Imunitatea pasiva: Laptele matern imi va proteja copilul de boli? Intrebari si raspunsuri

Imunitatea pasiva -  Laptele matern imi va proteja copilul de boli? Intrebari si raspunsuri

Imunitatea pasiva: Laptele matern imi va proteja copilul de boli? Intrebari si raspunsuri

Mamele din comunitatea Desprecopii adesea întreabă despre anticorpii găsiți în laptele matern și ce pot face pentru a-și proteja copiii.

Pentru a le explica acest lucru, trebuie să intrăm în domeniul imunologiei, iar conversațiile sunt, de obicei, prea tehnice pentru majoritatea cititorilor și mamelor. Din nefericire, informațiile disponibile pentru mamele care nu sunt foarte tehnice reprezintă un număr mare de informații conflictuale. Așadar, iată în continuare câteva întrebări frecvente și răspunsurile lor, pentru a clarifica acest subiect important.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Importanta imunitatii pentru bebelus
Imunitatea pasiva in timpul sarcinii
Imunitatea pasiva prin laptele matern
Consolidarea imunitatii pasive prin vaccinare, in timpul sarcinii
Vaccinarile cheie pe care o mama trebuie sa le ia in considerare in timpul sarcinii
Imunitatea activa (dobandita)
Imunitatea bebelusului: cum incepe dezvoltarea sistemului imunitar

Importanta imunitatii pentru bebelus

Iata intrebari de pe forumul de alaptare de la Desprecopii:

"De ce bebelusul meu are nevoie de vaccin, daca isi ia anticorpii de care are nevoie din laptele matern?" si, "De ce bebelusul meu in varsta de 7 luni trebuie sa faca vaccinul antigripal daca l-am facut eu in timpul sarcinii?"

Da, ambele intrebari sunt excelente! Mamicile trebuei sa stie ca exista doua moduri prin care copiii dobandesc imunitate: prin transfer pasiv si transfer activ (cunoscut si ca imunitate dobandita).

Imunitatea pasiva in timpul sarcinii

Primul mod prin care un bebeluș dobândește imunitate este înainte și imediat după naștere, și se numește imunitate pasivă. În timpul sarcinii, anticorpii sunt produși de sistemul imunitar al mamei și apoi sunt transportați de-a lungul placentei către făt prin intermediul alimentării cu sânge. Acești anticorpi se numesc imunoglobulina G, sau "IgG", și sunt singurul tip de anticorpi care trece prin placenta către fătul în creștere. IgG-urile materne pasive sunt esențiale pentru protecția copilului încă nenăscut.

IgG-urile sunt cele mai frecvente tipuri de anticorpi din corpul nostru și ne protejează, la fel ca și pe copiii nenăscuți, de boli virale și bacteriene. Copiii se nasc cu toți anticorpii IgG materni pasivi pe care îi vor avea vreodată, indiferent de modul lor de hrănire.

Anticorpii IgG materni sunt temporari și dispar treptat, în aproximativ 6-8 luni după naștere. În acest timp,
sistemul imunitar al bebelușului începe să-și producă proprii anticorpi IgG ca răspuns la virusuri și bacterii din mediu. La șase luni, chiar când anticorpii IgG ai mamei nu mai sunt prezenți, un copil sănătos produce proprii anticorpi IgG la nivele normale, datorită maturizării sistemului imunitar.

Imunitatea pasiva prin laptele matern

Al doilea mod prin care un copil poate dobândi imunitate pasivă este laptele matern. Colostrul este primul lapte produs de o femeie când începe să alăpteze și conține un număr mare de anticorpi, denumiți imunoglobulina secretoare. Acești anticorpi sunt abreviați ca IgA (după ce am discutat despre IgG, acum vorbim despre IgA).

Bebelușii nu sunt capabili să absoarbă anticorpii materni pasivi din lapte sau colostru direct în sângele lor. În schimb, anticorpii IgA din lapte și colostru protejează împotriva infecțiilor, acționând în interiorul tractului gastro-intestinal al copilului. Acești anticorpi IgA pătrund și protejează membranele mucoase din gură, căile respiratorii, gât și intestinul copilului. Această imunitate pasivă oferită prin alăptare cu IgA continuă până când un bebelus este intarcat.

nou nascut alaptat colostru imunitate

Aceasta protectie este de nepretuit pentru un nou-nascut si este absolut necesara in tarile in curs de dezvoltare, in care accesul la apa curata este problematic. Cu toate acestea, protejeaza doar impotriva infectiilor prin tractul digestiv; nu furnizeaza anticorpi in sange pentru a proteja impotriva diferitelor boli care pot fi evitate prin vaccinare, lucru pe care il furnizeaza doar IgG-urile.

Deci, pentru a raspunde la intrebarea noastra anterioara, "De ce bebelusul meu are nevoie de vaccinuri daca isi ia toti anticorpii de care are nevoie din laptele matern?", raspunsul este: anticorpii pe care ii primim de la vaccinarea impotriva bolilor nu sunt tipul de anticorpi care se transmit si prin laptele matern.

Ad-Extra3:

Schema vaccinurilor in 2019: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Asta inseamna ca pentru a ne proteja copiii de boli, mamele trebuie sa ia in considerare recomandarile vaccinarii in timpul si dupa sarcina, pentru a furniza anticorpi IgG critici copiilor. Citeste Schema vaccinurilor in 2019: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Consolidarea imunitatii pasive prin vaccinare, in timpul sarcinii

Nivelurile scazute de anticorpi IgG sunt transferate de la mama la copil, incepand cu primul trimestru de sarcina (intre 13-27 saptamani) si ajung la transferul de varf in trimestrul al treilea. Prematurii, de exemplu, sunt mai vulnerabili la infectii si boli, deoarece nu au reusit sa obtina un nivel maxim de imunitate pasiva materna, deoarece s-au nascut mai devreme.

Mamele pot fi vaccinate in timpul sarcinii pentru a produce anticorpi IgG care se transfera copilului lor prin placenta si protejeaza bebelusul dupa nastere.

Vaccinarile cheie pe care o mama trebuie sa le ia in considerare in timpul sarcinii includ urmatoarele:

Vaccinul DTaP (difterie, tetanus, pertussis acelular)

Vaccinul DTaP - Tetanus, difterie si tuse convulsiva: Vaccinul DTaP se administreaza in al treilea trimestru, intre 27 si 36 de saptamani, atat pentru a preveni contractarea pertussis, cat si pentru a produce anticorpi IgG care ajuta la protejarea copiilor dupa nastere.

Vaccinul impotriva gripei (vaccinul antigripal)

Vaccinul antigripal este, de asemenea, recomandat in timpul sarcinii. Spre deosebire de DTaP, acesta poate fi administrat in orice moment in timpul sarcinii, dar mai ales cand devine disponibil pentru prima data, deoarece este lansat sezonier, la sfarsitul verii si se schimba in fiecare an. Lupta impotriva gripei este o problema importanta deoarece femeile gravide sunt mai susceptibile de a se imbolnavi grav daca contracteaza gripa in timpul sarcinii si pentru ca, complicatiile sarcinii, cum ar fi nasterea prematura si greutatea scazuta la nastere, sunt mai frecvente la femeile care contracteaza gripa. Protectia IgG pasata de la mama la fat, aduce beneficii si nou-nascutilor ale caror mame au primit vaccinul impotriva gripei in timpul sarcinii; unele studii sugereaza un risc cu 50% mai mic de spitalizare pentru gripa la copiii ale caror mame au fost vaccinate in timpul sarcinii, comparativ cu copiii din mame nevaccinate.

Orice vaccinuri pentru copii ramase: Pentru mamele care nu au si-au facut toate vaccinarile obligatorii, este important sa vorbiti direct medicului despre cele pe care puteti sau nu face in timpul sarcinii, si sa le completati, dupa caz. Citeste totul despre vaccinarea femeii in timpul sarcinii.

Imunitatea activa (dobandita)

In cele din urma, sistemul imunitar al bebelusului este in punctul cel mai slab dupa nastere. Deoarece imunitatea pasiva fata de ambele forme de imunitate materna este temporara si anticorpii care alapteaza pot proteja numai in cadrul tractului GI in timp ce alaptarea apare, aceste masuri nu sunt suficiente pentru a proteja complet copilul de boli infectioase dincolo de primele 5-6 luni de viata. La 6 luni, anticorpii IgG ai unui copil - dobanditi pasiv de la mama lor - au disparut. Sistemele lor imunitare au inceput sa se maturizeze si, daca sunt sanatoase, produc proprii anticorpi IgG de la germenii pe care ii intalnesc in lumea lor. Asta este ceea ce se numeste imunitate activa sau dobandita, tipul de imunitate pe care organismul il dezvolta numai dupa ce ati fost expusi la un virus sau bacterie.

Pentru a continua procesul de protectie, acestia trebuie sa obtina in mod activ imunitate si, din fericire, vaccinarea este o modalitate sigura si eficienta de a o realiza.

La intrebarea "De ce bebelusul meu in varsta de 7 luni trebuie sa faca vaccinul antigripal daca l-am facut eu in timpul sarcinii?", raspunsul este: pentru ca vaccinul antigripal facut de mama nu-l mai poate proteja. La sapte luni, acest copil nu mai are imunitate pasiva de la mama sa.

Vaccinurile sunt testate mereu pentru a fi sigure pentru copii si pentru mamele care alapteaza. Daca sunteti ingrijorata de un anumit vaccin si nu stiti daca este sau nu sigur sa il faceti in timpul alaptarii, verificati lista de vaccinuri a CDC. Si, in sfarsit, asigurati-va ca toata lumea este la curent cu vaccinurile recomandate - este cel mai bun mod pentru o comunitate care sa sprijine sanatatea nou-nascutului si a copilului.

Imunitatea bebelusului: cum incepe dezvoltarea sistemului imunitar 

Sistemul imunitar al bebelușilor nu este la fel de puternic ca cel al adulților. Dar alăptarea și vaccinarea bebelușului vă vor ajuta să il protejați de boli grave.

Imunitatea pasivă transmisă de la mamă la naștere nu durează prea mult și va începe să scadă în primele săptămâni și luni după naștere. Iata cum putem stimula sistemul imunitar al bebelușului inca din primele saptamani de viata si ce trebuie stiut. 

 

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
referinte medicale: American Journal of Pediatrics;

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Imunitate

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII