10 metode prin care copilul tau va percepe pozitiv experienta unei scoli noi
Dacă nu ai experimentat asta niciodată, crede-ne pe cuvânt, este greu să fii copilul cel nou de la școală... 😔🎒
• De la simpla găsire a băncii până la aflarea scărilor ierarhice de la cantină, nu este deloc ușor să te pliezi astfel încât să te simți bine. Citeste în continuare 10 metode prin care copilul tău va percepe pozitiv experiența unei școli noi.
Provocarea schimbarii: 10 metode prin care copilul tau va percepe pozitiv experienta unei scoli noi:
1. Inainte de inceperea scolii mergi in recunoatere la ziua portilor deschise
2. Fii pozitiv
3. Incurajeaza-l sa participe la diferite activitati
4. Informeaza-te
5. Ajuta-ti copilul sa isi faca prieteni
6. Fii comunicativ
7. Pastreaza legatura cu vechii prieteni
8. Insufla-i copilului increderea in sine
9. Incurajeaza-ti copilul sa ceara ajutor
10. Fii rabdator
O scoala nou ... colegi noi ...
Daca nu ai experimentat asta niciodata, crede-ne pe cuvant, este greu sa fii copilul cel nou de la scoala. De la simpla gasire a bancii pana la aflarea scarilor ierarhice din grupuri si bisericute, nu este deloc usor sa te pliezi astfel incat sa te simti bine.
Schimbarea este grea pentru oricine, atat pentru adulti, cat si pentru copii; fapt pentru care puteti fi siguri ca mutatul copilului intr-o scoala noua este o provocare uriasa pentru el.
Psihologul Michael Thomson, doctor in filosofie, ca una dintre metodele prin care iti poti ajuta copilul sa se adapteze mai bine este “ sa te imprietenesti cu parintii prietenilor copilului tau ( si cu parintii copiilor care nu se inteleg cu copilul tau). Daca esti retinut cand trebuie sa cunosti oameni noi, este posibil ca si copilul tau sa aiba retineri”.
Pe langa acest mic sfat, iata inca 10 metode prin care copilul tau se va simti bine intr-o scoala noua.
1. Inainte de inceperea scolii, mergi in recunoastere la ziua portilor deschise
Copilul tau va fi mult mai increzator si mai putin nervos la inceputul anului scolar daca va cunoaste structura scolii, unde ii este sala de clasa, unde sunt grupurile sanitare, eventual cantina si aula pentru festivitati.
2. Fii pozitiv
Aminteste-i copilului tau cat de distractiv si interesant este la scoala si explica-i ca transferul la o scoala noua este o oportunitate de a cunoaste oameni noi si de a-si face noi prieteni.
Ad-Extra3:
3. Incurajeaza-l sa participe la diferite activitati
Incurajeaza-ti copilul sa se implice in cluburi si activitati extrascolare, inainte sau dupa orele de curs. Astfel va cunoaste copii noi carora isi va impartasi ideile si dorintele si se va distra in timp ce va invata lucruri noi.
4. Informeaza-te
Tine-i companie copilului tau uneori catre scoala si inapoi catre casa, verificati impreuna noutatile de pe website-ul scolii. Este posibil ca amandoi sa gasiti ceva nou si interesant.
5. Ajuta-ti copilul sa isi faca prieteni
In cazul in care copilul este timid, straduieste-te sa organizezi jocuri la care sa participe si copii din vecinatate. Daca nu te descurci la capitolul jocuri, fii o gazda buna, aseaza in fata casei o multime de lucruri interesante si distractive si astfel ii vei atrage pe copii din apropiere.
6. Fii comunicativ
Fii prieten cu copilul tau astfel incat el sa stie ca poate veni oricand la tine sa vorbeasca despre temerile si fricile sale in legatura cu noua scoala la care invata. Chiar si dupa prima zi de scoala, verifica cu regularitate sa vezi cum decurge procesul de adaptare al copilului in noul mediu scolar; nu te sfii sa discuti cu invatatorii si profesorii.
7. Pastreaza legatura cu vechii prieteni
Doar pentru ca se muta la o noua scoala, nu inseamna ca trebuie sa stearga cu buretele vechile relatii de prietenie. Ajuta-ti copilul sa pastreze legatura cu vechii prieteni de la scoala anterioara. In acest fel, el nu se va simti complet singur si izolat daca nu si-a facut de la inceput niciun prieten la noua scoala.
8. Insufla-i copilului increderea in sine
Suntem siguri ca faci acest lucru deja, insa daca nu l-ai facut pana acum, iata momentul potrivit sa incepi sa-ti ajuti copilul sa stie cat de grozav este. Aminteste-i ce calitati uimitoare are si demonstreaza-i cu regularitate cat de mandru te face.
9. Incurajeaza-ti copilul sa ceara ajutor
Adu-i copilului la cunostinta ca este acceptabil si normal sa ceara ajutorul profesorilor sau al altor colegi in primele zile de scoala. De la gasirea drumului catre clasa, pana la intelegerea modului de functionare al baii, copilul cel nou va avea nevoie de ajutor.
10. Fii rabdator
Adaptarea unui copil la o scoala noua dureaza intotdeauna. Fii rabdator atunci cand observi ca ii este dificil sa se adpateze in noul mediu. Este posibil ca fetita sau baietelul sa sufere de atacuri de anxietate sau de schimbari bruste de dispozitie- ambele situatii sunt perfect normale. Pe durata procesului de adaptare la scoala, incearca sa petreci timp in plus cu copilul tau-aceasta va v-a face bine amandurora.
Despre prima zi de scoala, citeste si
De ce prima zi de școală e atât de importantă pentru fiecare copil
Dragă doamnă invățătoare: scrisoarea cu 17 dorințe ale unui școlar
Începe școala: ținute și accesorii Back to School, necesare fiecărui elev
Forumuri specializate si grupuri de suport
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
Toate drepturile rezervate © Desprecopii.com 2023
referinte: Psychology for Parents
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII