Primul trimestru de sarcină - o perspectivă încurajatoare
Fie ca ai asteptat indelung momentul sau a venit pe nepregatite, ziua in care linutele roz ti-au ridicat brusc nivelul de adrenalina iti va ramane cu siguranta intiparita in suflet, pentru simplul motiv ca astfel de momente unice ne fac sa ne amintim cat de frumoasa este viata.
Principalul obiectiv al primului trimestru de sarcina
Alege cu grija oamenii care vor fi langa tine in urmatoarele luni si modul in care bebelusul tau isi va face intrarea in lume!
Incepe sa te autoeduci si sa colaborezi cu propriul instinct!
Mediteaza ori de cate ori simti nevoia la tot ceea ce presupune aceasta schimbare in viata ta!
Scapa de stres, imediat!
Comunicarea cu bebelusul
Fie ca ai asteptat indelung momentul sau a venit pe nepregatite, ziua in care linutele roz ti-au ridicat brusc nivelul de adrenalina iti va ramane cu siguranta intiparita in suflet, pentru simplul motiv ca astfel de momente unice ne fac sa ne amintim cat de frumoasa este viata. Acesta este insa doar primul moment din cele multe care vor urma in aventura care tocmai a inceput. Noua luni ti se vor parea poate nesfarsite atunci cand, coplesita de bucuria constientizarii faptului ca vei deveni mama, ti se vor aglomera in minte zeci de lucruri pe care le ai de facut. Ele vor trece insa atat de repede, incat, la final, cand vei trai alte clipe de fericire suprema, nici nu iti vei da seama cand s-au scurs. Asa ca incepe sa te bucuri inca din prima zi in care afli ca vei deveni mamica de absolut tot ceea ce inseamna aceasta minunata binecuvantare!
Primul trimestru de sarcina, la fel ca si celelalte doua, are etapele sale extrem de importante
Va insemna deopotriva o suma de provocari, de necunoscute, dar si de bucurii pe care trebuie sa inveti sa le traiesti la momentul oportun pentru a nu le rata. Bucuria trebuie, de altfel, sa fie cuvantul cheie care sa te ghideze in tot ceea ce faci de acum inainte. Treci repede peste grijile inevitabile legate de teste, de greturi, de interdictii si temeri legate de complicatii, care, desigur, isi au locul lor in parcursul oricarei sarcini si incearca sa transformi aceste noua luni intr-o calatorie magica, la finalul careia te asteapta cea mai frumoasa rasplata din intreaga ta viata. Ia-o usor cu toate, nu intra in panica, ghideaza-te nu doar dupa spusele celor din jur si dupa ceea ce citesti pe net sau prin carti, ci si dupa propriul instinct care, crede-ne pe cuvant, devine un prieten foarte bun. Nu-ti fie teama de nimic, zambeste, spera, bucura-te de tot ceea ce te inconjoara si de privilegiul minunat pe care il ai – acela de a deveni mama!
De regula primul trimestru trece rapid. O parte din el aproape ca nici nu o constientizezi decat in momentul in care ai certitudinea sarcinii, asa ca incearca sa compensezi asta bucurandu-te la maxim de timpul care iti ramane, pentru a-ti intra in noul rol si pentru a face lucrurile cat mai bine, astfel incat trimestrele urmatoare sa treaca la fel de usor, fara griji si probleme. Ce ai de facut in primul trimestru de sarcina? Cu siguranta stii deja multe lucruri si informatiile au inceput sa se aglomereze, asa incat iti propunem un plan simplu, care te va ajuta sa fii eficienta si in acelasi timp sa nu ratezi nimic din bucuria primelor luni de sarcina.
Principalul obiectiv al primului trimestru de sarcina
Pregateste cu grija prima camera a bebelusului – corpul tau! Aici, bebelusul va petrece lunile de dinainte de nastere si, daca nu stiai inca, trebuie sa afli un secret: aceasta este camera ideala pentru el, pentru ca aici e lipsit de griji si este ocrotit cum nicaieri altundeva nu va mai fi, atata timp cat ai grija ca serviciile de room service sa fie perfecte. Si asta nu inseamna doar sa ii livrezi substantele nutritive de care are nevoie, ci se refera in egala masura la hormoni, la neurotransmitatori, altfel spus la tot ceea ce corpul tau transmite bebelusului, de la emotii, la miscari si senzatii. Organismul tau stie singur acest lucru (cum spuneam, instinctul iti va deveni brusc cel mai bun prieten), insa trebuie sa il ajuti si tu. De aceea, principala grija in acest prim trimestru trebuie sa fie fata de tine si de corpul tau. Asa ca...
Manaca sanatos, suficient si des! Bebelusul tau incepe sa creasca inca din primele zile si ceea ce ii oferi ca sursa de hrana isi va pune amprenta asupra felului in care el se dezvolta.
Asigura-te ca stai bine cu consumul de vitamine si acorda o importanta speciala acidului folic si grasimilor Omega 3, elemente esentiale in dezvoltarea creierului.
Elimina toxinele (alcool, tutun, cofeina, aditivi alimentari), pentru ca ele fac rau tie si bebelusului. Nu este timp pentru eliminare progresiva, asa ca renunta la ele, pur si simplu! Poate ca pare dificil, dar vei fi uimita sa constati cat de simplu este!
Redu stresul si mareste doza de bucurie din viata ta. Bebelusul va simti! Cum sa faci asta? La fel de simplu... bucurandu-te si amintindu-ti mereu ca nimic, dar absolut nimic nu este mai important in aceste momente decat sanatatea ta si a bebelusului tau.
Mediteaza la lucruri pozitive si fa exercitii de relaxare! Aceste obiceiuri reduc stresul, reduc cantitatea de cortizol si adrenalina, sporind in schimb nivelul de oxitocina, hormon al iubirii. In plus, exercitiile de relaxare facute regulat, te vor ajuta inainte de nastere, cand stresul va fi mai greu de tinut sub control.
Dormi atat cat iti cere organismul, chiar daca asta inseamna sa dormi dublu fata de programul cu care erai tu obisnuita. Corpul tau are nevoie de somn!
Fa sport adecvat starii in care te afli. Este dovedit stiintific faptul ca miscarea in timpul sarcinii este un factor pozitiv atat in evolutia acesteia, cat si in vederea unei nasteri naturale, fara complicatii.
Alege cu grija oamenii care vor fi langa tine in urmatoarele luni si modul in care baebelusul tau isi va face intrarea in lume!
Chiar daca poate parea prematur, este indicat sa te gandesti inca din primul trimestru de sarcina cum vei naste. Pentru asta, ai nevoie de sprijinul unui profesionist, care te va ajuta sa iei cea mai buna decizie. Daca ai deja un medic ginecolog cu care colaborezi de mai mult timp si care te poate asista la nastere este perfect. Daca nu ai, nu mai amana momentul de a alege cat mai curand persoana care te va ajuta sa iti aduci pe lume puiul. Aici lucrurile sunt sensibile si intotdeauna discutabile. Multe viitoare mamici fac aceasta alegere in functie de recomandari ale altor mamici, in functie de prestigiul medicului sau de alte criterii mai mult sau mai putin subiective. Indiferent care este optiunea ta, nu uita si de propriul instinct. Fiecare sarcina e diferita in felul ei, la fel cum fiecare nastere e unica. Asa incat parerile sunt intotdeauna subiective. Alege-ti medicul dupa ce petreci ceva timp cu el si simti ca acela este omul potrivit care poate fi langa tine in aceasta minunata aventura pana la capat. Atunci cand faci alegerea tine cont si de optiunile privind maternitatea la care doresti sa nasti, de stat sau privata, astfel incat sa existe o concordanta intre posibilitatile medicului si alegerile tale.
Ad-Extra3:
Incepe sa te autoeduci si sa colaborezi cu propriul instinct!
Fantastica aventura a celor noua luni de calatorie este veche de cand lumea si daca ai fi trait cu secole in urma ai fi avut drept ghid doar experienta altor mamici care au trecut prin aceeasi experienta minunata. Si experienta ar fi fost la fel de minunata. Astazi, sursele de informare pe care le ai la dispozitie despre absolut tot ce inseamna cele noua luni de sarcina sunt infinit mai vaste. Daca ar fi sa iei contact cu toate, nu ti-ar ajunge 24 de ore din 24. Asa ca invata-te sa iti limitezi aceasta dorinta fireasca de a sti totul. Totul il vei sti numai in momentul in care traiesti tu insati experienta. Invata sa selectezi esentialul si sa te focalizezi exclusiv pe ceea ce iti este de folos acum sau peste cateva saptamani. Si invata sa iti asculti instinctul matern care deja a inceput sa lucreze pentru tine, la fel cum o face si corpul tau neincetat.
Mediteaza ori de cate ori simti nevoia la tot ceea ce presupune aceasta schimbare in viata ta!
Primul trimestru de sarcina este perioada in care incepi sa te pregatesti sa devii mama, nu doar fizic, avand grija de tine si de bebelusul tau, ci si psihic. Asta presupune sa te gandesti si sa iti raspunzi la intrebari precum: Cum ma simt pentru ca voi deveni mama? Sunt fericita? Imi este frica? Sunt stresata de schimbarile ce vor aparea in relatia cu partenerul meu? Fii sincera cu tine si analizeaza raspunsurile. Nu trece peste aceste meditatii amagindu-te cu gandul ca lucrurile se vor rezolva de la sine. Nu uita ca nimic din ceea ce simti nu este nefiresc, dar ca totul are o rezolvare pozitiva pana la urma. Daca te simti ingrijorata, nu te speria, ci mai degraba reconsidera-ti viziunea luand ingrijorarea ca pe o oportunitate de a face schimbari. Daca ai dileme privind lucruri concrete cum ar fi daca sa alaptezi sau nu, daca sa nasti natural sau nu etc. atunci intoarce-te la valorile tale primordiale, in care crezi si care te reprezinta si incearca sa iti stabilesti raspunsurile mai ales in functie de ele. Vorbeste cu cei din jur atat cat simti nevoia, nu ignora sfaturile specialistului, dar mai ales incearca sa fii optimista, indiferent care este aspectul asupra caruia meditezi.
Scapa de stres, imediat!
Exista sute de studii care demonstreaza ca tot ceea ce simti tu simte si bebelusul tau. Si daca stresul marunt nu are efecte semnificative asupra lui, stresul intens, cum ar fi de exemplu cel provocat de un serviciu solicitant, poate genera probleme de concentrare, poate creste iritabilitatea copilului si, nu in ultimul rand, poate sa ii afecteze IQ-ul. Asta nu inseamna ca trebuie sa iti dai demisia de la serviciu sau ca trebuie sa te izolezi de viata cotidina, nu, in niciun caz! Trebuie doar sa iti amintesti mereu ca stresul nu este ceea ce ni se intampla, ci este modul in care noi raspundem la ceea ce ni se intampla. Asa ca exerseaza in permanenta renuntarea la stres, atat pentru binele tau, cat si pentru binele copilului tau.
Un alt lucru important pe care poti incepe sa il practici inca din primul trimestru de sarcina este comunicarea cu bebelusul tau
El nu te aude inca, insa exista studii care sustin ca se creeaza o legatura de comunicare intre mama si bebelus inca din momentul in care acesta este conceput. Acum este momentul perfect sa incepi ceea ce se poate numi relatia vietii tale – comunicarea cu propriul copil, care va fi un proces permanent de acum inainte pana la adanci batranete. Chiar daca inca nu te aude, vorbeste-i, canta-i, bucura-te de tot ceea ce va inconjoara, vizualizeaza momentele de fericire din viitorul apropiat, spune-i in gand cat de mult il iubesti, protejeaza-l si accepta-l pentru ceea ce este si pentru ceea ce va deveni. Si, dincolo de toate, promite-ti tie insati ca nu vei inceta sa existi in permanenta pentru el, pentru ca, in fond, asta inseamna sa fii mama.
Toate aceste lucruri iti vor indulci primul trimestru de sarcina, chiar daca e posibil ca el sa fie condimentat si cu emotii negative, cu greturi matinale sau cu ingrijorari diverse. Toate pot fi depasite cu brio, pentru ca nevoia ta de fericire si nevoia de a-ti sti bebelusul fericit, chiar si in aceste prime momente ale existentei sale intrauterine sunt mai importante!
In comunitatea DC vei gasi mereu sprijin pentru orice problema legata de sarcina ta, vei gasi oameni minunati cu care sa iti impartasesti emotiile, oricare ar fi ele, asa ca te invitam sa traiesti si aici odiseea celor noua luni minunate, draga mamica!
► Citeste pe larg Primul trimestru de sarcina: saptamanile esentiale pentru fat
50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici
Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.
► Toate raspunsurile le vei gasi si pe canalul nostru de You Tube
Grupuri de suport si intelegere: Asteptand o comoara in viata noastra
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta cu curaj drumul acesta. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2022)
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta cu curaj drumul acesta. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2022)
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
autor: redactor Desprecopii.com: Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII