Copiii nostri se mai joaca afara?
-
Se mai joaca inca copiii nostri afara? Am cerut parerea unui expert in educatie. Important este sa ii incurajam sa se joace afara si sa le oferim aceasta alternativa sanatoasa la acele ore statice - pe care le petrec in casa ... cu tot felul de telefoane si laptopuri.
Este joaca in aer liber inca populara pentru copiii nostrii?
Galagie
Pe afara de unul singur
Accesibil
Joaca in siguranta in aer liber
Comportament
Este joaca in aer liber inca populara pentru copiii nostri?
Pe vremuri, cand eram noi copii - ne jucam de dimineata pana seara pe afara, in vacante. Joaca afara era cea mai mare placere. Acum, lucrurile s-au schimbat cu copiii nostri. Este joca in aer liber inca populara pentru copiii nostri? Am cerut parerea unui expert in educatie, psihologul olandez Marina van der Eende:
"Da, desigur, joaca in aer liber este inca in voga! Desigur, multe lucruri s-au schimbat de-a lungul timpului: acum este mai mult trafic, exista mai putine zone de joaca pentru copii, si desigur, exista acum o oferta alternativa bogata de petrecere a timpului liber, sub forma de jocuri pe calculator si TV. Inainte existau mai multe locuri unde copiii se aventurau. In unele locuri (precum constructiile noi, santierele) oficial nu se putea intra, insa stim cu totii, regulile erau mult mai suple.
Galagie
Actualmente parintii trebuie sa caute in mod activ locuri unde copiii lor se pot juca; un trotuar pentru sotron, sau undeva unde se poate sari coarda sau juca fotbal. Totodata, remarcam ca devenim mult mai usor iritati de galagia copiilor care se joaca. Asta in timp ce generatiile tinere au nevoie cu atata disperare de miscare in aer liber!
Pe afara de unul singur
Parintii sunt in ziua de azi mult mai nelinistiti atunci cand vine vorba de a-si lasa copilul sa se joaca afara singur. In mass-media citim regulat despre copiii care se pierd, sunt implicati in accidende de circulatie sau sunt dati disparuti. Saptamana trecuta am avut in oraselul meu o alerta de disparitie a unui copil de 2 ani. Evident, panica peste tot. Insa vezi, de asemenea pe strada, copiii care sunt neinsotiti de parinti pe strada, care sunt mai maturizati, si totodata mai putin vulnerabili la eventualele probleme care pot aparea. Totul tine de experienta.
Accesibil
Uneori, ca tata sau mama, trebuie sa te antrenezi pentru a nu te enerva imediat ce copilul intarzie de la joaca! Iesiti regulat afara. Puteti iesi la o cafea afara, un suc, sau in cel mai rau caz la o tigara. Copilul dumneavoastra va observa ca sunteti inca accesibil, fara sa para ca va abtineti.
Joaca in siguranta in aer liber
Joaca in aer liber, in siguranta - copiii o invata pas cu pas. Stati prin preajma la inceput, si observati de ce este copilul dumneavoastra in stare. Daca acesta face ceva periculos in ochii tai, de exemplu cicleaza foarte aproape de marginea bordurii, spune-i ce vrei sa faca: Bicicleta trebuie sa mearga pe mijlocul trotuarului, este mai sigur. Evitati sa repetati la nesfarsit: "NU prea aproape de bordura strazii". Cuvântul "NU" nu va fi receptionat. La fel ca si:"NU merge cu oamenii straini", teama multor parinti de copii care se joaca afara.
Comportament
Este mult mai recomandat de a spune copilului tau ce vrei sa vezi, intr-o situatie: "Daca cineva iti ofera ceva dulce, vino intai sa-i spui lui tata/mama. Daca cineva iti cere sa mergi sa faci ceva distractiv sau interesant,iîntotdeauna vino sa discuti intai cu mama sau tata".
In final, s-ar putea sa existe situatii in care copilul dumneavoastra sa nu faca exact ceea ce dumneavoastra considerati in lucru sigur. Intrebati-va atunci in primul rand, daca ati explicat bine si, daca ati vorbit extensiv despre subiect. Copiii invata, si o fac cu usurinta. Prea des presupunem ca adulti ca "nu pricep ei..." Ei bine, o fac deja.. "
Va recomandam sa mai cititi si:
Glume pentru copii
Ghicitori
Proverbe si zicatori
Labirinturi
Desene de colorat, planse de colorat
Povesti (24)
Cantecele pentru copii
Poezioare
39 de jocuri in aer liber
Va recomandam sa mai citii si:
autor: redactor DC A.Z. - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII