Cand si la ce reactioneaza fatul in burtica mamei. Fiecare reactie nu este deloc intamplatoare - sarcina o minune

Cand si la ce reactioneaza fatul in burtica mamei. Fiecare reactie nu este deloc intamplatoare - sarcina o minune

Cand si la ce reactioneaza fatul in burtica mamei. Fiecare reactie nu este deloc intamplatoare - sarcina o minune

În timpul perioadei de dezvoltare prenatală, fătul parcurge o serie de etape critice în creșterea sa în uterul mamei. Începând cu primele săptămâni de sarcină, acest mic organism începe să manifeste reacții și mișcări semnificative în burtica mamei. Deși sistemul său nervos nu este încă complet dezvoltat, fătul prezintă răspunsuri la stimuli din mediul înconjurător, precum sunetele externe și schimbările de lumină.

În jurul celei de-a opta săptămâni de dezvoltare, mișcările încep să fie vizibile pe ultrasunete. Fătul se mișcă în mod reflex la stimuli, cum ar fi atingerea peretelui uterin sau sunetele din exterior. Pe măsură ce săptămânile trec, fătul devine tot mai activ, începând să își miște brațele și picioarele într-un mod coordonat. Aceste mișcări sunt esențiale pentru dezvoltarea musculară și a sistemului osos al fătului.

În plus, pe măsură ce sistemul auditiv al fătului se dezvoltă, acesta poate reacționa la sunetele externe, în special la vocea mamei. De asemenea, este posibil ca fătul să reacționeze la muzică sau alte zgomote ritmice.

Fătul nu este doar un pasiv observator în burtica mamei, ci și un participator activ în interacțiunile sale cu mediul înconjurător.

În timpul perioadei de dezvoltare prenatală, fătul nu este doar un pasiv observator în burtica mamei, ci și un participator activ în interacțiunile sale cu mediul înconjurător. De-a lungul sarcinii, acesta își manifestă prezența prin reacții fascinante, una dintre ele fiind "salutul" pe care îl trimite tatălui său atunci când acesta încearcă să comunice cu el prin peretele uterin. Aceste interacțiuni devin evidente mai ales seara sau în momentele în care mama este agitată, demonstrând că mișcările fătului au adesea un motiv.

Reacțiile fătului nu sunt întâmplătoare, ele oferă indicii prețioase cu privire la starea și dezvoltarea acestuia. Pe măsură ce sarcina înaintează, mișcările fătului devin mai pregnante și mai complexe. În special în ultimele etape ale sarcinii, aceste mișcări pot furniza medicilor informații importante despre sănătatea și bunăstarea fătului.

De exemplu, încheindu-se cea de-a opta săptămână de dezvoltare, fătul își dezvoltă activ sistemul nervos, responsabil nu doar de coordonarea mișcărilor sale, ci și de alte funcții vitale. Odată cu formarea mușchilor și a țesutului nervos, fătul începe să trimită impulsuri nervoase către acestea, inițiind astfel mișcările sale. Chiar de la acest stadiu timpuriu, el reacționează la stimuli nervoși din jurul său, cum ar fi atingerea zonelor din jurul gurii și a obrajilor.

Astfel, dezvoltarea fătului este o călătorie uluitoare în care acesta nu numai că răspunde la mediul înconjurător, dar și își pune amprenta asupra lui. Mișcările sale, reacțiile la sunete și interacțiunile cu factorii externi sunt aspecte esențiale ale acestei faze prenatale de dezvoltare, pregătindu-l treptat pentru viața de după naștere.

Primele reactii ale fatului

vocea mamei sarcina

🔹Din a 10-a sâptămânâ de sarcina, fatul reacţionează la excitatiile de la nivelul pielii. Chiar dacă mama nu-i percepe mişcârile pentru că este foarte mic şi pluteşte în lichidul amniotic.

🔹 Din saptamana 11, sprijinindu-se de peretele uterului, fatul poate isi schimba traiectoria mişcârilor;

🔹 Din saptamana 16, copilulse mişcâ când percepe zgomote;

🔹 Din a 18-a sâptâmâna îşi atinge cu mâinile cordonul ombilical, îşi strange şi desface degeţelele de la mâini, ajunge cu ele până la obrăjori şi chiar şi-i acoperă cu mâinile atunci când percepe sunete ascuţite, puternice şi neplăcute.

🔹 Din saptamana 20 - fatul incepe sa reactineze la vocea mamei...

Treptat, reacţiile fatului devin tot mai puţin întâmplâtoare.

La ce reacţioneazâ fâtul din burtica mamei lui?

Confort si pozitionare care sa il ajute sa comunice

Inca din saptamana 12 - fatul sesizeazâ că poate regla intensitatea diverselor actiuni din afara. De exemplu, îşi poate schimba poziţia corpului pentru a se îndepărta de sunete. Incepe sa reactioneze la evenimentele exterioare, dacă se poate spune aşa, în mod conştient.

Alimentatie

Copilul e foarte activ dacă nu primeşte suficiente substance nutritive şi oxigen. Parcă ar „stimula" placenta pentru a primi o portie suplimentară de sânge. Asa se întâmplă atunci când mama se mişcâ foarte mult sau stă culcatâ într-o pozitie incomodă pentru copil, pe spate, apâsând pe cele mai mari vase sanguine ale organismului (vena cavâ inferioarâ şi local bifurcării aortei). Mişcările ajutâ fatul sâ descurce rasucirile cordonului ombilical în cazul în care le-a provocat el însuşi.

Diverse senzatii

Cam din a 24-a săptămână de sarcina fătul începe să reacţioneze la emoţiile mamei. Unii, atunci când mama este agitată, se liniştesc, altii încep sâ se mişte tot mai activ.

Vârsta sarcinii

Activitatea fatului sporeşte verdginos în perioada creşterii lui accelerate, adică cam din a 24-a până în a 32-a sâptămânâ de sarcină. Spre momentul naşterii, frecvenţa mişcârilor poate scădea întrucâtva, crescând însă intensitatea acestora.

Dispozitie

In pântecele mamei, fatul este în stare de veghe aproape tot timpul, iar perioada de somn de aproximativ 3 ore îi este suficientă. Chiar daca este in plâpând, fâtul se poate mişca, dacâ are chef, toatâ ziua.

Sughiţul

Incepând din a 9-a sâptâmânâ de sarcina copilul poate înghiti lichid amniodc.Când sardna este mult avansată acest lucru se întamplâ destul de frecvent. In plus, copilulnu doar ca poate înghiţi, dar poate chiar să sughită. Aşa se explică uneori apariţia unor stranii izbituri ntmice.

Ad-Extra3:

Unul dintre cele mai emoționante momente este atunci când fătul începe să răspundă la vocea mamei sau la sunetele externe.

Din perspectiva multor părinți și a celor care studiază dezvoltarea prenatală, unul dintre cele mai emoționante momente este atunci când fătul începe să răspundă la vocea mamei sau la sunetele externe. Aceasta sugerează că legătura dintre mamă și copil începe să se dezvolte într-un mod cu totul special și personal.

Atunci când fătul începe să reacționeze la vocea mamei, poate fi un moment puternic de conexiune emoțională. Sunetele și ritmul vocii mamei au puterea de a trezi răspunsuri în făt, dându-i sentimentul că este în prezența cuiva special. În plus, această reacție la voce poate sugera că bebelușul începe să își dezvolte auzul și să facă legătura între sunetele pe care le aude în mediul înconjurător și prezența mamei sale.

Totuși, este important de menționat că fiecare persoană poate găsi alte aspecte ale reacțiilor fătului ca fiind cele mai emoționante, în funcție de experiențele personale și valorile individuale. Fie că este vorba de mișcările jucăușe ale fătului, reacțiile la muzică sau alte stimuli, fiecare moment de conexiune cu viața în curs de dezvoltare din burtica mamei poate fi considerat extrem de emoționant.

Aproximativ în jurul celei de-a 20-a săptămâni de sarcină, fătul începe să dezvolte abilitatea de a auzi sunetele externe și de a reacționa la ele. Aceasta este perioada în care cochlea, parte a urechii interne responsabilă de detectarea sunetelor, începe să se formeze suficient de mult pentru ca fătul să poată percepe sunetele din mediul înconjurător.

La început, fătul poate fi mai sensibil la vibrațiile sonore decât la sunetele propriu-zise. Cu toate acestea, pe măsură ce săptămânile trec și sistemul auditiv se dezvoltă, fătul devine capabil să detecteze sunetele externe, inclusiv vocea mamei. Astfel, în jurul săptămânii 20-24 de sarcină, mulți părinți și medici observă reacții ale fătului la sunete, cum ar fi mișcări mai active sau schimbări în ritmul cardiac în răspuns la conversațiile sau sunetele externe.

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Sursa: Universitatea din California San Francisco Medical Center, NYU School of Medicine © 2024

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII