Când bebelușului îi este frică de baie: ce facem pentru ca bebe sa fie relaxat - 8 sfaturi
Toată lumea spune că bebelușii adoră băița, însă copilul tău pare să fie excepția de la regulă. Băița îl face să plângă și nu știi cum să procedezi pentru a schimba lucrurile. Ce este de făcut?
Iată niște sfaturi care te vor ajuta să îl faci pe bebe relaxat în băiță.
Cand bebelusului tau chiar nu ii place baita ...
Toata lumea spune ca bebelusii adora baita, insa copilul tau pare sa fie exceptia de la regula... Baita il face sa planga si nu stii cum sa procedezi pentru a schimba lucrurile... Ce este de facut?
Toata lumea spune ca bebelusii adora baita, insa copilul tau pare sa fie exceptia de la regula... Baita il face sa planga si nu stii cum sa procedezi pentru a schimba lucrurile... Ce este de facut? In primul rand incearca sa privesti situatia cu calm si fii convinsa ca nu este nimic anormal ca bebelusului sa ii fie la inceput teama de baita. Apoi, incearca, pas cu pas, sa identifici posibilele motive care cauzeaza aceasta frica.
1. Indeparteaza-i frica, asigurandu-l ca esti cu el!
Daca refuzul apare brusc, dupa ce initial copilul se simtea bine in timpul baitei, atunci poate fi vorba de un eveniment care l-a speriat si pe care il asociaza cu contactul cu apa. Poate a inghitit apa, poate a alunecat in cadita sau poate i-a intrat sampon in ochi. Este posibil ca tu sa nu-ti fi dat seama de acest traumatism care a generat frica atunci cand el s-a produs, pentru ca s-a manifestat rapid, printr-un plans scurt care a trecut repede. In schimb, corpul bebelusului a inregistrat la fel de repede informatia, asociind baita cu frica sau cu durerea resimtita in acel moment.
Asigura-l ca esti acolo, cu el si ca nimic rau nu i se poate intampla. Chiar daca inca nu vorbeste, explica-i pas cu pas fiecare miscare pe care o faci si fa in asa fel in cat contactul cu apa sa fie bland. Atentie mare si la stropii de apa! Acestia pot activa amintirile neplacute.
2. Creează o Rutină Pozitivă:
Începeți cu activități relaxante înainte de baie, cum ar fi cântece sau jocuri liniștite, pentru a-l pregăti pe bebe de apă.
Ad-Extra3:
3. Obisnuieste-l cu apa!
Pentru ca frica sa dispara, poti incerca sa-l inveti sa se spele pe fata singur, in timpul zilei, facand din acest lucru ceva amuzant. Nu il forta! Da drumul la apa, astfel incat presiunea sa fie mica si apa sa fie calduta si incurajeaza-l sa isi bage manutele sub jetul de apa, apoi sa se ude pe fata. Amuzati-va impreuna uitandu-va in oglinda si facand tot felul de strambaturi.
4. Băița împreună:
Dacă este posibil, intră în cadă împreună cu bebeluș ul. Contactul piele pe piele poate fi foarte liniștitor pentru el.
5. Menține Contactul Vizual și Vorbește Blând:
Rămâi la nivelul ochilor bebelușului și vorbește-i cu o voce calmă și încurajatoare, pentru a-i transmite siguranță.
6. Schimba momentul baitei!
O alta metoda de a-l face pe bebelus sa accepte baia implica schimbarea momentului in care aceasta este facuta. De obicei, baita este facuta seara, dar daca simti ca bebelusul este stresat cand se apropie acest moment, atunci schimba-i pur si simplu ora. Este posibil ca dupa o zi plina, copilul sa fie obosit si sa nu mai aiba chef de baita. Incearca sa ii face baie dimineata, cand este odihnit. Este posibil ca schimbarea sa fie de bun augur.
7. Utilizează un Prosop super moale:
Înfășoară-l imediat după baie într-un prosop cald și moale, oferindu-i o senzație de confort și siguranță.
8. Fa-i baie mai rar!
Inainte ca bebelusul sa mearga, baia zilnica nu este necesara. Ea poate fi facuta o data la 2 - 3 zile si inlocuita in rest cu o toaleta sumara, care nu implica baita propriu-zisa.
Cum prevenim un eventual refuz al baitei?
Frica bebelusului de baita poate fi prevenita, daca ai grija de toate aspectele care ar putea-o genera. Asigura-te ca sta confortabil, ca nu aluneca, pentru ca este foarte important pentru el sa se simta in siguranta. Asigura-te, de asemenea, ca temperatura apei, precum si cea din camera in care ii faci baie este adecvata (apa trebuie sa aiba 37 de grade C, iar in camera trebuie sa fie maxim 22 de grade C).
Atunci cand copilul este mai mare, ii poti propune sa aleaga singur daca sa faca baita sau dus. Faptul ca ii dai aceasta posibilitate il va incanta. De asemenea, alegeti impreuna jucarii pentru baita.
Si, inainte de toate, nu uita sa te relaxezi! Stresul pe care il au de obicei parintii inainte de baita bebelusului se poate transmite copilului, asa ca incearca sa-ti pregatesti totul din timp si sa te relaxezi. In timp, baita va deveni o rutina placuta, atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau.
Despre baita si ingrijirea bebelusului merita citit si:
Prima baie a bebelusului meu
Ghid practic despre baita bebelusului, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute.
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?
Cele 5 nevoi esentiale ale unui bebelus
80 de sfaturi si invataturi de la babe
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti
Iritatia produsa de scutece
Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita
Ce produse cosmetice sa alegem pentru baita bebelusilor?
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Anamaria G - o mamica redactor de la Desprecopii - Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII