pentru a continua această anchetă, Hagströma și Forinder au analizat povestirile a 119 copii cu vârste cuprinse între 6-11 ani. Participanții au fost înscriși într-un program psiho-educațional în anii 2000 pentru tinerii care trăiau cu părinți care se luptau cu alcoolul (aceste date făceau parte dintr-un studiu longitudinal).

Au fost o serie de trei interviuri. La interviul inițial, imediat după încheierea programului, cercetătorii i-au îndemnat pe copii: „Spune-mi povestea vieții tale”. Intervievatorii i-au încurajat să reflecteze asupra diferitelor provocări, inclusiv asupra băuturii, neglijenței și violenței părinților lor. De asemenea, copiii au fost intervievați a doua oară între doi și șase ani mai târziu, iar apoi a treia oară între nouă și treisprezece ani după încheierea programului.

Rezultatele au fost izbitoare. Toți copiii au descris cum au înțeles – chiar și la vârsta de cinci ani – cum comportamentul părinților lor dependenți de alcool s-a schimbat atunci când erau sub inlfuenta alcoolului, uneori chiar consumand si droguri. A apărut o imagine a celor „două fețe” ale părintelui, contrastând „părintele sobru” cu „părintele beat”.

Descoperirile lor au relevat și două poziții narative majore. Pe de o parte, copiii s-au considerat victime vulnerabile forțate să treacă prin alcoolismul părinților lor, care a inclus adesea neglijență severă, violență domestică și abuz sexual. Ei au povetit cum se simteau neputincioși, fără nici o sansa de a face față suferinței și riscurilor și o nevoie disperată de protecție și îngrijire.

Pe de altă parte, copiii au reusit sa isi dezvolte singuri propriile strategii eficiente de coping, cum ar fi încercarea de a reduce consumul de alcool al părinților și asumarea rolului de „îngrijitor de parinti”. Iata niste exemple:

Copiii au fost victime vulnerabile

In poveștile lor de viață, copiii s-au înțeles ca fiind victime vulnerabile. Alcoolismul parental a dat naștere la diferite experiențe dăunătoare, inclusiv neglijarea nevoilor de bază, violență verbală și fizică și abuz sexual de către un membru al familiei. Participanții s-au luptat cu sentimente de abandon, tristețe și furie din cauza lipsei de dragoste și grijă, precum și cu anxietatea și suferința în a face față celor „două fețe” ale părintelui alcoolic. Neglijarea și violența au fost cele mai importante și sunt descrise mai jos.

Toate povestirile au evidențiat faptul ca acesti copii nu era ingrijiti suficient de bine în timp ce părinții erau sub influența alcoolului. Un tanarîn vârstă de 22 de ani, de exemplu, și-a amintit că familia sa nu a mâncat niciodată la ore normale – putea fi ora 5 dimineața sau până în noapte. El și-a povestit viața ca fiind fragmentată și izolată:

 

Am avut un prieten din copilărie... cu care am petrecut mult timp. Și părinții sai erau alcoolici. Stateam afară noaptea târziu. Nu existau reguli... despre ceea ce nu puteam face. Tatăl meu stătea cu prietenii lui și așa... Ei veneau adesea și la noi acasă, când eram eu acolo. Ii vedeam stând acolo bând, si imi spuneau sa stau la masa cu ei .. Nu este distractiv pentru un copil mic să stea așa. Am ajuns să-i aprind țigările tatălui meu... Apoi se certau, se injurau si trebuia sa ii ascult ... au fost certuri, lupte cu pumnii și scandal tot timpul.”


Experiențe de violență

Aproape jumătate din poveștile de viață ale copiilor au făcut referire la violență verbală și fizică. Părintele violent a fost descris ca fiind foarte critic, intimidant și predispus la violență împotriva lor sau a altor membri ai familiei. Iata povestirile Evei (vârsta de 7 ani):

„Uneori mama intra în camera mea și imi dadea sa beau votca - eu spuneam ca NU vreau. Era beata. Imi punea sticla la gura .... si trebuia sa iau o gura si apoi scuipam. Si iar ma forta sa mai iau o gura ... si uneori vomitam si ea radea....

Ad-Extra3:

Copiii inteleg totul...

Poveștile copiilor au demonstrat, de asemenea, competență, în care au folosit strategii eficiente pentru a face față multitudinii de provocări generate de alcoolismul părinților lor.  Cercetatorii au descoperit că aceste strategii de coping s-au schimbat pe măsură ce copiii au crescut de la copii la adolescenți și la adulți cu o independență tot mai mare față de părinți. De pilda:

Controlul sau prevenirea băuturii părintelui dependent de alcool:

Toți copiii au încercat să controleze ce și cât de mult au băut părinții lor – și au anticipat cât de tare se vor îmbăta. În mod remarcabil, copiii au învățat să facă diferența între efectele berii cu conținut scăzut de alcool, ale berii tari, ale vinului și ale alcoolului, identificând sticle, cutii sau etichete. De asemenea, copiii au diluat, ascuns sau turnat alcoolul - un alt efort de control.

Iata ce spune Iulia (acum la 24 de ani):

„Liceul a fost dificil... Am locuit cu mama și am simțit nevoia să o controlez tot timpul. Ajunsesem sa mi se faca rau cand stiam ca incepe iar sa bea. Uneori renuntam sa merg la scoala ca sa am grija de ea... credeam ca o poti vindeca ... că era bolnavă... ca să o fac din nou bine. În același timp, eram atât de supărată pe ea....Dar incercam sa fac orice - sa ii ascund bautura, sa o rog sa nu mai bea...sa ii pun apa in sticle..

Confruntarea părintelui alcolist

Toți copiii au încercat să se adapteze sau să stea în jurul părinților lor când beau sau când băutura escalada în lupte verbale și/sau violență.

De asemeni, copiii și-au asumat și rolul de îngrijitor al părinților lor alcoolici, al fraților mai mici și al lor, care sunt descriși mai jos:

Îngrijirea părintelui dependent de alcool.

Mai mulți copii au descris modul în care relația părinte-copil a fost inversată atunci când părinții lor au băut și/sau consumat droguri. Chiar și ca preșcolari, copiii și-au asumat responsabilitățile ... curatand voma, dezbrăcandu-i și pregătindu-i de culcare, amintindu-le să-și ia medicamentele, chemând ajutor etc.

Îngrijirea fraților mai mici.

Povestirile copiilor au dezvăluit că cel mai mare copil de obicei îngrijea și încerca să-i protejeze pe frații mai mici. De exemplu, Eva (în vârstă de 12 ani) și-a amintit cum fratele ei mai mare a avut grijă de ea și de fratele lor mai mic când părinții lor se certau:

„Fratele nostru mai mare a încercat să ne liniștească. Pentru că ne uitam la programe pentru copii, când mama și tata au început să se bată acolo. Apoi ai auzit o bufnitură și apoi mama a lesinat. Și când s-a trezit, s-a întins acolo țipând pe podea ca să nu se audă nimic la televizor. Fratele nostru ne-a acoperit urechile și am stat acolo plângând. A fost destul de greu pentru noi...si m-a marcat foarte mult

De asemenea, copiii și-au asumat responsabilitatea pentru propria lor siguranță și bunăstare, demonstrând o conștientizare a propriilor sentimente și nevoi. Având în vedere că eforturile copiilor de a reduce consumul de alcool al părinților lor au fost în mare parte nereușite, ei au evitat adesea părintele lor în stare de ebrietate.

Benjamin (în vârstă de 6 ani), de exemplu, obișnuia să se ascundă într-un spațiu mic de sub casa lui cu o lanterna și să aștepte ca mama lui să se întoarcă de la serviciu. Și-a spus: „Acesta este un loc înspăimântător întunecat în care nimeni altcineva nu îndrăznește să meargă”.

Dezvăluirea secretului de familie și căutarea ajutorului:

Copiii au tendința de a rămâne tăcuți în legătură cu alcoolismul părinților lor pentru a evita rușinea și stigmatizarea. Suferința asociată cu dezvăluirea alcoolismului parental este cunoscută din punct de vedere tehnic ca „stigmatizarea dezvăluirii” și nu este neobișnuită în rândul copiilor alcoolici.

Ce efecte poate avea dependenta de alcool a parintilor asupra copiilor lor

 Dependența de alcool a părinților poate avea un impact negativ puternic asupra copiilor, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Unele dintre efectele posibile ale dependenței de alcool a părinților asupra copiilor pot include:

♦ Stres emoțional:

Copiii pot fi expuși la conflicte, abuz verbal sau fizic și comportament imprevizibil din partea părinților lor alcoolici, ceea ce poate duce la stres emoțional și anxietate.

♦ Probleme de încredere și relaționare:

Copiii pot avea dificultăți în a dezvolta relații sănătoase și în a avea încredere în alții datorită experiențelor negative cu părinții lor.

♦ Probleme de comportament:

Copiii pot dezvolta probleme de comportament, cum ar fi agresivitatea sau izolarea, ca reacție la situația acasă.

♦ Probleme scolare:

Dependența de alcool a părinților poate avea un impact negativ asupra performanței academice a copiilor, deoarece poate afecta stabilitatea emoțională și fizică a acestora.

♦ Risc crescut de a dezvolta probleme legate de alcool:

Copiii cu părinți alcoolici sunt la un risc mai mare de a dezvolta probleme cu alcoolul în viitor, deoarece pot fi expuși la comportamente și atitudini legate de alcool de la un tânăr în vârstă.

► Citeste in continuare Familia disfuncțională - 8 caracteristici care o definesc

Mai multe despre parentingul toxic, puteti citi

Nu proiecta fricile si anxietatile tale copilului tau - iata cum poti face asta

Mami, nu mai tipa la mine si iubeste-ma mai mult sau de ce nu putem creste un copil fericit daca tipam mereu la el

Parenting calm sau despre cum devenim parinti care stiu sa isi gestioneze propriile emotii

Cand tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun

9 strategii cand iti vine sa tipi la copil

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte
dr. Vanessa Lapointe, autoarea Discipline Without Damage: How to Get Your Kids to Behave Without Messing Them Up
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate  2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Familie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII