Rutina Somnului la bebelus (VIDEO)
Tema emisiunii: Rutina somnului la bebelus
Discutam cu Doamna Dr. Gabriela Bondoc, medic specialist psihiatru si teraprut despre "Rutina Somnului" la bebelus. Vizionati mai jos materialul video si nu ezitati sa ne puneti intrebari.
Material VIDEO
Rutina somnului la bebelus - sfaturi practice
Invitati speciali
Puteti sa adresati intrebari invitatiilor folosind rubrica de comentarii de mai jos.
Interviul in format text
Raluca: pentru inceput va rugam sa ne spuneti de ce este important sa avem o rutina a somnului?
Dr. Bondoc: Fintele umane au nevoie de o anumita structurare a timpului. Aceasta structura ne ofera sentimentul de predictibilitate si de siguranta. Este extrem de importat pentru dezvoltarea psihica a copiilor sa le dam acest sentiment de siguranta: "viata este predictibila, este sigura, este constanta". Avem nevoie sa le oferim acest sentiment mai ales inainte de culcare ca sa-i relaxeze pe copii si sa le ofere un somn linistit. Somnul este extrem de important pentru cresterea si dezvoltarea neuronala a copiilor.
Raluca: Cum putem sa stabilim o rutina a somnului?
Dr. Bondoc: Stabilim anumite actiuni, intr-o anumita ordine, in asa fel ca in timp copiii sa le recunoasca si sa primeasca semnalul "aceste lucruri ne pregatesc pentru culcare". Puteti incepe cu o serie de joculete putin active, linistitoare, urmate apoi de baita, sau o rutina de ingrijire a pielii, masaj cu ulei, etc. Nu numai ca ingrijim pielea copilului dar creem cu ritualul si o intimitate, ocazia de a ne atinge piele pe piele, nu trebuie sa ne reprimam aceasta dorinta de ai mangaia, de ai pupa, de a le arata dragostea noastra. La final, in functie de alegerea fiecarui parinte, putem sa finalizam ritualul bebelusului cu un cantecel de seara sau o poveste spusa pe un ton calm, linistitor, de unul din parinti (este bine ca parintii sa alterneze si sa participe pe rand la ritualul somnului).
Raluca: Daca suntem in vacanta si nu putem sa facem toti pasii din rutina somnului, ce ne facem?
Dr. Bondoc: Sincera sa fiu nu inteleg de ce nu putem sa facem toti pasii din rutina somnului. Putem chiar si la hotel sa trecem prin pasii clasici: baita, masajul bebelusului, etc. Carticelele cu povesti si jucaria preferata a copilului le putem lua oriunde. Nu uitati cand plecati in vacanta sa luati cu voi,pe langa uleiruile de masaj si samponul de baita, si pledurile cu care il inveliti, pernuta preferata, cutiuta muzicala sau jucaria cu care obisnuieste sa adoarma. In acest fel usuram adaptarea copilului la un mediu nou, lucru de obicei stresant pentru copil.