Ce invatam din povesti si basme?
-
Cu totii ne amintim cu drag de serile in care ai nostri se asezau langa noi in pat, deschideau cartea si ne citeau despre cele mai minunate si fascinante aventuri. Dar de unde aprecierea copiilor pentru acest ritual?
Ce invatam din povesti si basme?
Cu totii ne amintim cu drag de serile in care ai nostri se asezau langa noi in pat, deschideau cartea si ne citeau despre cele mai minunate si fascinante aventuri. Dar de unde aprecierea copiilor pentru acest ritual? In primul rand, din faptul ca, dupa o zi lunga in care ei au explorat universul inconjurator, acesta este momentul recompensei. In al doilea rand, peterecandu-se in acelasi loc si la aceeasi ora in fiecare zi, le confera idea de stabilitate si, nu in ultimul rand, se adauga valoare relatiei parinte-copil.
Povestile si basmele au si un rol psihologic foarte bine determinat pentru copii, ajutandu-i la definirea personalitatii. Aceasta este etapa in care se fixeaza prinicpalele valori si modele de viata, copilul identificandu-se cu personajele si capatand increderea ca orice situatie, oricat de dificila ar fi, are si o cale de iesire.
Copilul descopera lumea prin intermediul basmelor si, desi intamplarile sunt unele fantastice, prin intermediul lor micutul descopera strategii, faptul ca orice fapta are consecinte, dar si sa faca diferentierea cea mai importanta, cea dintre bine si rau.
Instinctual, copilul va introduce povestile in jocurile sale, creand propriile aventuri si situatii, personajele fiind fie imprumutate din basme, fie imaginate de el insusi. Daca in prima instanta doar va reproduce lecturile de seara, incetul cu incetul, |
odata cu dezvoltarea limbajului si a imaginatiei, scenariile sale devin tot ma complexe.
O aventura la ferma inseamna la varsta de un an si jumatate descoperirea animalelor, a culorilor si a catorva activitati de baza, in timp ce, la varsta de cinci ani, tot jocul capata complexitate, personajele si actiunile sunt mai numeroase, iar nevoia de interactiune a copilului se manifesta din plin. Pentru ca jocul sa devina si mai interesant odata cu dezvoltarea abilitatilor si cunostintelor copilului, caramizile si personajele Lego Duplo sunt adaptate fiecarei etape de varsta. Insa, odata incheiata etapa de dezvoltare, jucariile nu sunt scoase din uz, ci sunt imbogatite cu noi piese, cu noi personaje, cu noi povesti si noi moduri de a le folosi, ele fiind astfel concepute incat sa creasca odata cu copilul tau.
Daca ti-a placut articolul, gasesti mai multe si poti descarca gratuit idei de joaca, fise cu activitati, pagini de colorat sau chiar povestea de culcare ”Sa-ti spun despre ziua mea” pe site-ul www.legoduplo.ro
Forumurile mamicilor
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
autor: Desprecopii.com- Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII