Suprimarea lactatiei: sau despre intarcarea bebelusului - ce trebuie sa faci
Odata ce producerea de lapte este stabila, intarcarea brusca a bebelusului va cauza cu siguranta anumite schimbari fizice.
Sanii tai vor continua sa produca lapte o perioada de timp; daca productia laptelui nu se opreste dupa o perioada, sanii tai vor deveni angorjati si este posibil sa se dezvolte mastita.
Sfaturi pentru suprimarea lactatiei:
Intarcarea brusca nu este usoara pentru corpul mamicii
Nu-ti bandaja pieptul
NU medicamenetlor
Sutienul sport
Beti apa
Reduceti consumul de sare
Vitamina B6
Ceaiul de salvie
Compresele din frunze de varza
Mulge-te putin
Cat de des ar trebui ca pomparea laptelui sa fie determinata de nivelul de confort?
Donatoarele de lapte la banca de lapte?
Intarcarea brusca nu este usoara pentru corpul mamicii
Odata ce producerea de lapte este stabila, intarcarea brusca va cauza cu siguranta anumite schimbari fizice. Sanii tai vor continua sa produca lapte o perioada de timp; daca productia laptelui nu se opreste dupa o perioada, sanii tai vor deveni angorjati si este posibil sa se dezvolte mastita. In acelasi timp, vei experimenta si scaderea brusca a nivelului de prolactina, aceasta iti poate spori sentimentele de depresie.
Iata cateva sugestii ce iti vor minimiza disconfortul si te vor ajuta sa eviti potentialele probleme:
Nu-ti bandaja pieptul
Aceasta este o idee de moda veche, care nu mai este recomandata deoarece te face sa te simti inconfortabil si poate cauza blocarea conductelor si mastita. In schimb, poti folosi un sutien sport pentru sustinerea sanilor.
NU medicamenetlor
Folosirea medicamentelor pentru a opri lactatia nu este recomandata deoarece nu sunt foarte eficiente si pot cauza grave efecte secundare.
Ad-Extra3:
Sutienul sport
Pentru suport poti purta un sutien sport (insa nu foarte strans). Daca aveti scurgeri, alegeti sa purtati haine pe care nu se vad petele de lapte, folositi tampon de san pentru a absorbi scurgerile de lapte.
Beti apa
Restrictia fluidelor nu aduce beneficii.
Reduceti consumul de sare
Sarea este o cauza a retentiei de lichide in organism.
Vitamina B6
Consumati zilnic 200 mg de vitamina B6 timp de 5 zile pentru a reduce umflarea sanilor (angorjarea).
Ceaiul de salvie
Ceaiul de salvie contine o forma naturala de estrogen ce ajuta la scaderea substantelor nutritive din lapte si la stoparea productiei de lapte. Il poti cumpara dintr-un magazin naturist, sau poti folosi condimentele din propria bucatarie. Se ia o lingurita rasa de salvie, se pune intr-o ceasca cu apa fierbinte si se lasa pentru aproximativ 15 minute. Probabil ca veti dori sa adaugati lapte sau miere, caci ceaiul este foarte amar. De obicei, o cana de ceai la fiecare 6 ore este suficienta pentru a opri productia de lapte. Salvia functioneaza foarte bine daca o folositi in acelasi timp cu comprese din foi de varza. De asemenea, puteti folosi si o tinctura pe baza de alcool, cumparata dintr-un magazin naturist. De obicei, 3-4 ml la fiecare 6 ore vor stopa productia de lapte, functionand putin mai repede decat ceaiul de salvie. Aceasta tinctura este absorbita cu usurinta de membrana mucoasa, fapt pentru care este eficienta la reducerea cantitatii de lapte.
Compresele din frunze de varza
Compresele din frunze de varza reprezinta un remediu usor facut in casa, ce este folosit de peste 100 de ani pentru a reduce angorjarea sanilor si pentru a stopa productia de lapte. Iata cum sa le folosesti: Cumpara varza de culoare verde. Spala si usuca frunzele. Pune frunzele in frigider. Indeparteaza partea dura de la frunze si piseaza-le usor. Aseaza varza pisata usor in jurul sanilor si al areolelor, lasand sfarcurile neacoperite. Frunzele se potrivesc foarte bine in jurul pieptului, iar senzatia de frig este placuta. Acopera intreg pieptul cu frunze, si daca este nevoie, acopera si zona de sub axile. Schimba frunzele o data la 30 de minute sau mai des daca acestea se ofilesc.
Mulge-te putin
Nu-ti fie teama sa indepartezi senzatia de disconfort prin scoaterea unei cantitati mici de lapte din sani. Scoateti suficient lapte pentru a usura sanii, nu pentru a-i goli complet. Un dus cald te va ajuta sa te eliberezi de disconfortul plenitudinii sanilor si este locul potrivit in care poti stoarce putin sanii astfel incat sa scapi de senzatia plenitudinii.
Cat de des ar trebui ca pomparea laptelui sa fie determinata de nivelul de confort?
Pompati cat mai putin lapte, insa numai atunci cand este absolut necesar. Daca initial pompati lapte o data la 3 ore, acum puteti incepe sa pompati o data la 4 ore, apoi rariti pomaparea 6,8, 10, 12 ore. Daca initial, pompati 6 uncii la o sesiune, pompati acum 4 uncii, apoi 3, 2 etc. Prin pomparea gradata a cantitatilor de lapte din ce in ce mai mici, la intervale de timp din ce in ce mai mari, productia de lapte se va reduce fara a va cauza probleme fizice.
Perioada de timp de care este nevoie pentru a se stopa productia de lapte depinde de cat de bogat este laptele pe care l-ati produs. Daca ati avut foarte putin lapte atunci cand ati intarcat copilul, este posibil ca stoparea productiei de lapte sa fie rapida, cu un minimum de disconfort. Majoritatea mamelor le este recomandata o abordare graduala a acestui proces. Daca la intarcare ati avut o cantitate mare de lapte, dar abordati gradual situatia, ar trebui sa puteti stopa complet pomparea laptelui dupa 2-3 saptamani, sau chiar mai devreme. Cateva saptamani sau luni, dupa ce v-ati oprit din alaptat, este normal sa eliminati cateva picaturi de lapte sau sa aveti scurgeri.
Daca ati pierdut un copil si doriti sa donati laptele matern, puteti contacta orice banca de lapte din tara. Aceste banci ofera lapte copiilor bolnavi sau nascuti prematur, ai caror mame nu ii pot alapta.
Donatoarele de lapte la banca de lapte?
In Romania nu exista inca banci de lapte insa nu mai este mult si se va da in colosinta prima Banca de Lapte. Va fi interesant si util de a putea dona lapte pentru bebelusii care au nevoie de el.
Ințărcarea blandă, așa am reușit eu - sfaturi prețioase de la mămici
Am vrut să imi ințarc copilul cât mai blând cu putință si fara drame - iata niste sfaturi pe care eu le-am aplicat dar si alte sfaturi de la alte mamici care si-au intarcat bland copilul. Ințărcarea blandă, asa am reușit eu - sfaturi prețioase de la mămici...
Alte experiențe și sfaturi pentru ințărcarea blânda a copilului
Tehnici de intarcare, sfaturi
cum sa il intzarc prin metode naturale??
Nu stiu sa intarc copilul!!!
Cum ati renuntat la mesele de noapte (alaptat)
Cum ati intarcat copiii de 1,5 ani?
Trebuie sa ne despartim
Cum sa o intarc daca nu vrea biberon?
Ghid de alaptare
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Pentru suport, mereu la indemna, forumul mamicilor incepatoare:
autor: Mariana Radulescu, mamica pe forumul Desprecopii si redactor la Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Buna seara mi-am intarcat copilul la 7 luni fixe din pacate a fost o urgenta si o problema de moment nu mi-asi fi dorit intrebarea mea este ca pot sa ii dau piept dinnou acu are 8 luni si doua saptamani . Multi imi spun ca nu si dece nu? Care ar fi cauzele ?
Buna seara... am fetita de 1 an si o luna si sunt insarcinata cu al doilea bebe... acum 2 zile am intrerupt alaptatul... am sinii foarte tari si dor groaznic... ce as putea intreprinde? Ma puteti sfatui va rog?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII