Somnambulismul la copil
-
Tulburarile de somn la copii reprezinta un fenomen destul de de frecvent, iar somnambulismul este una dintre manifestarile comune ale acestor tulburari ce apar mai ales la varstele mici.
Cauzele somnambulismului
Comportamente specifice somnambulismului
Este somnambulismul periculos?
Cum mentinem siguranta unui copil somnambul?
Cand ne adresam medicului?
Tulburarile de somn la copii reprezinta un fenomen destul de de frecvent, iar somnambulismul este una dintre manifestarile comune ale acestor tulburari ce apar mai ales la varstele mici. Acesta se carcterizeaza printr-o “trezire” comportamentala in timp ce copilul este in plin proces de somn. Teoretic, in timp ce dormim, nu avem un comportament motoriu elaborat, corpul fiind in repaos din acest punct de vedere. Somnambulismul presupune tocmai o astfel de trezire motorie intr-un anumit stadiu al somnului.
Se stie ca somnul evolueaza in etape ciclice: mai intai un somn usor, imediat dupa adormire, apoi un somn profund si in cele din urma un somn paradoxal, ce corespunde momentelor in care visam. Creierul trece practic prin 4 stadii care formeaza un ciclu de somn, care dureaza aproximativ 90 de minute, o persoana avand cam 4 – 5 cicluri de somn pe noapte. Somnambulismul apare atunci cand sistemul motric se activeaza in timp ce copilul se afla in faza de somn profund (stadiile 3 si 4) si nu este constient. De aici si comportamentul bizar al somnambulilor, de a merge sau de a face tot felul de miscari, fara nicio logica. Adesea, manifestarile somnambulismului sunt inofensive, copilul ridicandu-se pur si simplu din pat sau mergand prin casa. Alteori insa manifestarile pot depasi aceste simple automatisme, copilul avand tendinta sa iasa afara din casa sau sa faca tot felul de gesturi neobisnuite, cum ar fi sa deschida usa unui sifonier si sa faca pipi. Indiferent ce fac in timpul fazelor de somnambulism, dupa trezire, copiii nu isi amintesc absolut nimic. De regula, manifestarile apar cam la o ora sau doua dupa adormire si pot dura de la cateva secunde la 30 de minute.
Cauzele somnambulismului
Somnambulismul este o afectiune intalnita mai des la varsta copilariei, decat la adulti. Adesea ea dispare odata cu adolescenta, insa exista si cazuri in care somnambulismul se mentine pe toata durata vietii. Exista studii care sustin ca somnambulismul se transmite in familie, astfel incat daca unul sau ambii parinti sunt somnambuli, sansele ca si copilul sa fie somnambul sunt mai mari.
Uneori episoadele somnambulism pot fi isolate si cauzate de factori precum:
-lipsa de somn si oboseala
-un program de somn neregulat
-perioade de boala, asociate cu febra
-anumite medicamente
-stres (somnambulismul este rar provocat de problem emotionale sau psihologice)
Comportamente specifice somnambulismului
Ridicatul din pat si mersul prin camera este, desigur, cel mai des intalnit comportament la somnambuli. Insa pe langa acesta, somnambulii mai au adesea si alte comportamente bizarre care se circumscriu afectiunii in sine:
-vorbitul prin somn
-dificultatea de a se trezi
-lipsa de indemanare in gesturile pe care le fac
-refuzul de a raspunde la replici care li se adreseaza
-gesturi si miscari repetate cum ar fi frecatul ochilor sau mototolirea pijamalelor
De asemnea, este bine de stiut ca somnambulii tin ochii deschisi, dar ei nu vad in acelasi fel ca atunci cand sunt treji si adesea au impresia ca se afla intr-o alta camera sau intr-un alt loc decat in casa.
Uneori, somnambulismul poate fi asociat cu alte afectiuni legate de somn, cum ar fi apnea (pauzele scurte de respiratie in timpul somnului), enurezisul nocturn (urinarea necontrolata in timpul somnului), cosmaruri.
Este somnambulismul periculos?
In mod normal, somnambulismul nu este ceva grav, insa, datorita faptului ca in timpul episoadelor de somnambulism persoana afectata nu stie practic ce face, exista pericolul unor actiuni ce pot rani, cum ar fi coboratul pe scari sau deschiderea ferestrelor. Somnambulismul la copii nu constituie, in general, semnul unei alte afectiuni psihologice sau emotionale si nu ar trebui sa ingrijoreze, intrucat, in timp, majoritatea copiilor scapa de aceste manifestari.
Cum mentinem siguranta unui copil somnambul?
Chiar daca somnambulismul in sine nu este periculos, comportamentele pe care le poate avea copilul somnambul il pot expune adesea multor pericole. De aceea este important sa iei anumite masuri de precautie, pentru a-l proteja de eventualele pericole la care se expune:
-Incearca sa nu il trezesti in timpul unui episod de somnambulism pentru ca asta il poate speria foarte tare. Este de preferat sa il conduci usor inapoi in pat.
-Incuie ferestrele si usile, nu doar pe cele din camera sa, ci din toata casa. Cheile de la usi ar trebui pastrate in locuri la care copiii sa nu aiba acces. La fel si cheile de la masina, in cazul in care somnambulul este adolescent.
-Pentru a preveni accidentele, nu iti culca in niciun caz copilul somnambul intr-un pat supraetajat sau prea inalt.
-Tine departe de copil obiectele periculoase.
-Inlatura eventualele obstacole din camera copilului si de prin casa, astfel incat sa nu se impiedice de ele cand merge prin somn.
-Monteaza porti de siguranta la scari.
Cand ne adresam medicului?
Daca episoadele de somnambulism nu sunt frecvente si sunt neregulate, nu este cazul sa te ingrijorezi si nu e nevoie de niciun tratament special. Daca, in schimb, episoadele sunt frecvente si cauzeaza si alte probleme sau daca somnambulismul nu dispare pana la adolescenta, atunci ar trebui sa discuti despre asta cu un medic. De asemenea, medicul ar trebui consultat daca somnambulismul este asociat cu reflux sau cu tulburari de respiratie.
Daca episoadele de somnambulism sunt frecvente, medicul poate recomanda o terapie speciala ce implica trezirea programata. Acest tip de tratament intrerupe fortat ciclurile de somn atat cat este necesar pentru a ajuta la prevenirea somnambulismului. In cazuri rare, medicul poate prescrie si medicamente pentru a-l ajuta pe copil sa doarma. Pentru a contribui la diminuarea episoadelor de somnambulism, poti apela si la metode complementare precum:
-Relaxarea inainte de culcare, prin ascultarea de muzica linistitoare.
-Stabilirea unui program regulat de somn si de trezire (inclusive pentru episoadele scurte de somn).
-Culcatul mai devreme, care ajuta la combaterea starii permanente de somnolenta.
-Evitarea consumarii de lichide seara si mersul la toaleta inainte de culcare (se pare ca vezica plina contribuie la aparitia somnambulismului).
-Evitarea cofeinei inainte de culcare.
-Asigurarea linistii si a confortului in camera copilului.
Nu uita, de asemenea, sa nu intri in panica atunci cand copilul tau are un episod de somnambulism. Condu-l in pat si incearca sa il protejezi de orice pericol. Este tot ceea ce poti sa faci pe moment.
Va recomandam sa mai cititi si:
Comunitate, Forumuri recomandate
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online
autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII