De ce se poate schimba DPN sau data preconizata a nasteriii și ce înseamnă pentru sarcină

De ce se poate schimba DPN adica data preconizata a nasterii si ce inseamna pentru sarcina

De ce se poate schimba DPN sau data preconizata a nasteriii și ce înseamnă pentru sarcină

Aflarea datei DPN este un moment important pentru orice viitoare mamă. Dar ce faci dacă medicul tău decide să o schimbe? Iată ce trebuie să știi despre motivele pentru care datele scadenței pot fi modificate și ce impact au acestea asupra sarcinii tale.

Iata de ce se poate schimba DPN (data preconizata a nasteriii) și ce înseamnă pentru sarcină

 

De ce se poate schimba DPN (data preconizata a nasteriii) și ce înseamnă pentru sarcină

Aflarea datei DPN este un moment important pentru orice viitoare mamă. Dar ce faci dacă medicul tău decide să o schimbe? Iată ce trebuie să știi despre motivele pentru care datele scadenței pot fi modificate și ce impact au acestea asupra sarcinii tale.

O experiență personală: schimbarea DPN-ului

Când eram însărcinată cu primul meu fiu, data DNP, 28 februarie, mi-a rămas întipărită în minte. Era momentul în care urma să devin mamă, ziua în care viața mea urma să se schimbe pentru totdeauna.

La fiecare vizită, medicul meu obișnuia să facă o ecografie. După a doua scanare, mi-a schimbat data DNPului la 4 martie. Mi s-a părut ciudat, dar fiind la prima sarcină, am acceptat că astfel de schimbări pot apărea. În timpul următoarei vizite, data preconizata a nasterii a fost din nou modificată, de această dată la 6 martie. Explicația medicului a fost că totul arăta bine, dar bebelușul „măsoară mic”.

Această schimbare m-a neliniștit. Ce rost mai are o dată scadență dacă pare că medicul alege o zi la întâmplare? În cele din urmă, fiul meu s-a născut pe 21 februarie, cu câteva zile mai devreme decât oricare dintre datele estimate.

Curioasă despre cum se stabilesc și de ce se schimbă termenele scadente? Citește mai departe.

Cum se calculează data DPN-ului?

De obicei, data DNSP se calculează pe baza ultimei menstruații. Potrivit lui Julie Lamppa, moașă certificată la Clinica Mayo, "Folosind această dată, se adaugă 280 de zile pentru a determina data scadenței." În mod obișnuit, sarcina durează 40 de săptămâni, iar data scadenței se bazează pe acest calcul.

O altă metodă comună de stabilire a datei scadenței este ecografia. Aceasta măsoară lungimea bebelușului de la cap până la fund. Ecografia din primul trimestru este considerată cea mai precisă pentru stabilirea termenului.

Ad-Extra3:

De ce se pot schimba datele DNPului?

Modificarea datei scadenței depinde de cât de regulate sunt ciclurile menstruale. Potrivit lui Lamppa, metoda bazată pe ultima menstruație presupune un ciclu menstrual de 28 de zile cu ovulație în ziua 14. Dacă ciclurile tale sunt neregulate sau dacă ai rămas însărcinată imediat după renunțarea la contraceptive, data scadenței poate fi ajustată în urma unei ecografii, pentru a reflecta mai bine vârsta gestațională a copilului.

Cât de frecvent se schimbă datele scadenței?

În general, modificările nu sunt frecvente, dar apar în situațiile în care data scadenței este inițial bazată doar pe ultima menstruație. Dacă ecografia ulterioară arată o diferență semnificativă, data scadenței poate fi ajustată. Dacă această dată este confirmată de o ecografie din primul trimestru, ea nu ar trebui să se mai schimbe pe parcursul sarcinii, chiar dacă se efectuează alte ecografii.

Ce înseamnă dacă data scadenței se schimbă?

În majoritatea cazurilor, o ușoară modificare a datei preconizate a nasterii cu una sau două săptămâni nu reprezintă o problemă majoră. Totuși, pe măsură ce te apropii de termen, este esențial să ai o dată corectă, deoarece multe decizii medicale, cum ar fi momentul nașterii, depind de vârsta gestațională a bebelușului.

Deși poate fi frustrant să ți se schimbe data preconizata a nasterii -  este important să ai încredere în medicul tău. „Atunci când data preconizata a nasterii este corectă, rezultatele sunt mai bune atât pentru mamă, cât și pentru copil,”

► Citeste in continuare: Calculul datei nasterii - foloseste aceasta regula pentru a sti data nasterii lui bebe

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2025)

 Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII