Sinuzita in fază incipientă: cum tratam inflamatia sinusurilor maxilare
Inflamația sinusurilor maxilare poate afecta și copiii, fiind o problemă destul de obișnuită în rândul acestora. Copiii pot dezvolta sinuzită maxilară ca o complicație a infecțiilor respiratorii, cum ar fi răceala sau gripa. Deoarece sistemul lor imunitar este încă în dezvoltare, copiii sunt mai predispuși la infecții respiratorii, ceea ce poate duce la inflamația sinusurilor maxilare.
Simptomele sinuzitei maxilare la copii pot include dureri de cap, durere facială, congestie nazală, secreții nazale abundente și deseori purulente, febră și o stare generală de disconfort. Este important ca părinții să fie atenți la aceste simptome și să consulte un medic pediatru pentru evaluare și tratament.
În general, tratamentul sinuzitei maxilare la copii poate include antibiotice în cazul unei infecții bacteriene asociate, medicamente pentru gestionarea durerii și a febrei, precum și măsuri pentru ameliorarea congestiei nazale, cum ar fi picături nazale saline sau vasoconstrictoare. De asemenea, se poate apela și la terapii complementare, cum ar fi inhalatii cu aburi sau aplicarea de căldură umedă pe zona sinusurilor.
Sinuzita in faza incipienta - dupa o raceala
Inflamația sinusurilor maxilare, situate de-o parte și de alta a nărilor, este adesea o complicatie a răcelii, în special a celei cauzate de virusul paragripal.
Această viroză inițial provoacă o ușoară răgușire a vocii, secreții nazale și tuse, de obicei fără să apară o creștere a temperaturii. După aproximativ o săptămână, simptomele guturaiului se intensifică, secrețiile nazale devin dense și pot căpăta o nuanță galben-verzuie, iar temperatura corpului poate crește până la 38,5 °C.
Copilul poate fi cuprins de o stare de moleșeală și se poate plânge de dureri de cap. Este posibil să acuze dureri în zona de deasupra și dedesubtul ochilor, disconfort și senzație de umflătură în zona pomeților și a frunții. Uneori, copilul poate descrie o senzație de "furnicături" în zona acoperită de păr a frunții, semn că inflamația s-a agravat, iar o infecție bacteriană suplimentară s-ar putea fi instalat. În astfel de cazuri, este esențial să consultați un medic ORL-ist pediatru și să respectați cu strictețe recomandările acestuia.
➡️ CIteste si Racelile obisnuite ale sezonului rece la copii - ce trebuie sa stie/faca parintii
Remedii naturale pentru a trata o sinuzita incipienta
Pe lângă tratamentul medical prescris de specialist, puteți utiliza și remedii naturale pentru a ameliora disconfortul copilului. Este important să-i administrați picături nazale vasoconstrictoare concepute special pentru copii, pentru a ajuta la eliminarea mucusului. În funcție de recomandările medicului, acesta ar putea prescrie antibiotice sau tratamente cu inhalatii de aburi.
Un remediu excelent pentru sinuzită este aplicarea cataplasmei cu sare, mălai sau nisip cald. Încălziți câteva linguri de sare grunjoasă, mălai sau nisip într-un vas și introduceți-le într-un săculeț (sau puteți folosi o șosetă pe care o legați la capăt). Aplicați cataplasma pentru câteva minute pe fruntea copilului, având grijă să nu fie prea fierbinte pentru a evita arsurile. Acest procedeu este mai bine de efectuat seara, astfel încât copilul să poată rămâne în pat, să nu consume alimente câteva ore și, pe cât posibil, să nu vorbească. Repetați acest tratament timp de câteva zile. De asemenea, pot fi benefice inhalatiile cu decoct de cimbru, apă sărată sau infuzii de plante precum levănțică, coadă șoricelului, patlagină, podbal, izmă de grădină, galbenele și mentă.
➡️ CIteste in continuare Sinuzita la copil: tipuri, diagnostic și tratament - sfatul medicului pediatru
Despre bolile sezonului rece, merita stiut:
Otita la copil
ine se teme de Rinofaringita Acuta?
Gripa sau raceala - ghidul simptomelor
De ce este important sa avem grija de sistemul imunitar al copiilor?
Otita externa
Ad-Extra3:
Forumurile parintilor informati:
Clinica Virtuala DC: Consultanta medicala online.
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Autor: Desprecopii.com
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea, medic pediatru
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII