Vaccinul antitetanos in timpul sarcinii: tot ce trebuie să știi

Vaccinul antitetanos in timpul sarcinii -  tot ce trebuie sa stii

Vaccinul antitetanos in timpul sarcinii: tot ce trebuie să știi

Vaccinul antitetanos, cunoscut și sub denumirea de toxioid tetanic (TT), este un vaccin utilizat pentru prevenirea tetanosului. Vaccinarea împotriva difteriei și tetanosului (DT) poate fi efectuată în ultimul trimestru de sarcină. Anticorpii materni pot oferi o imunitate pasivă bebelușului până când acesta poate fi vaccinat, în general, la vârsta de două luni.

Afla tot ce trebuie sa stii despre vaccinul antitetanos in timpul sarcini.

- veti citi:
Ce este vaccinul antitetanos?
Daca nu ai facut accest vaccin in ultimii 10 ani
Vaccinul antitetanos este sigur in timpul sarcinii
Antitetanosul ofera protectie şi fătului
Ce este Tetanosul
Vaccinurile in timpul sarcinii: intre da si nu
Despre vaccinarea in sarcina
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Ce este vaccinul antitetanos?

Vaccinul antitetanos, cunoscut și sub numele de toxiocoida tetanică (TT), este un vaccin utilizat la prevenirea tetanosului.

In timpul copilăriei se recomandă cinci doze urmată de doze suplimentare la fiecare zece ani. Aproape toate persoanele sunt imune după trei doze. Persoanelor care nu sunt la curent cu vaccinul antitetanos trebuies să li se administreze o doză de antitetanos de rapel în primele 48 de ore de la accedentare/rănire.

Antitoxina tetanică este, de asemenea, recomandată celor cu un risc ridicat de rănire și care nu sunt imunizați complet. Tetanosul neonatal poate fi prevenit prin asigurarea faptului că femeile însărcinate sunt la curent cu vaccinul antitetanos și dacă nu sunt, atunci trebuie vaccinate.

Toate femeile insarcinate trebuie sa faca vaccin antitetanos?

Nu, nu toate femeile insarcinate trebuie să facă vaccin antitetanos în timpul sarcinii. În general, vaccinarea antitetanosului în timpul sarcinii este recomandată în anumite situații, cum ar fi dacă o femeie are o rană care prezintă risc de tetanos sau dacă nu a primit vaccinul antitetanos în ultimii 10 ani. Decizia de a face vaccinul antitetanos în timpul sarcinii ar trebui luată în consultare cu medicul obstetrician sau medicul specialist în boli infecțioase pentru a evalua riscurile și beneficiile în fiecare caz individual.

Daca nu ai facut accest vaccin in ultimii 10 ani

Daca esti insarcinata, medicul iti poate recomanda sa faci vaccinul antitetanos sau antidifteric (Td) in cazul in care nu ti s-a administrat un astfel de vaccin in ultimii 10 ani sau daca ai o taietura profunda, facuta cu un obiect contaminat, in timpul sarcinii.

In mod normal, un astfel de vaccin se administreaza in al doilea sau in al treilea trimestru de sarcina, insa, la nevoie, poate fi administrat oricand. O alta forma de vaccin antitetanos, numita Tdap, ofera protectie impotriva tusei convulsive. Acest vaccin este administrat, in general, in timpul sarcinii, insa medicul vi-l poate recomanda si imediat dupa nastere, daca nu l-ati facut inainte.

Ad-Extra3:

Vaccinul antitetanos este sigur in timpul sarcinii

Vaccinul diftero-tetanic (DT) sau vaccinul antitetanos sunt ambele realizate numai din toxine si sunt indicate in sarcina pentru ca fatul poate fi infectat la nastere sau in timpul travaliului din cauza manevrelor chirurgicale specifice nasterii. Ideal, vaccinul ar trebui facut intre saptamanile 27-36 de sarcina. In acest fel se evita tetanosul neonatal.

Antitetanosul ofera protectie şi fătului

Vaccinarea împotriva difteriei şi tetanosului (DT) se poate face în ultimul trimestru de sarcină, anticorpii materni putând să ofere o imunitate pasivă bebeluşului, până când acesta va putea fi vaccinat, la vârsta de două luni.

„Vaccinul diftero-tetanic este realizat numai din toxine, este un vaccin sigur în sarcină şi se administrează de rutină în unele ţări (şi în România, uneori numai antitetanos), în luna a şaptea sau a opta de sarcina", spune medicul Iuliana Ceauşu. În schimb, varianta combinată diftero-tetano-pertusis nu este recomandată la gravide. În ţările nedezvoltate, copiii încă mor la naştere din cauza contractării la naştere a bacteriei care provoacă tetanosul.

Ce este Tetanosul

Tetanosul: Tetanosul este o infectie care poate duce la deces. Ea apare atunci cand o rana (chiar superficiala) este contaminata cu pamant continand spori de tetanos. Afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii). Este foarte important sa preveniti boala prin vaccinare si revaccinare periodica. Se poate preveni prin vaccinare DTP.

Vaccinurile in timpul sarcinii: intre da si nu

Vaccinurile si sarcina. Specialistii sustin ca vaccinurile care contin virusuri inactive pot fi administrate fara probleme in timpul sarcinii, in timp ce vaccinurile ce contin virusuri vii nu sunt recomandate femeilor insarcinate. De fapt, singurul vaccin recomandat femeilor insarcinate pare sa fie vaccinul antigripal, administrat in sezonul rece.

Apropierea sezonului rece readuce, printre altele, in discutie si un subiect care este intens dezbatut in fiecare an in aceasta perioada  vaccinurile. Fie ca vorbim despre eficienta lor, despre efectele lor secundare sau despre varietatea si modul de administrare, vaccinurile continua sa reprezinte un subiect controversat atat in randurile pacientilor, cat si in randurile medicilor. Extinzand discutia de la vaccinurile antigripale, care insotesc venirea sezonului rece, la orice tip de vaccin in general, ne atrage atentia o problema care, cu siguranta, le macina pe viitoarele mamici  sunt recomandate sau interzise vaccinurile in timpul sarcinii citeste mai departe aici.

Despre vaccinarea in sarcina, merita citit si:

Vaccinul impotriva varicelei si sarcina
Vaccinul impotriva rubeolei si sarcina
Vaccinul anti-gripal si sarcina

.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Mai 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii  

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII