Cariile provocate de biberon ale copilului: iată cum le poți preveni și de ce este important să faci asta

Cariile provocate de biberon ale copilului -  iata cum le poti preveni si de este important sa faci asta

Cariile provocate de biberon ale copilului: iată cum le poți preveni și de ce este important să faci asta

Gura de biberon și cariile la dinții de lapte sunt probleme dentare comune la copii mici și pot apărea din cauza expunerii prelungite la biberon și a consumului de lichide zaharoase. Gura de biberon se referă la deteriorarea dinților de lapte cauzată de obicei de expunerea prelungită la biberon sau la suptul constant din biberon. Aceasta poate apărea atunci când un copil adoarme cu biberonul în gură sau când biberonul este folosit frecvent ca un substitut pentru suptul la sân.

Lichidele băute din biberon, cum ar fi laptele praf, laptele matern sau sucurile, pot conține zahăr, care hrănește bacteriile din gură. Aceste bacterii produc acizi care atacă smalțul dinților, provocând carii și alte probleme dentare.

Pentru a preveni gura de biberon și cariile la dinții de lapte, este important să se limiteze expunerea la biberon și să se evite consumul de lichide zaharoase. De asemenea, este recomandată igiena orală adecvată și sănătatea orală regulată, precum și să se dezvețe treptat copilul de biberon și să se încurajeze utilizarea cănilor sau a ceștilor din ceai.

Dinti de lapte scosi din cauza cariilor....

Am o prietenă care are un copilas caruia dintii din față au trebuit să fie extrași din cauza cariilor. Cum pot preveni ca acest lucru să nu se întâmple și copilului meu? - ne intreaba o mamica la sectiunea de Intrebari.

Sfatul medicului

Fiecare copilas are acel zambet superb si unic - in poza de clasa întâi. Dar, imagineaza-ti că al tau copil ar avea lipsa acolo unde ar trebui să se afle dinții din față - in acea zi.

Pierderea timpurie a dinților din cauza cariilor la dintii din fata (așa-numita „gura de biberon”) nu este ceva placut pentru copil. De asemenea, nu îi afectează doar zâmbetul. Este dureroasă, poate genera infecții dacă nu este tratată și poate genera probleme de alimentație și dezvoltare a vorbirii.

Termenul „gura de biberon” se referă la deteriorarea dinților de lapte a unui copil, cauzată de obicei de expunerea prelungită la biberon sau la suptul constant din biberon. Această expunere poate avea loc atunci când un copil adoarme cu biberonul în gură sau când biberonul este folosit ca un substitut frecvent pentru suptul la sân.

Din fericire, gura de biberon -  poate fi prevenită.

Asa numita gura de biberon -  apare cel mai des în primii doi ani de viață, când dinții sunt cei mai vulnerabili și cel mai adesea ca rezultat al faptului că bebelușul adoarme constant cu biberonul (sau, mai rar, cu sânul) în gură.

Zahărul din băuturile pe care le consumă (lapte praf, suc, chiar și lapte matern) se combină cu bacteriile din gură și erodează astfel smalțul, cariind dinții. Aceasta se produce în timpul somnului, atunci când producția de salivă, care diluează de obicei alimentele și stimulează reflexul de înghițire, se reduce semnificativ. Din cauza deglutiției scăzute, ultimele picături pe care le ia bebe înainte de culcare rămân în gură și se lipesc de dinți ore în șir.

Unii bebeluși sunt mai susceptibili să dezvolte gura de biberon din cauza unei predispoziții genetice. Așadar, dacă tu sau partenerul tău aveți multe carii, aceasta ar însemna un risc mai ridicat și pentru cel mic. Acestea fiind spuse, perluțele oricărui bebe pot să se carieze, în anumite condiții.

Citeste si Prima vizita la dentist a copilului: recomandarea Academiei Americane de pediatrie cu update de 2023

Ad-Extra3:

Pentru a evita gura de biberon - sfaturile mele:

✅ După ce apar primii dinți ai bebelușului, nu îl culca seara sau în timpul zilei cu un biberon cu lapte praf sau lapte de sân. Oferă-i biberonul înainte de a adormi, și, dacă este seară, spală-i bine dinții.

✅ Dacă ia cu el biberonul în pătuț, umple-l doar cu apă, care nu îi va afecta dinții (iar dacă este îmbogățită cu fluor, chiar îi va întări). Evită să îi oferi suc în biberon.

✅ Folosește căni la masă, dar nu pentru a-l liniști.
Băutul non-stop din biberon (indiferent că merge de-a bușilea cu biberonul sau îl are mereu la îndemână atunci când se joacă) poate fi la fel de nociv pentru dinți ca și suptul de pe sân.

✅ Biberoanele trebuie să fie considerate ca parte a mesei sau gustării și ca atare trebuie să fie oferite la ore corespunzătoare (în scaunelul de la masă) și la ore adecvate.

✅ Diluează chiar și sucul din fructe cel puțin pe jumătate cu apă și servește-l în ceașcă și nu în biberon
(sau poți să nu îi dai suc deloc). Evită băuturile cu zahăr adăugat, precum cocktailul de suc de fructe de pădure, punciurile de fructe sau băuturile din fructe.

✅ Dezvață-l de biberon la 12 luni, conform recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie.

✅ Orice este oferit în biberon poate fi servit și în ceașcă, ceea ce permite lichidelor să se acumuleze în gură, așa că limitează și folosirea ceșcuțelor.

✅  Ceștile cu pai sau cele obișnuite (atunci când sunt introduse) sunt mai bune din perspectiva danturii.

Deși gura de biberon este mult mai puțin întâlnită în rândul bebelușilor alăptați, ai grijă sa nu stea prea mult atasat la san - odată ce apar dinții."

Termenul „gura de biberon” se referă la deteriorarea dinților de lapte a unui copil, cauzată de obicei de expunerea prelungită la biberon sau la suptul constant din biberon. Această expunere poate avea loc atunci când un copil adoarme cu biberonul în gură sau când biberonul este folosit ca un substitut frecvent pentru suptul la sân.

Gura de biberon poate apărea când lichide precum laptele praf, laptele matern, suc sau alte lichide zaharoase sunt consumate din biberon și rămân în contact prelungit cu dinții.
Zahărul din aceste lichide poate hrăni bacteriile din gură, care apoi produc acizi care atacă smalțul dinților, cauzând carii și alte probleme dentare.

Este important să se prevină gura de biberon prin limitarea expunerii la biberon, prin diluarea sucurilor cu apă și prin igiena orală adecvată. De asemenea, se recomandă ca bebelușii să fie dezvățați de biberon și să fie încurajați să folosească căni sau cești din ceai în loc.

Despre dintii de lapte trebuie citit si:

Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte
Ingrijirea dintilor de lapte
luorurile si dintii copilului

Implantul dentar
 
Zaharul si alimentatia copilului mic 
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus 
Dantura in timpul sarcinii 
Pierderea danturii prezice aparitia unor boli 
Bauturile gazoase distrug dintii 

  Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Cabinet stomatologic pentru copii

utor: redactor Desprecopii. Material realizat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir.

Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2024
referinte: Academia Americana de Pediatrie  

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII