Perturbatorii endocrini – cum protejam bebelusul de ei si ce trebuie sa evitam

Perturbatorii endocrini – cum protejam bebelusul de ei si ce trebuie sa evitam

Perturbatorii endocrini – cum protejam bebelusul de ei si ce trebuie sa evitam

Perturbatorii endocrini sunt substanțe nocive care declanșează, inhibă sau modifică activitatea hormonilor, afectând sănătatea organismului, în special a bebelușilor, care sunt foarte sensibili la orice stimul chimic.

Arătați mereu cu degetul de către cercetători, evitați de către consumatori și adesea cosmetizați de către producători, perturbatorii endocrini sunt substanțe care se găsesc peste tot în jurul nostru, afectându-ne zilnic sănătatea.

Ce sunt perturbatorii endocrini?
Servetelele umede
Vesela bebelusului
Jucariile
Hainitele
Ustensilele de bucatarie
Camera bebelusului
Alimentele 

Perturbatorii endocrini si sanatatea noastra

Aratati mereu cu degetul de catre cercetatori, evitati de catre consumatori si adesea cosmetizati de catre producatori, perturbatorii endocrini sunt substante care se gasesc peste tot in jurul nostru, afectandu-ne zilnic sanatatea.

Ce sunt perturbatorii endocrini?

Perturbatorii endocrini sunt substante nocive care declanseaza, inhiba sau modifica activitatea hormonilor, afectand sanatatea organismului, mai ales a organismului bebelusului, care este foarte sensibil la orice stimul chimic. Din pacate, astfel de substante nocive, ce pot fi incluse in categoria perturbatorilor endocrini, se gasesc peste tot, nu doar in alimente sau in anumite substante destinate uzului cosmetic, ci si in materiile prime din care sunt confectionate hainele sau obiectele casnice.

Cum putem evita, asadar, expunerea bebelusilor la aceste substante nocive? Intrebarea este aproape retorica, intrucat este foarte dificil, daca nu imposibil, sa evitam in totalitate pericolul perturbatorilor endocrine. Ceea ce putem totusi face este sa diminuam expunerea bebelusilor la aceste substante toxice, schimband cate ceva din stilul de viata pe care adesea il adoptam fara sa ne punem prea multe intrebari referitoare la astfel de detalii chimice care ne invadeaza existenta.

Servetelele umede si perturbatorii endocrini

Numeroase studii arata ca 9 marci de servetele umede din 10 contin perturbatori endocrini, cum ar fi alergeni, fenoxietanol si diferiti parabeni. Aplicate zilnic, fara clatire, mai ales pe pielea iritata, servetelele se dovedesc a fi toxice atat pentru sistemul sangvin, cat si pentru ficatul sensibil al bebelusului.

Ce este de facut? Chiar daca pare foarte greu dupa ce ne-am obisnuit cu folosirea servetelelor, intoarcerea, cel putin temporara, la clasica manusa de toaleta, la apa si sapun, urmate de un ulei natural de masline poate fi solutia ideala pentru diminuarea efectelor perturbatorilor endocrini ce se gasesc in servetelele umede.

Ad-Extra3:

Vesela bebelusului si bisfenolul

Chiar daca biberoanele fabricate din material ce contin bisfenol A sunt interzise, trebuie sa acordam atentie in mod special biberoanelor din plastic, mai ales daca sunt incalzite la microunde. Sub actiunea caldurii, substantele toxice din plastic se transfera in lapte. De asemenea, vasele din melamina contin formaldehida, precum si alte substante cancerigene. Ce trebuie facut? Solutia este simpla, alegeti biberoane din sticla si vase din inox.

fara bpa

Jucariile si substantele toxice

Problema cu jucariile este ca sunt fabricate in conditii despre care stim prea putin, iar despre substantele continute de materia prima din care sunt confectionate cu siguranta nu vom sti niciodata totul. Asa incat, desi este practic imposibil, sunt de evitat papusile din plastic, plusurile sintetice, jucariile din lemn pictat (care pot contine urme de plumb).

In aceasta privinta lucrurile sunt extrem de greu de controlat, totusi, acolo unde este posibil, spalati sau dezinfectati jucariile inainte de prima utilizare. Si, de asemenea, folositi, pe cat posibil, jucarii ale unor branduri cunoscute, care, cel putin teoretic, respecta normele de fabricatie impuse de legislatia in vigoare.

Hainutele bebelusului

Pericolul potential il constituie imprimeurile plastifiate de pe diferitele hainite si, de asemenea, hainele impermeabile, care contin in compozitia materialului substante nocive. Este recomandabil ca toate hainitele sa fie spalate cel putin o data inainte de a fi imbracate, deoarece chiar si cele care sunt confectionate din bumbac 100% pot contine diferite substante toxice provenite din pesticidele cu care este tratat bumbacul inainte de a deveni material textil.

Ustensilele de bucatarie

Majoritatea ustensilelor de bucatarie confectionate din plastic contin perturbatori endocrini, de la ustensilele de strecurat, la tigaile teflonate. Mare atentie la cutiile din plastic folosite pentru depozitarea alimentelor, precum si la canile din plastic care inlocuiesc la un moment dat biberoanele. Pentru a evita orice risc, optati pentru ustensile din sticla, din inox, fonta emailata, spatule din lemn etc.

Camera bebelusului

Conform unor studii realizate de Greenpeace, lenjeria de pat, salteaua, pernele sunt adesea tratate cu diferite substante antiinflamabile, anti-pete sau cu substante care sa impiedice grasimile si umiditatea sa penetreze fibrele. De asemenea, lenjeria de pat este adesea tratata impotriva acarienilor. Toate aceste substante folosite pentru tratarea tesaturilor sunt toxice. Ce putem face? In primul rand sa verificam eticheta acestor obiecte, pentru a vedea prin ce procese chimice au trecut, apoi sa le spalam cel putin o data inainte de a le utiliza, daca este posibil.

Alimentele si aditivii

Anumiti aditivi alimentari si mai multe substante conservante prezente in diferite alimente sunt suspectate drept perturbatori endocrini. Cu atat mai mult cu cat unele dintre aceste alimente sunt ambalate in plastic. Este destul de dificil de evitat perturbatorii endocrini din alimente, pentru ca adesea ei sunt prezenti in alimente fara ca macar acest lucru sa fie pe deplin constientizat. Pentru a evita efectele nocive ale acestora, ar trebui sa privilegiem pe cat posibil alimentele bio si sa evitam alimentele semipreparate. Atunci cand este posibil, cumparati mai degraba alimente “vrac” decat ambalate in cantitati mici si, in orice caz, aveti grija si la ambalaj, nu doar la continut.

Lupta cu perturbatorii endocrini este adesea exasperanta si uneori iti vine sa te intrebi daca exista cu adevarat un stil de viata sanatos, care sa tina departe astfel de substante. Teoretic este posibil… practic, chiar daca ei nu pot fi inlaturati 100%, pot fi macar partial tinuti la distanta, prin adoptarea unor obiceiuri de viata cat mai naturale si mai sanatoase.

Daca te intereseaza un stil de viata sanatos si ecologic mai citeste:

Alimentatia BIO - necesitate sau capriciu?

Alimentatia BIO - necesitate sau capriciu?

Cuvantul BIO (care, lingvistic vorbind, nici macar nu e un cuvant) a invadat de ceva timp vocabularul cotidian, devenind un fel de etalon al alimentatiei sanatoase. Trecand peste faptul ca a consuma…

Materialele și recipientele de plastic sunt un pericol la adresa sănătații copiilor - informatii pentru parinti

Materialele și recipientele de plastic sunt un pericol la adresa sănătații copiilor - informatii pentru parinti

Copiii care sunt expuși în mod repetat la BPA (bisfenol A) pot prezenta niveluri ridicate ale proteinelor în urină, un avertisment timpuriu al unor posibile probleme renale…

Top 10 toxine care ne otrăvesc copiii

Top 10 toxine care ne otrăvesc copiii

Copiii nostri sunt expusi la o cantitate mare de produse chimice toxice. De la BPA (bisphenol), MSG (Monoglutamat sodiu), pesticide, produse chimice de curatare, de uz casnic, toxinele din vaccinuri…

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online


autor: Anamaria Ghiban -  Toate drepturile rezervate  Desprecopii.com (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII