Ingrijirea bebelusului in zone delicate

Ingrijirea bebelusului in zone delicate

Ingrijirea bebelusului in zone delicate

Tema emisiunii: Ingrijirea bebelusului in zone delicate, zone care necesita atentie sporita din partea parintilor.

 

Discutam cu Raluca Petre, Expert Desprecopii.com, Moasa, Consilier in Alaptare, Specialist in ingrijirea bebelusului, despre ingrijirea ochilor, nasului, urechilor, buricului si alte zone delicate ale bebelusului. Vizionati mai jos materialul video si nu ezitati sa ne puneti intrebari.

 


 

Pune si tu o intrebare!

Material VIDEO

Vezi si alte emisiuni aici

Ingrijirea bebelusului in zone delicate (nas, urechi, ochi, buric, etc.) - sfaturi practice


Discutam cu Doamna Raluca Petre, Expert Desprecopii.com despre ingrijirea bebelusului in zonele delicate (buric, ochi, nas, urechi, etc).


Interviul in format text

Moderator: Sa incepem cu ingrijirea ochilor.
Raluca Petre: Ochisorii bebelusului sunt foarte sensibili si pentru a asigura sanatatea si confortul bebelusului ei trebuie curatati corespunzator. In prima perioada (dupa nastere) mai ales daca exista un canal lacrimal infundat, ochisorii pot sa genereze o secretie care se strange la nivel ocular. Este important sa curatam aceasta secretie pentru ca ea se usuca si creeaza un disconfort copilului. Toaleta oculara se face cu ajutorul unor comprese sterile si cu ser fiziologic. Punem cateva picaturi de ser fiziologic pe compresa sterila si stergem cu blandete si delicat ochisorii bebelusului de la coltul extern catre coltul intern al ochiului. ATENTIE: nu folositi aceeasi compresa sterila pentru ambii ochi pentru a evita transmiterea eventualelor infectii de la un ochi la celalalt. Folositi asadar la fiecare ochisor o compresa sterila noua.

Moderator: Cum facem toaleta corecta a nasului?
Raluca Petre: igiena nazala este foarte importanta deoarece bebelusul trebuie sa respire bine. Un nas infundat poate sa-l faca pe bebelus sa fie agitat, sa planga si chiar sa nu se hraneasca corespunzator. Pentru igiena nasului natura ne ajuta prin stranut! Bebelusii stranuta foarte des, tocmai pentru a-si elibera caile nazale. Daca acest lucru nu este suficient si noi vedem sau auzim fornait, putem sa inmuiem mucozitatiile folosind tot ser fiziologic. Putem pune cateva picaturi de ser fiziologic in fiecare nara si ca rezultat, de cele mai multe ori, bebelusul stranuta si elimina singur mucozitatiile.  Daca mucozitatiile nu se inmoaie suficient, acestea pot sa fie inlaturate folosind o pompita manuala si nicidecum electrica. 

Moderator: Cum facem toaleta bontului ombilical (buricul)?
Raluca Petre: Bontul ombilical este o ramasita a cordonului ombilical. Multi parinti devin agitati cand trebuie sa curete buricul bebelusului. Este necesara toaleta bontului ombilical caci mentinut curat acesta se usuca mai repede si cade. Si in acest caz folosim comprese sterile cu ser fiziologic sau alcool alb de 70 de grade, si de doua ori (2x) pe zi facem toaleta la nivelul bontului ombilical. Este foarte important ca dupa toaleta acest bont ombilical sa nu ramana umed. De exemplu dupa ce spalam copilul este important sa stergem prin tamponare zona si apoi sa dezinfectam cu comprese sterile cu betadina sau alcool alb de 70 de grade.

Moderator: Cum curatam urechile bebelusului?
Raluca Petre: Este important sa intelegem ca urechea este un organ care se curata singur pe dinauntru!. Ceara care se produce este naturala si nu trebuie sa intervenim. Unde trebuie sa intervenim insa este spatele urechii si pliurile. Pliuri avem si la nivelul gatului, la nivel axilar, si la nivel inghinal. Este important sa curatam aceste pliuri si sa ne asiguram ca nu raman umede (un mediu umed este propice pentru dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor). Le stergem prin tamponare. La nivelul urechii putem folosi un prosop sau o carpita foarte moale si cat permite degetul - urechea bebelusului este mica - facem o toaleta la nivelul urechei. Nu bagam (nu folosim) betigase de urechi, nu punem picaturi decat daca acestea au fost indicate de medic si nu incercam sa curatam in interior pentru ca, asa cum am spus, urechea se curata singura.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️