Avertizare: țigările electronice (vaping) expun adolescenții la URANIU, plumb și alte metale toxice care le pot afecta creierul

Avertizare -  tigarile electronice vaping expun adolescenții la URANIU, plumb și alte metale toxice care le pot afecta creierul

Avertizare: țigările electronice (vaping) expun adolescenții la URANIU, plumb și alte metale toxice care le pot afecta creierul

Utilizarea țigărilor electronice în rândul elevilor de gimnaziu și liceu a devenit o preocupare tot mai mare de sănătate publică în ultimii ani. Popularitatea utilizării țigărilor electronice în rândul adolescenților a crescut dramatic și există riscuri grave pentru sănătate asociate cu acest comportament. Abordarea consumului de țigări electronice în rândul tinerilor este esențială pentru protejarea sănătății și bunăstării generațiilor viitoare și este important ca părinții, educatorii, furnizorii de servicii medicale și factorii de decizie să colaboreze pentru a preveni și reduce utilizarea țigărilor electronice în rândul adolescenților și pentru a promova comportamente sănătoase.

Tigarile electronice - sau asa numitul vaping - sunt un risc major de sanatate si poate expune adolescenții la metale toxice care ar putea dăuna creierului și altor organe vitale, demonstreaza cercetările. Riscul ar putea fi chiar mai mare în aromele dulci de țigară electronică, care sunt de obicei favorizate de tineri.
Experții au spus că descoperirile subliniază necesitatea unor reglementări foarte stricte și eforturi de prevenire pentru a opri accesul adolescentilor si tineri la tigari electronice.

Avertizare: tigarile electronice (vaping) expun adolescenții la URANIU, plumb și alte metale toxice care le pot dăuna creierul

Tigarile electronice - sau asa numitul vaping - sunt un risc major de sanatate si poate expune adolescenții la metale toxice care ar putea dăuna creierului și altor organe vitale, demonstreaza cercetările.Riscul ar putea fi chiar mai mare în aromele dulci de țigară electronică, care sunt de obicei favorizate de tineri.
Experții au spus că descoperirile subliniază necesitatea unor reglementări mai stricte și eforturi de prevenire pentru a opri vizarea adolescenților.

o veste buna: Este oficial in Romania! Țigările electronice și dispozitivele de vapat sunt interzise în unele spații publice închise

Țigările electronice funcționează prin încălzirea unei soluții lichide care conține nicotină, arome și alte substanțe chimice, producând un aerosol care este inhalat în plămâni. Acest proces de inhalare a aerosolului produs de țigări electronice este denumit în mod obișnuit „vaping” [ 1 , 2 ] Inițial comercializat ca o alternativă mai sigură la produsele tradiționale din tutun, au fost ridicate preocupări cu privire la riscurile potențiale pentru sănătate ale utilizării țigărilor electronice, mai ales la tineri. Studiile au arătat că utilizarea țigărilor electronice poate duce la dependență, probleme respiratorii și alte probleme de sănătate

Analiza a implicat 2000 de adolescenți din SUA, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, care au fost clasificați fie ca vaporizatori frecventi, intermitenți sau ocazionali.
Utilizarea a fost determinată de numărul mediu de pufuri pe zi, variind de la 27 de pufuri, 7,9 și, respectiv, 0,9 pufuri. Biomarkerii din urină au fost apoi evaluați pentru prezența metalelor plumb, uraniu și cadmiu. Studiul a constatat că atât utilizatorii frecvenți, cât și cei intermitenți de țigări electronice au avut niveluri mai mari de plumb în urină decât cei care au vaporizat ocazional.

Biomarkerii din urină au fost apoi evaluați pentru prezența metalelor plumb, uraniu și cadmiu.

Studiul a constatat că atât utilizatorii frecvenți, cât și cei intermitenți de țigări electronice au avut niveluri mai mari de plumb în urină decât cei care au fumat ocazional. Vaporii frecventi au avut, de asemenea, niveluri mai mari de uraniu în urină, comparativ cu utilizatorii ocazionali.

Diferite arome de vape au afectat nivelurile de uraniu, conform descoperirilor publicate în Tobacco Control. O treime dintre tinerii care practica vaping - au preferat arome de mentol sau mentă, în timp ce 49,8% au folosit vape cu aromă de fructe și 15,3% au folosit vape cu aromă dulci.

Potrivit cercetătorilor, cei care au folosit vape cu aromă dulce au avut niveluri mai mari de uraniu în comparație cu cei care au preferat mentolul sau menta.

Care sunt efectele vapingului asupra sănătății?

Riscurile pentru sănătate ale vapingului includ:

❗dependență:  țigările electronice conțin nicotină, un medicament care creează o dependență ridicată. Nu trebuie să vapezi în fiecare zi pentru a deveni dependent.

❗anxietate și depresie: nicotina agravează anxietatea și depresia. De asemenea, afectează memoria, concentrarea, autocontrolul și atenția, în special în dezvoltarea creierului.

❗a deveni fumător: persoanele care vape au mai multe șanse să înceapă să fumeze țigări obișnuite (tutun) și pot avea mai multe șanse să dezvolte alte dependențe în viitor.

❗impotență:  Există unele dovezi că vapingul poate provoca disfuncții sexuale la bărbați.

❗probleme de somn

❗expunerea la substanțe chimice care cauzează cancer

❗bronșită cronică

❗leziuni pulmonare  care pot pune viața în pericol 

Aromele dulci prezintă un risc suplimentar de expunere la uraniu.

Aromele dulci ar putea prezenta un risc suplimentar de expunere la uraniu.

Utilizarea țigărilor electronice în timpul adolescenței poate crește probabilitatea expunerii la metale, care ar putea afecta negativ dezvoltarea creierului și a organelor.

Aceste constatări necesită cercetări suplimentare, reglementări privind vapoarea și intervenții specifice de sănătate publică pentru a atenua potențialele daune ale consumului de țigări electronice, în special în rândul adolescenților

Profesorul Lion Shahab, co-director al UCL Tobacco and Alcohol Research Group, a declarat: „Acesta este un studiu bine realizat care subliniază necesitatea de a monitoriza cu atenție expunerea la utilizatorii de țigări electronice și subliniază faptul că țigările electronice nu sunt lipsite de riscuri. , și, prin urmare, nu ar trebui să fie folosit de persoane care nu au fumat niciodată, în special de adolescenți.

Având în vedere că expunerea la metale grele este determinată în principal de tipul de dispozitiv utilizat, studiile viitoare ar trebui să investigheze dacă există diferențe semnificative între diferitele tipuri de țigări electronice pentru a informa autoritățile de reglementare să restrângă utilizarea dispozitivelor care expun utilizatorii la mai multe metale grele.

Un raport publicat de Action on Smoking and Health (Ash) în iunie anul trecut a constatat că 20,5% dintre copiii din Marea Britanie au folosit tigari electronice în 2023, față de 15,8% în 2022 și 13,9% în 2020.

In Marea Britanie se afla in lucru un proiect de lege guvernamental privind tutunul și vapoarea, care a fost anunțat în octombrie, ce urmărește să creeze o generație fără fumat prin interzicerea vânzării de tutun persoanelor născute la sau după 1 ianuarie 2009.

De asemenea, va retrage tigarile electrinice de pe piata - în încercarea de a le diminua atractivitatea pentru copii și tineri. Propunerile includ potențial restricționarea modului în care vapourile sunt afișate în magazine, precum și restricții privind arome și ambalaje.

► Citeste si Cum vorbim cu adolescenții despre țigări electronice (vaping,vapare)

Ad-Extra3:

Care este situatia in Romania?

Încă din anul 2016 România are o lege care reglementează felul în care se pot vinde produsele ce conțin nicotină. În primul rând comercianții trebuie să se asigure că minorii nu au acces la aceste produse.

Totodată le este interzis să promoveze și să încurajeze consumul lor iar aceasta prevedere e încălcată prin reclamele lipite pe tonomate. Dar deși este interzis prin lege, în România copiii pot să-și cumpere singuri dispozitive cu nicotină - conform stirilor ProTV

Autor: Desprecopii.com © 2024

referinte
Vaping printre adolescenți: o privire de ansamblu asupra utilizării țigărilor electronice la elevii de gimnaziu și liceu

https://kidshealth.org/en/teens/e-cigarettes.html

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII