Cum să îți înveți copilul să înghită pastile
A inghiti o pastila este un lucru banal pentru noi, adultii. Pentru un copil poate fi insa o adevarata provocare, mai ales daca pana in momentul in care i se administreza un tratament cu pilule, a fost obisnuit cu medicamente sub forma de suspensie. De aceea, fie ca este vorba despre anxietate, fie ca e doar incapatanare copilareasca, inghitirea unei simple pastile poate deveni un adevarat chin...
cum sa iti inveti copilul sa inghita pastile:
De ce pastile?
Cand trebuie sa iti inveti copilul sa ia pastile?
Cum procedam?
Cand trebuie sa te adresezi medicului?
A inghiti o pastila este un lucru banal pentru noi, adultii. Pentru un copil poate fi insa o adevarata provocare, mai ales daca pana in momentul in care i se administreza un tratament cu pilule, a fost obisnuit cu medicamente sub forma de suspensie. De aceea, fie ca este vorba despre anxietate, fie ca e doar incapatanare copilareasca, inghitirea unei simple pastile poate deveni un adevarat chin.
Partea buna este insa faptul ca incapatanarea nu va dura. Ca orice alt lucru facut pentru prima data, inghitirea unei pastile in mod corect, astfel incat tratamentul urmat sa isi faca efectul necesita o oarecare practica. Iar daca iti inveti copilul la momentul potrivit si in modul potrivit sa ia o pastila, atunci acest lucru poate fi unul pozitiv, care sa ii creasca increderea in sine.
De ce sa dam copilului pastile daca exista siropuri speciale?
Intrebarea pare fireasca. De ce pastile, cand exista suspensii si tot felul de pastile masticabile? Raspunsul este relativ simplu – pentru ca pastilele sunt de cele mai multe ori mai eficiente, unele dintre ele avand efect de lunga durata, drept pentru care nu ar trebui sfaramate atunci cand sunt inghitite. De asemenea, unele pastile, care se inghit intregi, sunt special concepute pentru ca efectul lor sa nu se produca imediat, ci peste cateva ore de la administrare.
In orice caz, atunci cand medicamentul pe care urmeaza sa il adminstrezi copilului tau exista in ambele variante, pilule si suspensie, intreaba-ti medicul care este varianta cea mai potrivita copilului tau.
Cand trebuie sa iti inveti copilul sa inghita pastile?
Fiecare copil are ritmul propriu de dezvoltare si este greu de spus cand trebuie invatat un lucru sau altul. In general, un copil ar trebui sa aiba totusi cel putin 4 ani in momentul in care trece prin aceasta experienta nu tocmai placuta. De asemenea, ideal este sa iti inveti copilul cum sa inghita pastile nu in momentul in care este bolnav, ci atunci cand este dispus a invete si este cooperant si motivat. Lipsa presiunii asupra lui este ingredientul esential al reusitei.
Ca si in alte situatii, practica este cel mai bun mod de a dobandi anumite abilitati. Incepe prin a-l invata sa inghita bombonele mici, de felul celor cu care se orneaza prajiturile si torturile. Apoi creste dimensiunea, inlocuindu-le cu mici drajeuri de ciocolata, pana cand ajungi la dimensiunea unei pastile obisnuite. Apoi, pentru a face trecerea spre situatia reala, poti inlocui practica cu bombone cu una mai apropiata de administrarea propriu-zisa de medicamente – inlocuieste bomboanele cu vitamine care se inghit fara a fi mestectate. Desigur, trebuie sa ceri sfatul unui medic in privinta vitaminelor ce pot fi luate de copilul tau.
Pentru ca practica sa fie cu folos si copilul sa inteleaga de ce trebuie sa ia pastile doar in anumite momente si cum trebuie sa le inghita, ai grija ca “exercitiile” sa aiba loc doar in acele momente in care copilul nu este distras de nimic altceva (fara televizor, fara tableta, teefon mobil etc.)
Metode de administrare a pastilelor la copii
Ininte de a-ti invata copilul sa inghita o pastila, explica-i de ce este necesar sa faca acest lucru si, de asemenea, explica-i de ce trebuie sa ia pastile doar atunci cand i le dai tu. Invata-l ca nu trebuie sa inghita niciodata pastile singur. Daca ii este frica sa inghita pastilele atunci cand incerci sa il inveti sa o faca, amana momentul pana cand va fi pregatit. Eventual, daca este posibil, ofera-i modelul propriu si arata-i cum iti iei tu pastilele atunci cand esti bolnav.
Incearca sa-ti pastrezi calmul, chiar daca copilul refuza initial sa ia o pastila. Nu incerca sa i-o ascunzi in mancare pentru ca nu vei face decat sa creezi si mai multa neincredere. Pentru ca experienta sa fie dusa cu succes la bun sfarsit, respecta urmatorii pasi:
Asaza copilul pe un scaun si spune-i sa stea drept, cu capul drept.
Nu incerca sa il faci sa lase capul pe spate pentru ca, in ciuda aparentelor, inghitirea poate fi mult mai dificila in aceasta pozitie.
Da-i cateva inghitituri de apa inainte, ca sa se obisnuiasca cu inghititul.
Pune-i pastila pe limba si da-i sa bea apa din nou. Eventual, pentru a avea succes, fa-l sa se concentreze asupra altui lucru, distragandu-i atentia.
Verifica indicatiile administrarii medicamentului pentru a vedea daca trebuie luat pe stomacul gol sau daca poate fi combinat cu alimente. In ultima varianta, poti inlocui apa cu putin lapte sau cu suc de fructe pentru ca inghitirea sa fie mai usoara. Nu uita sa iti feliciti copilul daca a reusit sa ia pastila. Daca refuzul este insistent, atunci nu forta nota, ncearca mai tarziu. Daca pastila este prea mare si este greu de inghitit, intreaba farmacistul daca este bine sa fie sfaramata pentru a fi administrata. Acest lucru este important, deoarece unele pastile trebuie administrate intregi pentru ca isi fac efectul dupa un anumit timp.
Ad-Extra3:
Cand trebuie sa te adresezi medicului?
In principiu, a-l invata pe un copil sa inghita o pastila nu este un lucru dificil. Cu toate acestea, exista si cazuri in care este posibil ca in ciuda eforturilor, copilul sa opuna in continuare rezistenta la administrarea de tratamente ce presupun inghitirea de pastile. Acest lucru se intampla, de regula, atunci cand:
Copilul este anxios, ii este frica de doctor si de medicamente, precum si de experientele noi, in general.
Exista o experienta neplacuta legata de pastile (de exemplu daca a existat un episod esuat, in care incercarea de a inghiti o pastila s-a terminat cu voma).
Copilul are un retard de dezvoltare motorie sau comportamentala ce se rasfrange si in comportamentul legat de medicatie.
In aceste cazuri, este bine sa fie consultat un medic pentru a gasi solutia potrivita pentru a putea administra copilului medicatie sub forma de pilule ce trebuie inghitite.
Va recomandam sa mai cititi si:
Comunitate, Forumuri recomandate
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online
autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII