Cum sa fii FERICITĂ cand totul merge prost

Cum sa fii fericita cand totul merge prost

Cum sa fii FERICITĂ cand totul merge prost

Cum sa fii fericit cand totul merge prost sau despre nenumaratele modalitati prin care noi judecam gresit cum anumite imprejurari si situatii ne produc fericirea sau tristetea...

Cum sa fii fericit cand totul merge prost:
"Suntem atat de fericiti..."
Surprinzatorul adevar despre fericire
Efectul de polarizare
Ce fac atunci cand simt ca esuez
Ce cale trebuie sa urmez

In vara anului 2012, Rachelle Friedman se pregatea pentru cea mai fericita perioada a vietii ei. Se logodise recent, era inconjurata de cei mai buni prieteni si se bucura de petrecerea burlacitelor.

Rachelle si prietenele ei isi petreceau ziua la piscina, cand o prietena mai jucausa a impins-o in piscina, in partea de mica adancime a apei. Friedman a plutit incet in apa pana cand a iesit la suprafata. Imediat a fost evident faptul ca s-a intamplat ceva rau. Dupa ce a iesit din apa, a spus: “aceasta nu este o gluma!”. S-a lovit cu capul de partea de jos a piscinei si si-a fracturat doua vertebre.

Mai mult decat atat, fractura vertebrei C6 i-a presat maduva spinarii lasand-o paralizata pentru totdeauna de la piept in jos. Dupa aceasta zi ea nu va mai putea sa mearga niciodata.

"Suntem atat de fericiti..."

Un an mai tarziu, in urma nuntii, Rachelle Friedman devenea Rachelle Chapman. A decis sa impartaseasca cateva din gandurile ei intr-o sesiune de intrebari si raspunsuri online, in 2013.

A inceput prin a vorbi despre unele provocari la care v-ati putea astepta. I-a fost greu sa isi gaseasca un job la care sa nu se simta incomod din cauza dizabilitatilor ei fizice. Poate fi frustrant si incomfortabil sa te confrunti cu dureri si sa fii intr-un scaun cu rotile.

Ea a oferit raspunsuri surprinzator de pozitive la intrebarile care i-au fost adresate. De exemplu, intrebata daca lucrurile s-au schimbat in rau, Rachelle a raspuns: “Bineinteles ca lucrurile s-au schimbat, insa nu as putea spune ca s-au schimbat in mod negativ.” Apoi, fiind intrebata despre relatia cu sotul ei, a raspuns: “ Cred ca suntem atat de fericiti fiindca trauma pe care am suferit-o ar fi putut sa fie mult mai grava, insa nu este.”

Cum este posibil sa fii ferict cand toate lucrurile din viata ta par a merge spre rau?  Astfel se dovedeste ca situatia lui Rachelle ne poate descoperi modul in care creierul nostru raspunde la evenimentele traumatice si ceea ce ne face intr-adevar fericiti.

Surprinzatorul adevar despre fericire

La Universitatea Harward, din Statele Unite,  profeseaza psihologul Dan Gilbert. Cartea sa cel mai bine vanduta, Stumbling on Happiness (Poticniri ale fericirii), trateaza tema nenumaratelor modalitati prin care noi judecam gresit cum anumite imprejurari si situatii ne produc fericirea sau tristetea, si dezvaluie cateva idei despre ceea ce ne face fericiti cu adevarat.

Una dintre principalele descoperiri a cercetatorilor precum Gilbert, este ca situatiile inevitabile forteza creierul sa raspunda prin cresterea nivelului de pozitivitate si fericire.

De exemplu, imaginati-va ca  in urma unui cutremur va este distrusa casa sau ca suferiti o trauma grava intr-un accident auto din cauza caruia nu va veti mai putea folosi niciodata picioarele. Cand sunt rugati sa descrie impactul unui asfel de eveniment, majoritatea oamenilor aleg sa vorbeasca despre cat de devastator va fi pentru ei. Unii oameni spun ca ar prefera sa moara decat sa nu mai poata merge niciodata pe propriile picioare.

Cercetatorii au descoperit ca atunci cand oamenii trec printr-un astfel de eveniment tragic precum supravietuirea in timpul unui cutremur sau paralizia, nivelul lor de fericire in primele 6 luni dupa eveniment este identic cu nivelul de fericire pe care il aveau cu o zi inainte de suferirea traumei.
Cum este posibil?

Efectul de polarizare

Evenimentele traumatice declanseaza, adeseori, ceea ce Gilbert numeste sistemul nostru imunitar psihologic. Sistemele noastre imunitare incurajeaza abilitatea creierului de a oferi o perspectiva pozitiva si fericita unei situatii fara iesire. Acest lucru este opusul a ceea ce ne-am astepta atunci cand ne imaginam un astfel de eveniment. Asa cum Gilbert a spus: “Oamenii nu sunt constienti de faptul ca apararea lor defensiva este posibil sa fie cauzata de suferinta intensa, nu de usoare suferinti. Astfel, oamenii prezic gresit propriile reactii emotionale la traume.”

Acest efect funtioneaza in mod asemanator la evenimentele extrem de pozitive. De exemplu, ganditi-va cum v-ati simti daca ati castiga la loterie. Multi oameni presupun ca premiul cel mare la loterie le-ar produce instantaneu fericire pe termen lung, insa specialistii au descoperit exact opusul.

Intr-un studiu celebru publicat de cercetatorii Universitatii Northwestern in 1968 s-a descoperit ca nivelul de fericire al unei persoane paralizate si al unui castigator la loterie este acelasi la un an dupa ce evenimentul nefericit, respectiv fericit a avut loc. Ati citit foarte corect. Atat persoana a carei viata s-a schimbat in urma castigarii unei mari sume de bani, cat si persoana care nu mai are capacitatea de a-si folosi membrele inferioare ajung la un nivel egal al fericirii in termen de un an de la intamplarea evenimentului.

Este important de remarcat ca acest studiu particular nu a fost refacut pe parcursul anilor, insa ideea centrala a studiului a fost sustinuta de nenumarate ori. Avem o tendinta puternica de a supraestima impactul evenimentelor extreme pe care le suferim pe durata vietii. Evenimentele cu un puternic impact negativ sau pozitiv , in realitate, nu ne influenteaza nivelul de fericire pe termen lung atat de mult pe cat consideram noi.

Ad-Extra3:

Ce fac atunci cand simt ca esuez

Specialistii se refera la aceasta ca la efectul de polarizare deoarece  tindem sa supraestimam durata sau intensitatea fericirii create de evenimentele importante din viata noastra. Efectul de polarizare este un exemplu de prognostic afectiv , fiind un fenomen social, psihologic care se refera la abilitatea generala a oamenilor de a prezice viitorul emotional.

Ce cale trebuie sa urmez

Efectul de polarizare ofera doua directii principale.

In primul rand, avem tendinta de a ne focusa pe lucrurile care se schimba si uitam de lucrurile care nu se schimba. Cand ne gandim la un castig la loterie, ne imaginam evenimentul si totul despre banii care ne vor intra in posesie, uitand celelalte 99 de parti ale vietii care raman mai mult sau mai putin la fel.

In continuare ne vom simti morocanosi daca nu dormim suficient. In continuare vom petrece ore intregi in trafic. In continuare va trebui sa ne antrenam  din greu daca vrem sa ne mentinem in forma. In continuare va trebui sa ne platim anual taxele.

Va continua sa ne doara atunci cand pierdem o persoana iubita. Va continua sa fie frumoasa relaxarea in balcon si privitul apusului de soare. Ne imaginam schimbarea, insa uitam lucrurile care raman la fel.

In al doilea rand, o provocare este un obstacol pentru un lucru particular, nu pentru tine ca persoana.  Aceasta afirmatie suna astfel in cuvintele filosofului grec Epictetus: “Schiopatarea impiedica piciorul, insa nu si vointa.” Supraestimam cat de daunatoare vor fi pentru vietile noastre evenimentele negative exact din acelasi motiv pentru care supraevaluam cat de mult ne vor imbunatati vietile evenimentele pozitive. Ne concentram asupra unor lucruri care se intampla ( precum pierderea unui picior), uitand toate celelalte experiente ale vietii.

Scrierea biletelor de multumire catre prieteni, vizionarea meciurilor de fotbal la sfarsit de saptamana, citirea unei carti bune, mancarea unei mese gustoase. Toate acestea sunt lucruri bune care se intampla in viata si de care te poti bucura chiar daca nu mai ai un picior. Dificultatile de mobilitate reprezinta doar o mica partea din experienta ta de viata. Evenimentele negative pot crea adevarate strasnice provocari, insa experienta umana este alcatuita dintr-o gama larga si variata de evenimente.

Intr-o viata ce  poate parea straina sau nedorita de imaginatia ta actuala, exista o multime de loc pentru fericire.

Despre fericire, merita citit si:

Intimitatea – ingredientul secret al unei familii fericite

Intimitatea – ingredientul secret al unei familii fericite

Intimitatea este un sentiment greu de definit, dar, paradoxal, cu totii stim ce este atunci cand il simtim.

Zen in mintea ta: cateva ganduri care te pot insoti

Zen in mintea ta: cateva ganduri care te pot insoti

Despre Zen auzim uneori cand e vorba despre stari de relaxare pe care ni le dorim si noi, in prag de furtuna. Si da, e adevar, uneori ai impresia ca te afli intr-o furtuna, cu mica ta barcuta a…

Bucura-te de fiecare clipa cu copilul tau mamico pentru ca fericirea unei mame vine din lucrurile simple

Bucura-te de fiecare clipa cu copilul tau mamico pentru ca fericirea unei mame vine din lucrurile simple

Bucura-te de fiecare clipa cu copilul tau, copiii cresc atat de repede... spun toti prietenii cu copii mai mari inca de cand l-ai adus acasa pentru prima oara. Doamne, ce dreptate aveau.Din…

Cinci pasi adevarati catre fericire

Cinci pasi adevarati catre fericire

Nu este mereu usor sa fii femeie in zilele noastre. Cel putin asta este concluzia pe care o puteti trage privind seriale ca Neveste Disperate...Deciziile pozitive sunt cheia fericirii: Pentru starea…

10 pasi de urmat in cautarea fericirii

10 pasi de urmat in cautarea fericirii

Fericirea este cuvant miracol, in care incape un intreg univers; tel suprem, declarat sau subconstient, al fiecarei fiinte umane. Indiferent de loc, de epoca, de conditie sociala, raspunsul dat…

Cel mai important sfat ce te va ajuta sa gasesti succesul si fericirea

Cel mai important sfat ce te va ajuta sa gasesti succesul si fericirea

Care este diferenta dintre oamenii determinati, plini de succes si increzatori si cei simpli, de zi cu zi? Nu e vorba de bani, putere sau legaturile familiale, e fericirea.


 

autor: redactor DC Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Fericire

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII