Accesele colerice ale copilului: 11 lucruri bine de știut și cum trebuie procedat
Probabil ca in urma cu ceva timp te numarai printre spectatorii involuntari ai unor scene tipice care ar scoate din minti pana si pe cel mai calm om, cu care multi parinti se confrunta in nenumarate situatii si te bucurai, poate, naiv ca nu esti tu in pielea personajelor care atrag privirile ca un magnet. Si te gandeai ca tie nu ti s-ar putea intampla asa ceva ...ntz ntz ...
→ Acum insa tu esti in rolul acelui parinte: copilul zbiara si face o criza colerica la superlativ ... Iata cum trebuie sa detonezi situatia :))...
Nu te invinui!
Exprima-ti dezacordul!
Asteapta, inainte de a negocia!
Evita sa tipi mai tare decat el!
Ai grija sa nu ii raneasca pe altii!
Valideaza-i sentimentele!
Explica diferenta intre a simti si a actiona!
Fa-l sa-si exprime altfel nemultumirea!
Fa abstractie de spectatori!
Fii tu insuti un model!
Fii mereu vigilent!
Ai crezut ca tu nu ai sa patesti asa ceva ... ha ha
Cu ceva timp in urma te numarai poate printre spectatorii involuntari ai unor scene tipice care ar scoate din minti pana si pe cel mai calm om, cu care multi parinti se confrunta in nenumarate situatii si te bucurai, poate, naiv ca nu esti tu in pielea personajelor care atrag privirile ca un magnet. Si te gandeai ca tie nu ti s-ar putea intampla asa ceva ...ntz ntz ...
Aproape ca nici nu stii cum, intr-o buna zi, te-ai trezit ca rolurile s-au schimbat si ai devenit actor principal in acelasi tip de scenete care pe vremuri te amuzau sau, mai rau, iti dadeau ocazia sa iti exersezi gandirea cu sau fara prejudecati. Cum te descurci? Altfel spus, cum faci fata atunci cand pustiul tau sau pustoaica ta face o scena colerica la superlativ, fara sa tina cont de audienta, de context si de nimic altceva decat de bunul sau plac? De cele mai multe ori, spontaneitatea, asezonata cu o tona de nervi tinuti in frau este cea care isi pune amprenta pe prezenta ta de spirit. Scenele pot fi insa adesea epuizante, mai ales daca se repeta des, ducand la frustrari parentale ce se instaleaza treptat si care au ca efect inrautatirea situatiei.
Ce faci, asadar, ca sa gestionezi crizele colerice ale copilului tau atunci cand le are?
1. Nu te invinui!
Plansetele, urletele, furia, mofturile, crizele de nervi ale copiilor nu sunt in niciun caz dovada unei lipse de autoritate din partea ta, ca parinte. Asa ca nu te mai invinui degeaba. In schimb, fii mai autoritar pentru ca in aceste momente, in care esti pus la incercare de propriul copil, este cazul sa demonstrezi ca tu decizi anumite lucruri.
Ad-Extra3:
2. Exprima-ti dezacordul!
Imediat ce incepe criza de nervi a copilului, incearca, inainte de toate, sa vezi care e cauza si sa il linistesti. Daca criza se prelungeste, calmeaza-te si lasa-ti copilul sa le linisteasca singur, fara sa mai intervii, pentru a nu intensifica un conflict. Obiectivul este sa ii arati cat mai clar ca nu esti de acord cu ceea ce face absolut deloc.
3. Asteapta, inainte de a negocia!
Atunci cand furia s-a instalat, nu este cazul sa negociezi. Copilul trebuie sa inteleaga ca iesirea sa nu duce la negociere. In plus nici tu, nici el nu sunteti in masura sa va exprimati clar si calm pe moment si nici sa fiti receptivi la ceea ce spune celalalt, asa ca amanati discutia pe marginea sursei care a declansat conflictul pe mai tarziu, cand veti fi calmi.
4. Evita sa tipi mai tare decat el!
De obicei, copiii au astfel de iesiri in speranta ca isi vor impresiona parintii si ca acestia vor ceda dorintelor lor. Nu intra in acest joc abil, pe care copilul il genereaza aproape inconstient. Nu tipa mai tare decat el, pentru ca nu are niciun rost si nu vei face decat sa inrautatesti situatia.
5. Ai grija sa nu ii raneasca pe altii!
Uneori, copiii au tendinta sa isi reverse furia pe tot ce le sta in cale, fara a tine cont de faptul ca ar putea inclusiv sa raneasca pe cineva. Daca vezi ca furia se revarsa asupra unei alte persoane, nu ezita sa intervii, fara ca acest lucru sa degenereze in altceva. Subliniaza-i copilului ca oricat de nervos si de suparat este, nu are dreptul sa raneasca pe altcineva.
6. Valideaza-i sentimentele!
Emotiile, trairile, sentimentele, nu trebuie supuse judecatii celorlalti. Spunandu-i copilului ca are tot dreptul sa fie nervos si suparat, acesta va intelege ca are libertatea de a simti asa cum doreste, fara sa aiba nevoie de aprobarea ta pentru asta. Si acesta este un lucru care conteaza enorm pentru stima lui de sine.
7. Explica diferenta intre a simti si a actiona!
Daca fiecare are dreptul de a simti, trebuie sa intelegem, deopotriva, ca nu avem dreptul de a exprima ceea ce simtim cum vrem. Copilul trebuie, la randul sau, sa inteleaga acest lucru. Ajuta-l sa inteleaga ca exprimarea sentimentelor trebuie sa tina seama si de context, de locul si de momentul in care va aflati si ca este in firescul lucrurilor ca in anumite spatii si in anumite momente sa nu ne manifestam dupa cum ne vine mai usor, respectiv prin tipete, urlete etc.
8. Fa-l sa-si exprime altfel nemultumirea!
O criză de nervi din partea unui copil este clar rezultatul unei nemultumiri. Invata-ti copilul sa isi gestioneze singur trairile generate de propriile nemultumiri. Incepe prin a-l invata sa se calmeze, respirand profund, pentru a-si regla reactiile fizice. Poti chiar sa ii dai un obiect simbolic (o jucarie de plus, o minge etc.) asupra caruia isi poate exprima nemultumirea altfel. Dupa varsta de 3 ani incearca sa il orientezi catre o activitate (desen, sport, scris etc.) care il poate ajuta sa scape de tensiunea negativa si sa isi exprime altfel nemultumirile.
9. Fa abstractie de spectatori!
Nu e chiar usor sa faci acest lucru, insa daca iti impui, vei reusi. Adu-ti aminte ca pana nu demult te numarai si tu printre spectatori. Pe ceilalti nu ii intereseaza realmente scena in sine decat prin faptul ca este ceva care le atrage atentia pe moment, asa ca nu are rost sa acorzi atentie mai mult decat trebuie reactiilor celor din jur. In plus, tine cont de faptul ca tocmai pe asta mizeaza copilul. Daca te va vedea in plina agitatie, stresat din cauza ca va vede lumea, va face si mai rau, doar ca sa obtina ce vrea. Tot secretul sta in a nu ceda, indiferent de reactiile exterioare.
10, Fii tu insuti un model!
Da dovada de calm si de coerenta in exprimarea dezacordului! Daca iti vei exprima si tu nemultumirea prin tipete incercand sa ii explici astfel ca daca tipa nu va obtine nimic, nu vei reusi decat sa ii bulversezi reperele de comunicare ale copilului. In fond, cum vrei tu sa obtii prin tipete faptul ca el sa nu mai tipe?
11. Fii mereu vigilent!
Crizele colerice in sine nu reprezinta o problema, ele sunt firesti si pot aparea la orice copil la un moment dat. Ceea ce trebuie sa ingrijoreze nu este prezenta lor, ci frecventa, violenta manifestarilor si mai ales corelarea lor cu anumiti factori (aparitia brusca, in anumite spatii, in anumite momente etc.). De foarte multe ori, astfel de iesiri colerice sunt semnul unei profunde nevoi de afectiune, copilul incercand cu disperare sa atraga atentia asupra lui. Daca astfel de iesiri sunt repetate este bine sa te adresezi unui specialist care in cateva sedinte poate rezolva usor problema, oferind solutii specializate in aceasta directive.
Despre disciplina copiilor obraznicuti, va recomandam sa mai cititi:
Despre psihologia copilului, merita sa mai cititi:
Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
Agresivitatea copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Copii avantajati la scoala si in viata
Copiii si internetul...
Auto-indentificarea: Cine sunt eu?
Cand copilul nu are încredere în el...
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Comunitate si grupuri de suport
Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.
autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII