Lipsa menstruației mă poate face să sper la o sarcină? Răspunsul și sfatul medicului ginecolog

Lipsa menstruatiei sa sper la o sarcina sfatul medicului ginecolog

Lipsa menstruației mă poate face să sper la o sarcină? Răspunsul și sfatul medicului ginecolog

Nu mi-a venit menstruatia, oare sa sper la o sarcina?

Raspunsul medicului ginecolog.

Nu mi-a venit menstruația - pot să sper la o sarcină?

Sunt căsătorită (31 de ani) și atât eu, cât și soțul meu încercăm să facem un bebe. Nici eu, nici soțul meu nu am avut alți parteneri sexuali și am folosit întotdeauna prezervativul ca metodă contraceptivă. Din luna decembrie a anului trecut, am renunțat la protecție în speranța de a rămâne însărcinată. Până acum nu s-a întâmplat minunea, însă luna aceasta au fost mai multe aspecte care m-au îngrijorat. În primul rând, în perioada ovulației (la sfârșitul lunii aprilie), când am întreținut relații sexuale, după finalizare, am observat niște secreții albicioase (gelatinoase, spre brânzoase) rămase pe penisul soțului. Menționez că folosim lubrifiant și chiar în această lună am încercat un "model nou" - aceeași marcă, însă o altă culoare a tubului. Până acum nu am observat astfel de secreții rămase pe penisul soțului, indiferent de ziua în care întreținem relații, și nici eu nu am avut vreun simptom care să îmi dea de gândit în perioada respectivă (gen secrețiile vaginale să aibă un alt aspect/culoare/consistență decât cel obișnuit sau mâncărimi) - absolut nimic, doar acea secreție rămasă pe penisul soțului, pe care le-am considerat ca fiind ori din cauza noului lubrifiant, ori de la faptul că eram la ovulație. Am spus că aștept să îmi vină menstruația următoare și după aceea o să îmi fac o programare la ginecolog. Vineri trebuia să îmi vină menstruația, însă în loc de menstruație mi-au venit doar niște stropi maronii - foarte puțini - cam cât petele albe care se fac pe unghii.

Ca și simptome au fost aceleași simptome ca la o menstruație normală, doar că acum, durerile erau în ambele părți (nu doar la unul dintre ovare). Aceste scurgeri mi-au tot venit pe parcursul a patru zile (vineri, sâmbătă, duminică și luni), fără să își schimbe culoarea sau cantitatea și nici nu aveau vreun miros ciudat - pur și simplu era mirosul obișnuit al corpului meu. De aseară s-au oprit și nu au mai venit deloc și bineînțeles nici ciclul menstrual nu a început, și nici nu mai am dureri de burtă - doar dacă stau ghemuită, simt ca un mic balonaș în zona unde îmi localizez eu "mental" ovarul stâng. Oare să sper că este vreo sarcină sau e posibil să fi fost vreo infecție care să fi afectat menstruația atât de mult până la lipsa ei?

Săptămâna viitoare plec în concediu. Testele de sarcină nu cred că sunt concludente la această dată și mi-e teamă să nu îmi apară vreun rezultat fals-negativ și să mă culc pe o ureche că e doar o dereglare pe care o să mă apuc să o tratez abia când revin din concediu (în iunie), când de fapt poate este sarcină și poate aș avea nevoie de tratament de susținere.

Oare un test Beta HCG ar fi concludent în acest moment (32 de zile de la debutul ultimei menstruații)? Aș vrea să merg la medicul de familie să primesc o îndrumare, însă dânsa este în concediu până când plec eu în concediu, deci tot în iunie aș putea să îmi programez.  - de pe forumul Desprecopii

Răspunsul medicului ginecolog

Întârzierea menstruației poate fi un semn al unei sarcini, dar există și alte cauze posibile pentru absența menstruației.
 

Înțeleg că absența menstruației poate fi un moment de speranță, mai ales dacă sperați la o sarcină. Întârzierea menstruației poate fi un semn timpuriu al unei sarcini, dar nu este singura cauză posibilă. Este important să luați în considerare mai mulți factori înainte de a trage concluzii.

Când să sperați la o sarcină:

Test de sarcină: Primul pas pe care îl recomand este să faceți un test de sarcină la domiciliu. Testele de sarcină sunt destul de precise și pot detecta hormonul hCG în urină la câteva zile după întârzierea menstruației.

Simptome asociate sarcinii: Dacă aveți și alte simptome, cum ar fi greață, sensibilitate la nivelul sânilor, oboseală sau urinări frecvente, acestea pot indica o sarcină.

Ad-Extra3:

Alte cauze ale întârzierii menstruației:

🔸 Stres: Nivelurile ridicate de stres pot afecta ciclul menstrual.

🔸 Schimbări în greutate: Pierderea sau câștigul rapid în greutate poate perturba ciclul menstrual.

🔸 Exerciții fizice intense: Activitatea fizică excesivă poate duce la absența menstruației.

🔸 Probleme hormonale: Afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice pot cauza menstruații neregulate.

🔸 Alimentație: O dietă dezechilibrată poate afecta ciclul menstrual.

🔸 Citeste Sarcina și vitaminele prenatale: ce trebuie să știe orice femeie insarcinată 

🔸 Probleme de sănătate: Alte afecțiuni medicale, precum tulburările tiroidiene, pot influența ciclul menstrual.

Ce poti face in continuare - sfatul medicului

1. Test de sarcină:

Faceți un test de sarcină pentru a verifica prezența hormonului hCG. Dacă testul este pozitiv, este un semnal puternic că sunteți însărcinată.

2. Consultație medicală:

Dacă testul de sarcină este negativ și menstruația întârzie în continuare, sau dacă aveți alte simptome care vă îngrijorează, vă recomand să programați o consultație la ginecolog. Medicul poate efectua teste suplimentare și poate determina cauza exactă a întârzierii menstruației.

3. Monitorizarea ciclului:

Păstrați un calendar al ciclului menstrual pentru a observa orice neregularități și pentru a furniza medicului informații utile în timpul consultației.

Absența menstruației poate fi cauzată de o varietate de factori, dar speranța la o sarcină este o posibilitate reală, mai ales dacă aveți și alte simptome specifice. Un test de sarcină și o vizită la ginecolog vă vor oferi claritatea de care aveți nevoie."

► Citeste in continuare Emoții de preconcepție: Cum să nu îți pierzi răbdarea atunci când incerci sa faci un bebe

 Material realizat cu sfaturile dnei dr. Danielle ter Horst
Medic specialist ginecolog in Haga, Olanda, 
Medic colaborator la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII