Ce vaccinuri fac copiii, ce contin si de ce le fac

Ce vaccinuri fac copiii, ce contin si de ce le fac

Ce vaccinuri fac copiii, ce contin si de ce le fac

Vaccinurile actioneaza prin pregatirea sistemului imunitar al organismului pentru viitoarele atacuri ale unei anumite boli, cauzate fie de virusuri, fie de bacterii. Vaccinurile contin bacterii sau virusuri slabite, sau parti de bacterii sau virusuri, care imita acesti agenti patogeni cauzatori de boala (ce sunt numiti antigeni).

Iata ce vaccinuri fac copiii, ce contin si de ce le fac.

veti citi:

Vaccinarea ofera imunitate la anumite boli

Ideea de la baza vaccinarii, este de a oferi imunitate la o boala, inainte ca aceasta sa prezinte un risc.

Vaccinurile actioneaza prin pregatirea sistemului imunitar al organismului pentru viitoarele atacuri ale unei anumite boli, cauzate fie de virusuri, fie de bacterii. Vaccinurile contin bacterii sau virusuri slabite, sau parti de bacterii sau virusuri, care imita acesti agenti patogeni cauzatori de boala (ce sunt numiti antigeni).

Copilul dezvolta protectie impotriva infectiilor viitoare, la fel ca si in cazul in care el sau ea a fost expus la boala naturala. Prin vaccinare, copilul nu trebuie sa se imbolnaveasca mai intai pentru a obtine aceasta protectie.

Vaccinurile sunt frecvent administrate prin injectare , dar exista si vaccine administrate pe gura, precum si unul care este pulverizat in nas.

Ce contin vaccinurile?

Vaccinurile contin ingrediente, numiti antigeni, care determina organismul sa isi dezvolte imunitatea. Vaccinurile contin, de asemenea, cantitati foarte mici de alte ingrediente - toate avand un rol necesar, fie de vaccin, fie de a se asigura ca vaccinul este sigur si eficient. Aceste tipuri de ingrediente sunt enumerate mai jos:

Conservanti - Thimerosal (numai in flacoane cu mai multe doze de vaccin gripal)  - este folosit pentru a preveni contaminarea
Sarurile de aluminiu - sunt adjuvanti pentru a ajuta la stimularea raspunsului organismului la antigeni
Zaharuri stabilizatoare, gelatina - pentru a mentine vaccinul puternic in timpul transportului si depozitarii
Reziduri de cultura celulara de proteine ​​materiale - proteina de ou -  pentru a creste suficient material pentru virus sau bacterii pentru a face vaccinul
Formaldehida - pentru a ucide virusii sau inactiva toxine in timpul procesului de fabricatie
Antibiotice - Neomicina - pentru a preveni contaminarea cu bacterii in timpul procesului de fabricatie al vaccinului

Astazi, singurele vaccinuri utilizate in mod curent, care contin thimerosal (mercur) sunt vaccinurile impotriva gripei, in flacoane cu mai multe doze. Aceste fiole au cantitati foarte mici de thimerosal ca si conservant. Acest lucru este necesar deoarece de fiecare data cand o doza individuala este desprinsa de la un flacon multidoza cu un ac nou si seringa, exista potentialul de a contamina flaconul cu microbi daunatori (toxine).

Nu exista dovezi ca sumele mici de thimerosal in vaccinuri impotriva gripei provoaca vreun rau, cu exceptia reactiilor minore, cum ar fi roseata si umflare la locul de injectare. Desi nu exista dovezi care sugereaza ca exista probleme de siguranta cu thimerosal, producatorii de vaccin s-au oprit din uzul sau, ca o masura de precautie. Vaccinurile impotriva gripei care nu contin thimerosal sunt disponibile (in flacoane unidoza).

Care este situatia in Romania?

In Romania, exista schema nationala de vaccinare, care include urmatoarele vaccinuri:

Ad-Extra3:

Vaccinul impotriva hepatitei B (VHB)

Virusul hepatitei B afecteaza ficatul. Cei care sunt infectati pot deveni purtatori de virus pe tot parcursul vietii si pot dezvolta probleme pe termen lung, cum ar fi ciroza (boala hepatica) sau cancer al ficatului. Vaccinul creeaza de obicei imunitate pe termen lung. Sugarii care primesc seria de vaccinuri impotriva hepatitei B ar trebui sa fie protejati de infectia cu virusul hepatitic B, nu numai de-a lungul copilariei lor, dar, de asemenea, in anii de adult.

Eliminarea riscului de infectie scade, de asemenea, riscul de ciroza hepatica, boala hepatica cronica, si cancer la ficat. Adultii tineri si adolescentii ar trebui sa primeasca vaccinul in cazul in care nu l-au primit ca sugari.

Vaccinul hepatitic B (VHB), este de obicei administrat ca o serie de trei injectii:

 - la scurt timp dupa nastere
 - la 1-2 luni
 - la 6-18 luni

Vaccinul pneumoccocic

Boala pneumococica este o infectie cauzata de bacteria Streptococcus pneumoniae sau pneumococ. Oamenii pot fi infectati cu bacterii, sau pot fi purtatorii lor, nefiind neaparat  bolnavi. Purtatorii pot totusi raspandii antigenii in special prin picaturile din nas sau gura, atunci cand respira, tusesc sau stranuta.

Vaccinul pneumococic conjugat (PCV13) si vaccinul polizaharidic pneumococic (PPSV23) protejeaza impotriva infectiilor pneumococice, care sunt cauzate de bacteria pneumococa.

Bacteria se raspandeste prin contact persoana la persoana, si poate provoca infectii grave precum pneumonia, infectii ale sangelui, si meningita bacteriana.

PCV13 protejeaza impotriva a 13 tipuri de bacterii pneumococice (tipurile care determina cele mai frecvente infectii pneumococice la copii). PPSV23 protejeaza impotriva 23 tipuri. Aceste vaccinuri nu numai ca previn infectiile la copiiii care sunt imunizati, dar, de asemenea, ajuta la stoparea raspandirii infectiilor .
 
Imunizarile PCV13 sunt administrate sugarilor sub forma unei serii de patru injectii:

 - prima la varsta de 2 luni
 - apoi la 4 luni, 6 luni, si 12-15 luni

Vaccinul rujeolic – rubeolic – oreion (ROR)

Rujeola (Pojarul), oreionul si rubeola sunt infectii care pot duce la complicatii semnificative. Mai mult de 95% din copiii care au primit acest vaccin vor fi protejati de cele trei boli de-a lungul vietii lor.

Vaccinul ROR nu este recomandat atunci cand:
     
 - copilul este in prezent bolnav, desi o raceala simpla sau o alta boala minora nu ar trebui sa impiedice imunizarea
 - copilul dumneavoastra a avut o reactie alergica severa la o doza anterioara de vaccin, la gelatina, sau la antibioticul neomicina

Vaccinarile ROR sunt administrate prin injectare in doua doze:

 - la varsta de 12-15 luni
 - la varsta de 4-6 ani

Citeste pe larg totul despre acest vaccin: VACCINUL ROR: tot ce trebuie sa stii

Vaccinul diftero-tetanic-pertussis (tuse convulsiva) (DTPA)

Vaccinul impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive (DTaP), protejeaza impotriva:

Difteria: o infectie grava a gatului, care poate bloca caile respiratorii si provoaca dificultati de respiratie severe
Tetanosul (trismus): o boala a nervilor, care poate aparea la orice varsta, cauzate de bacterii producatoare de toxine care contamineaza o rana
Pertussis (tuse convulsiva): o boala respiratorie cu simptome de raceala, care progreseaza la tuse severa (sunetul "convulsiv" apare atunci cand copilul respira adanc, dupa un puseu de tuse severa). Complicatii grave ale tusei convulsive pot aparea la copii sub varsta de 1 an, iar cei sub 6 luni sunt in mod special expusi riscului. Adolescenti si adulti cu o tuse persistenta ar putea sa nu realizeze ca au pertussis, si ar putea-o transmite la sugarii vulnerabili.

Program Imunizare

Imunizari DTaP sunt administrate ca o serie de cinci injectii,de obicei la varste de:

 - 2 luni
 - 4 luni
 - 6 luni
 - 15-18 luni
 - 4-6 ani

Vaccinul poliomielitic inactivat (VPI)

Poliomielita este o infectie virala care poate duce la paralizie permanenta.

Program Imunizare

Vaccinul poliovirusului inactivat (VPI) se administreaza de obicei la varste de 2 luni, 4 luni, 6-18 luni, si 4-6 ani.

Desi vaccinul poliovirus oral (VPO) este inca folosit in multe parti ale lumii, acesta nu mai este folosit in Romania. Utilizarea IPV elimina riscul mic de a dezvolta polio dupa  primirea vaccinul polio oral.

De ce este recomandat vaccinul

Vaccinul ofera protectie impotriva poliomielitei, care poate provoca paralizie si moarte.

Vaccinul nu este recomandat in cazul in care copilul dumneavoastra:

 - are o alergie severa la neomicina, streptomicina, polimixina B sau
 - a avut o reactie alergica severa la o injectie VPI anterioara   

PRO si CONTRA vaccinare, dezbatere

Este bine sau nu sa ne vaccinam copiii? Opinii pro şi contra. Desprecopii.com isi propune prin aceasta pagina sa porneasca o dezbatere constructiva pe tema vaccinarii.  

Ne dorim ca aceasta pagina sa devina locul de intalnire al celor doua tabere PRO si CONTRA vaccinare. Fiecare idee expusa mai jos, pro si contra, poate sa fie dezbatuta (combatuta) intr-o discutie civilizata pe care o sa incercam sa o moderam. Asteptam de la voi pareri documentate, argumente coerente si bine argumentate. Si asteptam sa dati dovada de fair-play!

 

4 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii

Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor
De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente
Reactii adverse dupa vaccin
De ce sa ne vaccinam copiii - 15 argumente

Schema vaccinurilor in 2018: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Vaccinarea bebelusului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame.

In Romania, vaccinarea nu este ogligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului. Iata schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania 2018. 

Discutii aprinse pro-contra vaccinare, puteti urmari aici

Legea vaccinarii copiilor in Romania - dezbatere DC 
Mesaj pentru cei care sustin campania anti-vaccinare
Urmari ale campaniilor anti-vaccinare. Cerere.
Olivia Steer si vaccinarea copillor - sau starletismul iresponsabil
vaccinare polio la 6 ani
Ebola si vaccinurile - sau despre isteria conspiratiilor
Vaccinurile copilariei - gratis sau nu ?

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII