De ce nu trebuie sa ne fortam copiii sa isi ceara scuze intr-un conflict

De ce nu trebuie sa ne fortam copiii sa isi ceara scuze intr-un conflict

De ce nu trebuie sa ne fortam copiii sa isi ceara scuze intr-un conflict

  • De cate ori nu ti s-a intamplat, ca parinte, sa-ti fortezi copilul sa isi ceara scuze de la frate, sora, de la partenerul de joaca sau de la un copil cu care a intrat accidental in conflict? Si de cate ori copilul tau a refuzat sa o faca sau a facut-o automat, doar pentru ca l-ai fortat tu, prin statutul tau de parinte, sa o faca?

Focalizeaza-te pe a-ti ajuta copilul sa comunice mai degraba decat pe ritualul scuzelor!
Asteapta pana cand furia se potoleste!
Incurajeaza-ti copilul sa repare lucrurile impreuna cu partenerul de conflict!
Incurajeaza exprimarea sincera a scuzelor!
Da-i idei pentru solutionarea conflictului! 
Ce faci cand copilul refuza orice tentativa de impacare?
Fii un model in rezolvarea conflictelor! 
 
De cate ori nu ti s-a intamplat, ca parinte, sa-ti fortezi copilul sa isi ceara scuze de la frate, sora, de la partenerul de joaca sau de la un copil cu care a intrat accidental in conflict? Si de cate ori copilul tau a refuzat sa o faca sau a facut-o automat, doar pentru ca l-ai fortat tu, prin statutul tau de parinte, sa o faca?
 
Ei bine, afla ca acele momente in care s-a intamplat acest lucru nu au facut decat sa inrautateasca atat comunicarea copilului tau cu cei din jur, cat si imaginea pe care el o avea despre tine.

Fortarea copiilor in a-si cere scuze atunci cand sunt intr-un conflict cu cineva, chiar daca vina le apartine si scuzele sunt indreptatite, are mai multe efecte negative decat pozitive asupra comportamentului ulterior al copilului. De ce nu trebuie, asadar, sa ne fortam copilul sa isi ceara scuze imediat dupa o cearta? Iata cateva motive simple, pe care orice copil le va spune dintr-o suflare:

-Pentru ca atunci cand sunt furiosi, copiii detesta sa isi ceara scuze si asta nu ii face decat sa se enerveze si mai tare pe cel de la care trebuie sa isi ceara scuze.
-Pentru ca cei de la care isi cer scuze nu vor fi nici ei incantati de gest, daca este facut din obligatie, fara sa fie sincer.
-Pentru ca a-ti cere scuze atunci cand nu simti asta inseamna, de fapt, sa minti.
-Pentru ca desi uneori scuzele sunt primite si celalalt se simte mai bine, asta nu inseamna ca relatia dintre cei doi copii este mai buna.
-Pentru ca, in cele din urma, copilul constientizeaza singur ca a gresit si ca trebuie sa isi ceara scuze, dar ele sunt mult mai de pret atunci cand vin de la sine.

Asadar, data viitoare cand copiii tai se cearta intre ei sau copilul tau se cearta cu un alt copil, in loc sa dezamorsezi artificial conflictul apeland la ritualul scuzelor, aplica o alta strategie in cativa pasi simpli de urmat:

Focalizeaza-te pe a-ti ajuta copilul sa comunice mai degraba decat pe ritualul scuzelor!

Daca iti ajuti copilul sa isi exprime dorintele si nevoile, precum si sa le asculte pe ale celor din jur, conflictele se vor rezolva treptat de la sine, astfel incat scuzele aproape ca nici nu mai sunt necesare, la fel cum se intampla de cele mai multe ori si intre adulti.

Asteapta pana cand furia se potoleste!

Daca copilul este furios, atunci este absolut inutil sa fie fortat sa isi ceara scuze. El trebuie mai intai ascultat, Calmat si abia apoi trebuie sa i se explice daca si de ce a gresit si de ce este cazul sa isi ceara sau nu scuze de la celalalt.

Incurajeaza-ti copilul sa repare lucrurile impreuna cu partenerul de conflict!

Indiferent daca este vorba despre un frate sau despre un prieten de joaca din parc, copilul trebuie invatat sa gestioneze conflictele impreuna cu cel cu care le-a generat. Dupa ce se calmeaza, explica-i de ce a gresit si cum ar putea sa se impace cu celalalt copil, astfel incat lucrurile sa se repare intre ei.

Incurajeaza exprimarea sincera a scuzelor!

Explica-i copilului tau ca scuzele au valoare doar atunci cand sunt sincere si subliniaza-i ca desi este frumos sa iti ceri scuze atunci cand gresesti, trebuie sa faci acest lucru in mod sincer, pentru ca altfel celalalt nu se va simti mai bine, ci dimpotriva.

Da-i idei pentru solutionarea conflictului!

In loc sa il foretezi sa isi ceara scuze, sugereaza-i mai bine copilului tau idei pentru a se impaca cu celalalt copil, fapte concrete prin care ar putea sa il faca pe celalalt sa se simta mai bine daca a gresit fata de el. Exemple utile: sa repare impreuna ceea ce au stricat sau sa repare el, sa deseneze ceva dragut pentru celalalt copil, sa il imbratiseze, sa joace jocul pe care acela il doreste, sa ii promita ca nu va mai repeta greseala facuta, etc. Ii poti sugera copilului astfel de variante, insa nu il obliga sa aleaga una dintre ele, pentru ca astfel e ca si cum l-ai forta sa isi ceara scuze.

Ce faci cand copilul refuza orice tentativa de impacare?

Ei bine, exista si astfel de situatii, in care copilul tau nu doar ca va refuza sa isi ceara scuze, ci va refuza orice incercare de a repara comunicarea cu celalalt copil si de a rezolva conflictul. Daca se intampla acest lucru este pentru ca inca nu s-a calmat si are nevoie de mai mult timp pentru a-si potoli furia. Acorda-i acest timp impreuna cu tot sprijinul tau, dar aminteste-i ca atunci cand se va calma lucrurile trebuie cumva reparate, pentru simplul fapt ca asa se intampla intre copii educati.

Fii un model in rezolvarea conflictelor!

La fel ca si in toate celelalte domenii ale vietii, suntem modele pentru copiii nostri si modul in care ne gestionam propriile relatii si conflicte va constitui pentru ei un punct de plecare in construirea propriului comportament. Iar daca vrem ca un copil sa isi ceara scuze atunci cand a gresit, inainte de a-l forta sa faca acest lucru, este indicat sa ii oferim propriul exemplu ori de cate ori este nevoie sa ne cerem noi insine scuze, indiferent de la cine.

Despre educatia in primii 7 ani de acasa, mai cititi:

Motivam copilul prin recompensări? -  dilemele părinților

Motivam copilul prin recompensări? - dilemele părinților

Sistemul pedeapsă - recompensă nu este nici pe departe o temă nouă în dezbaterile pe teme legate de educația copiilor. El se reinventează însă în…

5 reguli pentru reușita educației copilului tău

5 reguli pentru reușita educației copilului tău

Educația copilului este fundamentată pe un set de reguli care formează baza ansamblului educațional. Fie că este vorba despre viața de acasă, fie că…

11 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa devina independent!

11 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa devina independent!

Un copil independent va fi mai tarziu un un copil responsabil, capabil sa faca alegerile potrivite. Invers, un copil care nu a exersat deloc independenta, va deveni nesigur, temator, pentru ca nu-si…

Despre Psihologia Copilului

Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Cind vine celalalt pe lume
Disciplina copilului, un subiect controversat... 
Copii avantajati la scoala si in viata
A negocia cu copiii
Copiii si internetul...
Cum abordam manifestarile de tip negativist (1-3 ani)
Auto-indentificarea: Cine sunt eu?
Pregatirea copilului pentru societate
Cand copilul nu are încredere în el...
Despre copilul timid
Crizele de isterie ale copilului
Cand copilul nu vorbeste
Agresivitatea copilului
Vorbirea, un joc in 2: Introducere in Metoda Hanen
Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative (din Metoda Hanen)
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati

Forum dedicat psihologiei copilului


Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

 

autor: Anamaria Ghiban, redactor Desprecopi - Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2015

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII