Rainbow Families: grup de suport pentru parintii ai caror copii au orientari gay

Rainbow Families -  grup de suport pentru parintii ai caror copii au orientari gay

Rainbow Families - grup de suport pentru parintii ai caror copii au orientari gay

  • Rainbow Families este grupul de suport pentru parinti ai caror copii sunt LGBT+ (lesbiene, gay, bisexuali, transgender).

Grupul de suport Rainbow Families

Rainbow Families este grupul de suport pentru părinți ai căror copii sunt LGBT+ (lesbiene, gay, bisexuali, transgender), a cărui a doua întâlnire se va desfășura sâmbătă, 28 martie, ora 14, la sediul Asociației Accept - strada Lirei numărul 10, Sector 2, București. Luca Istodor, voluntar Accept și unul dintre inițiatorii acestui grup vorbește despre motivația care a stat la baza realizării grupului, despre scopurile cu care voluntarii l-au organizat și despre procesul de „coming-out” în România.

Grupul a apărut din poveștile noastre și din poveștile pe care le auzim în jurul nostru

A apărut după ce am auzit sau am trăit momente în care simțeam că nu vom fi niciodată acceptați de părinți pentru ceea ce suntem, momente în care discuțiile în contradictoriu cu ei nu se mai terminau și simțeam că nimeni nu ne înțelege și nu vrea să ne înțeleagă- și aceste momente nu sunt nici pe departe cele mai rele. Există oameni dați afară din casă din cauza orientării lor sexuale sau a identității de gen, există oameni cu depresie, cauzată și de lipsa de înțelegere din partea părinților, există oameni care se sinucid sau plănuiesc să se sinucidă din cauza asta.

În condiții precum cele descrise mai sus, cred că unii părinți au nevoie de alți oameni ca ei. Oameni care să fi trecut prin aceleași experiențe, oameni care să îi înțeleagă și cu care să poată discuta orice lucru le trece prin minte legat de sexualitatea sau genul copilului lor. Țin minte chiar cum, imediat după ce i-am spus mamei că sunt gay, a început să dea telefoane tuturor (posibilelor) cunoștințe gay friendly, contactând, nu știu prin ce miracol, vreo 10 oameni care puteau da sfaturi competente în această privință, în vreo două zile. Țin minte și cât de mult s-au bucurat ambii părinți (deși, mai mult sau mai puțin, au încercat să o ascundă), când le-am vorbit despre fiul gay al unui prieten de familie. Oricum, eu am fost norocos. Am fost norocos că mama avea prieteni LGBT+, că se uitase la câteva filme tematice, că putea, totuși, chiar dacă de multe ori prinsă în idei fixe, să poarte un dialog. Și, da, aici apare Rainbow Families, un grup unde părinții se pot înțelege, unde pot purta dialoguri și pot vedea că nu sunt singurii aflați în această situație.

Rainbow Families s-a născut la inițiativa unor voluntari Accept

Rainbow Families s-a născut la inițiativa unor voluntari Accept, în cadrul proiectului „Voluntari pentru Drepturi Egale”*, și își propune să organizeze întâlniri cu părinții o dată pe lună, care, încet-încet, să devină poate autonome (cine știe, poate într-o zi va exista o asociație PFLAG- Parents and Family of Lesbians and Gays românească). Grupul nostru se bazează pe discuții informale, pe împărtășirea experiențelor într-un cadru prietenos, cu fursecuri alături.

Scopul grupului, pe termen foarte lung, poate, este de a face ca, într-o zi, coming-out-ul, procesul prin care cineva își mărturisește orientarea sau identitatea, să fie ceva simplu. în loc de situații tensionate, vestea să fie întâmpinată, eventual, de o excursie până la cea mai apropiată cafenea, acolo unde părinții (sau părintele) și copilul să discute la o brioșă sau o ciocolată caldă despre ce presupune de fapt să fii LGBT.

Oamenilor le este frică de vizibilitate

Grupul, ca orice inițiativă legată de comunitatea LGBT, întâmpină mai multe bariere, în special pentru că oamenilor le este frică de vizibilitate, consideră că nu pot învăța nimic sau pur și simplu spun că nu vor să aibă și mai mult de a face cu comunitatea LGBT. Acest grup de suport, însă, își propune să creeze un spațiu sigur de întâlniri și discuții; în plus, credem că, de multe ori, se poate învăța câte ceva din experiențele altora, și, dacă nu, părinții se pot folosi de aceste întâlniri pur și simplu pentru a împărtăși altor părinții propriile lor experiențe și gânduri. Iar contactul cu comunitatea LGBT e necesar acum pentru ca, peste ani, să se simtă stăpâni pe situație și pregătiți să-și sprijine proprii copii- a căror orientare sexuală sau identitate de gen nu se va schimba.

Dar sperăm că oamenii, în timp, vor trece peste aceste frici, vor trece peste prejudecăți și vor veni să discute cu alții, puși în aceeași situație ca și ei. Iar ca să încheiem tot într-o notă culinară, noi putem numai promite că vom aduce fursecuri gustoase de fiecare dată și că vom face tot posibilul pentru ca părinții să afle de existența acestui grup. Dar restul de responsabilitate este a lor, a părinților- responsabilitatea de a vrea să își înțeleagă propriul copil.
 

Asociația Accept susține și apără drepturile persoanelor LGBT+ ca drepturi ale omului în România: https://www.acceptromania.ro/.

*”Voluntari pentru Drepturi Egale” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, în perioada 15 mai 2014 - 15 noiembrie 2015.

 autor: Luca Istodor,
-
 Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII