Cand incepe plata indemnizatiei pentru cresterea copilului?
-
Indemnizatia pentru cresterea copilului se plateste in functie de data la care este depusa cererea, astfel...
Cand se plateste indemnizatia pentru cresterea copilului?
Pentru copilul cu dizabilitati
Pentru copilul adoptat, cel aflat in plasament sau cel pentru care s-a instituit tutela
Cand se suspenda dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului?
Indemnizatia pentru cresterea copilului se plateste in functie de data la care este depusa cererea, astfel:
- incepind cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
- incepand cu data nasterii copilului, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile legale pentru acordarea concediului de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 zile lucratoare de la acea data.
- De la data depunerii cererii in celelalte cazuri.
Pentru copilul cu dizabilitati:
- De la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, in situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul este incadrat in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data.
- De la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, in situatia in care dupa implinirea varstei de 1 an sau 2 ani copilul, respectiv unul sau mai multi dintre copiii rezultati din sarcini multiple este incadrat intr-un grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data.
- De la data depunerii cererii in celelalte cazuri.
Pentru copilul adoptat, cel aflat in plasament sau cel pentru care s-a instituit tutela:
- incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului in regim de urgenta, daca cererea este depusa in termen de 60 zile lucratoare de la acea data.
- De la data depunerii cererii in celelalte cazuri.
Cand se suspenda dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului?
Incepand cu anul 2012, pentru mentinerea dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului, beneficiarul care are drepturi stabilite de cel putin 6 luni are obligatia sa isi achite impozitele si taxele locale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate. In cazul persoanelor singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau a mai multor copii, mentinerea drepturilor la indemnizatie nu este conditionata de aceasta obligatie.
Nerespectarea acestei obligatii determina suspendarea drepturilor pentru o perioada de 5 luni, iar neachitarea obligatiilor pe perioada suspendarii atrage incetarea dreptului.
Achitarea acestor obligatii in termenul in care a intervenit suspendarea atrage reluarea platii drepturilor, incepand cu luna urmatoare celei in care s-a achitat obligatia, inclusiv pentru drepturile cuvenite in perioada suspendarii.
Mai cititi si:
Forumuri de discutii - cu multe sfaturi si multa sustinere
Probleme legislative
Legi, drepturile gravidelor, indemnizatia de maternitate si crestere a copilului, sau alte probleme de natura juridica.
Discutii generale
In discutii generale puteti posta orice doriti!
In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
Buna ziua. As avea nevoie de o informatie ,daca ma puteti ajuta, dupa cate luni de munca beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului? Multumesc. O zi buna.
buna.. ma puteti ajuta si pe mine va rog ca nu inteleg cum am fost platita acum.. in data de 9februarie2017 am nascut iar contracul d munca a incetat pe 11mai2017 iar primii bani i-am primit acum pe 12.iulie in jur 30mil... nu inteleg daca asta este indemnizatia pe luna mai si iunie sau pe luna mai si restu alocatia..va multumesc..
Buna seara,Daca ma puteti ajuta si pe mine cu o parere, va rog. M-am angajat pe 19 mai 2015, urmeaza sa nasc pe 5 aprilie 2016, credeti ca ma incadrez pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului? Multumesc din suflet!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII