Durerea epiziotomiei și activitatea sexuală dupa naștere - un aspect al recuperării postpartum

Durerea epiziotomiei si activitatea sexuala dupa nastere - un aspect al recuperarii postpartum

Durerea epiziotomiei și activitatea sexuală dupa naștere - un aspect al recuperării postpartum

Dacă ți s-a efectuat o epiziotomie în timpul nașterii bebelușului, durează câteva săptămâni până când zona nu mai este dureroasă și nivelul de confort local se instalează. Nivelul de confort al unei femei depinde foarte mult de abilitatea ei de a se vindeca, de tipul țesuturilor ei și de dimensiunea inciziei. Există însă femei care spun medicului că resimt încă efectele unei epiziotomii mari chiar și la un an după naștere.

Iata  mai multe sfaturi despre durerea epiziontomiei si activitatea sexuala dupa nastere, de la Desprecopii.com:

- veti citi:
De ce activitatea sexuala e dureroasă dupa nașterea bebelușului?
In cât timp se vindeca epiziotomia?
Ingrijirea postpartum a epiziotomiei
Cât timp se resimt efectele epiziotomiei?
Sexul după nașterea bebelușului: ce anume se schimbă?
Când se poate relua viata sexuală dupa nașterea bebelușului?

De ce activitatea sexuala e dureroasă dupa nașterea bebelușului?

Iată ce spune o mămica pe forumul Desprecopii: Mi s-a facut epiziotomie când am născut, acum cinci saptamani. Zona este incă dureroasă. Cat durează in mod normal vindecarea epiziotomiei? Voi avea dureri din cauza ei in timpul actului sexual? Si daca da, pentru cat timp?

In cât timp se vindeca epiziotomia?

O epiziotomie, incizia care largeste canalul nasterii, se vindeca de obicei in 10-14 zile. Totusi, exista multe variabile implicate in vindecare. Firele autoabsorbabile se dizolva in circa 10 zile dar poate dura mult mai mult ca durerea sa dispara.

Pana cand se implinesc 5 saptamani de la nastere, cusaturile ar trebui sa se absoarba, iar perineul dumneavoastra ar trebui sa se vindece suficient pentru a putea avea contact sexual cu disconfort minim.

Daca alaptati, uscaciunea vaginului poate face ca actul sexual sa fie neplacut, deci ar putea fi necesar un supliment de lubrifiant sexual.

Nivelul de confort al unei femei depinde foarte mult de abilitatea ei de a se vindeca, de tipul tesuturilor ei si de dimensiunea inciziei. Alte variabile includ tipul epiziotomiei si existenta unor laceratii asociate.

Daca mama a avut un travaliu lung si dificil sau daca nasterea a fost ajutata cu forcepsul sau cu prin aspiratie, este posibil ca muschii respectivi si planseul pelvin sa fie afectate si lezate.

In general, epiziotomia „medio-laterala“ (orientata spre dreapta sau spre stanga) implica mai multi muschi si este mai profunda, deci necesita mai mult timp pentru vindecarea si cicatrizarea tesuturilor.

Epiziotomia mediana – orientata in jos, dar fara a include rectul – este mai putin extinsa si necesita mai putin timp pentru vindecare, deci nu este atat de dureroasa in perioada postpartum.

 Cititi:  11 informatii despre epiziotomie

Ingrijirea postpartum a epiziotomiei

Daca este aplicata gheata pe perineu in cicluri regulate imediat dupa nastere, inflamarea zonei este mai redusa, iar durerea postpartum este si ea mai mica. Exercitiile Kegel, pana la 100 pe zi, ajuta si ele la imbunatatirea fluxului de sange in zona si ajuta vindecarea.

Mamele care au epiziotomii extinse, de exemplu pana la rect sau la sfincterul rectal, sau pana la zone sensibile cum sunt cele periuretrala si labiala, pot resimti un disconfort mai mare, mai ales la urinare. In plus, mamele care au avut complicatii postpartum, cum ar fi hemoragiile, au nevoie de mai mult timp pentru vindecare. SARCINA Cititi: 12 subterfugii pentru proaspetele mamici

O epiziotomie trebuie si sa fie reparata cu atentie de catre medic pentru a minimiza durerea si a ajuta vindecarea. Uneori medicul sutureaza prea strans, ceea ce face ca primele acte sexuale de dupa nastere sa fie foarte dureroase. Ar putea fi necesar sa dilatati deschiderea cu degetele dumneavoastra. Folositi putin ulei de masline si dupa cateva zile incercati sa introduceti doua degete in vagin. Poate necesita ceva timp si rabdare, dar aceste tesuturi pot fi din nou intinse.

Rareori, are loc o ocluzie a vaginului din cauza coaserii tesuturilor care nu trebuiau cusute. Acest lucru se intampla cand exista tesut care nu trebuie neaparat suturat. Daca aveti impresia ca deschiderea vaginului este foarte mica, o vizita la medic ar putea sa lamureasca lucrurile. Puteti folosi si o oglinda pentru a incerca sa identificati problema.

Ad-Extra3:

Cât timp se resimt efectele epiziotomiei?

Exista femei care spun medicului ca resimt inca efectele unei epiziotomii mari chiar si la un an dupa nastere. Desi acest lucru este foarte neobisnuit, este o alta ingrijorare de care trebuie sa se ocupe medicii.

Cel mai bun sfat este sa reveniti la medicul care a asistat la nastere si sa-i solicitati o examinare care ar putea lamuri motivele durerii si disconfortului dumneavoastra. Ar trebui sa mergeti la medic si cu partenerul dumneavoastra, astfel ca sa cunoasca si el situatia si sa inteleaga motivele disconfortului dumneavoastra.

Sexul după nașterea bebelușului: ce anume se schimbă?

Dupa nasterea bebelusului, activitatea sexuala a unui cuplu atinge o vreme recordul de inactivitate. Nici tinerei mamici dar nici proaspatului tatic nu prea il inghesuie hormonii sa treaca 'la actiune'. Pe de o parte de vina e oboseala, grijile pentru bebelus si ... desigur hormonili. Iata pe larg - si cu sinceritate - mai multe detalii despre sexul cuplului dupa nasterea bebelusului.

Când se poate relua viata sexuală dupa nașterea bebelușului?

De obicei, medicii sunt de parere ca poti sa faci sex dupa sase saptamani de la nasterea unui copil. Asta nu inseamna ca iti si doresti acest lucru, ci pur si simplu ca trupul tau nu va exploda ::) daca ai facut sex in acel moment. Sa trecem la subiect – sexul poate fi o pacoste dupa ce ai nascut. Nu doar ca te vezi in continuare insarcinata, dar sfarcurile tale pot fi dureroase daca alaptezi si te simti foarte obosita citeste detalii in continuare pe pagina aceasta.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 8 comentarii

  1. Alexandra
    Alexandratrimis la 11/1/2021

    Buna ziua şi eu am câteva întrebari am nascut acum 5 ani şi doctorul mi-a facut epizotomie şi nu ma simt bine de atunci mereu ma doare ca-n întreţin relaţie sexuale şi mi se umfla acolo unde am fost taiata între vagin şi anus şi sunt dureri mari in timpul actului sexual şi tot timpul am un miros urat a peste şi mereu îmi vine înainte te menstruaţie cu o saptamâna înainte sânge maro va rog daţi-mi un sfat

    Raspunde la acest comentariu
  2. Lizok
    Lizoktrimis la 5/8/2015

    Spunetimi va rog vaginul revine la dimensiunile dinainte dupa nastere naturala sau e deja mai larg?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Lizok
    Lizoktrimis la 5/8/2015

    Buna ,am o intrebare la dvs mamicile care deja au nascut,eu sunt in a sasea luna,mie frika mult de durerile nasterii dar as vrea sa mai stiu,vaginul isi revine la normal dupa o nastere naturala sau nu?va fi mai larg?va multumesc mult!

    Raspunde la acest comentariu
  4. tina
    tinatrimis la 10/12/2014

    Dupa 6 saptamani de la nastere eu si sotul meu am incercat sa ne reluam usor usor activitatea sexuala, insa abia dupa 6 luni am inceput sa ma pot bucura si eu cat de cat de intimitate . Pana atunci am avut niste dureri infricosatoare! Eu am avut mare nevoie sa folosesc un lubrifiant dupa ce am nascut si dupa incercarea mai multor produse de pe piata, am inceput sa folosesc uleiul lubrifiant din gama HempSex. Sunt grozave produsele, 100% naturale, fara conservanti, bazate pe ulei de canepa, contin omega 3-6 si aminoacizi. Recomand cu caldura! http://www.hempsex.com/ro/shop/lubricant-oil/

    Raspunde la acest comentariu
  5. Yleana
    Yleanatrimis la 9/10/2014

    Am nascut acum 2 luni jumate si la nastere doctorul mi-a facut epizotomie, la 2 saptamani dupa mi s-a deschis o incizie care nici pana in ziua de azi nu s-a vindecat.am fost la doctorul cu care am nascut si a spus o sa se vindece singura..ideea este ca am impresia ca nu o sa se mai vindece niciodata..Am incercat bai cu sare de mare dar nu prea vad nici o schimbare..:(:(

    Raspunde la acest comentariu
  6. cleo78
    cleo78trimis la 14/6/2009

    sa impartasesc si din experienta mea, pt ca inainte de nastere eram tare stresata de 'taietura' (tara arde si baba....), dupa ce mi-a scos firele nu m-a mai deranjat- hemoroizii cred ca au fo problema mai dureroasa.Viata sexuala si-a intrat in normal dupa un timp mai indelungat, datorita schimbarilor hormonale - spun eu. Fifi are 1 an si.. totul e ca inainte.

    Raspunde la acest comentariu
  7. gecko
    geckotrimis la 11/6/2009

    am citit de efectele benefice ale ghetii in cazul epiziotomie si sunt de acord cu ea. Am vrut sa va impartasesc din practica celor din Australia...aici se pun tampoane externe (bine-nteles) in congelator. Dupa ce gelul lor ingheata si ele sunt rigide, se aplica timp de cateva minute (pana se dezgheata) in zona perineala. Intr-adevar scad inflamatia locala si calmeaza durerea. In maternitate, in orice congelator de pe holuri, gasesti

    Raspunde la acest comentariu
  8. nicolica
    nicolicatrimis la 10/6/2009

    sase saptamani dupa epiziotomie am reluat activitatea sexuala fara nici un fel de dureri, desi aveam retineri, ma simteam mutilata. Cu ajutorul si intelegerea sotului am inceput sa accept ca si pentru un copil trebuie sa platesti cumva! Acum mai am 6 saptamani pana la a doua nastere si ma intreb daca va mai fi nevoie de epiziotomie...voi vedea.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII