Putem amesteca antibioticele cu alcoolul?

Putem amesteca antibioticele cu alcoolul?

Putem amesteca antibioticele cu alcoolul?

  • Studiile arata ca alcoolul nu opreste efectele celor mai multe dintre antibiotice si nu produce efecte secudare neplacute. Cu toate acestea, povestea nu e chiar atat de simpla. Femeile care tocmai au aflat ca vor fi mamici si care nu vor inca sa impartaseasca fericita veste, stiu ca a refuza un pahar de alcool la un eveniment social este ca si cum ar trambita in gura mare ca asteapta un copil.

Este adevarat ca trebuie sa ne abtinem de la a consuma alcool in timpul tratamentului cu antibiotice?
Antibiotice cu avertisment
Poveste reciclata

Studiile arata ca alcoolul nu opreste efectele celor mai multe dintre antibiotice si nu produce efecte secudare neplacute. Cu toate acestea, povestea nu e chiar atat de simpla. Femeile care tocmai au aflat ca vor fi mamici si care nu vor inca sa impartaseasca fericita veste, stiu ca a refuza un pahar de alcool la un eveniment social este ca si cum ar trambita in gura mare ca asteapta un copil. Antibioticele sunt scuza perfecta si, fiind atat de des utilizate, nimeni nu va avea curiozitatea sa ceara detalii.

Dar este oare adevarat ca trebuie sa ne abtinem de la a consuma alcool in timpul tratamentului cu antibiotice?

Unii sunt de parere ca alcoolul anuleaza efectele antibioticelor, in timp ce altii cred ca efecte secundare nedorite pot aparea. Din 300 de pacienti intervievati intr-o clinica particulara din Londra, 81% au sustinut prima ipoteza, iar 71% pe cea de-a doua.

Pentru majoritatea antibioticelor nici una dintre aceste ipoteze nu este adevarata. Medicii se tem ca, din teama acestor doua ipoteze, pacientii ar putea renunta la tratament doar pentru un pahar de vin. Orice factor care incurajeaza pacientul sa renunte la o doza de antibiotic produce probleme serioase a rezistentei acestuia la aceste medicamente.

Antibiotice cu avertisment

De fapt, majoritatea celor mai frecvent prescrise antibioticele nu sunt afectate de alcool. Exista unele exceptii. Antibioticul cefalosporin cefotetan incetineste efectul alcoolului, ceea ce duce la o crestere a nivelului unei substante numita acetaldehida. Acest lucru poate cauza o serie de simptome neplacute, inclusiv greata, varsaturi, inrosirea fetei, dureri de cap, dispnee si dureri toracice. Simptome similare sunt cauzate de un medicament numit disulfiram, folosit uneori in tratamentul pentru dependenta de alcool. Ideea este ca in momentul in care un pacient consuma alcool si prezinta aceste simptome neplacute, va fi descurajat sa mai continue sa bea. Simptomele sunt neplacute, de aceea este important ca pacientii sa se abtina de la alcool in perioada in care iau acest tip de antibiotice, si chiar cateva zile dupa aceea.

Un alt tip de antibiotic, care vine cu un avertisment specific de a nu fi consumat alaturi de alcool este metronidazolul. Utilizat pentru a trata infectii dentare, ulcere infectate la picior, poate provoca aceeasi lista de simptome ca si cefalosporidele mentionate anterior. Aceasta legatura a fost tinta unei dispute inca din 2003, cand o revizuire a studiilor a descoperit o lipsa de dovezi care sa o sustina, si, mai mult de atat, un studiu foarte mic a demonstrat ca pacientii finlandezi care au consumat si antibioticul si alcool timp de 5 zile nu au simtit nici un fel de efecte secundare. Autorii recunosc ca acest lucru nu exclude posibilitatea ca, totusi, cateva persoane sa poata fi afectate, iar sfatul actual este de a evita alcoolul in perioada tratamentului cu metronidazol.

Exista alte cateva antibiotice pentru care exista motive intemeiate pentru evitarea consumului de alcool in timpul tratamentului cu acestea, inclusiv tinidazol, linezolid si eritromicina, dar aceste interactiuni sunt atat de bine cunoscute incat medicii ofera pacientilor avertismentele specifice.

Poveste reciclata

Exista, de semenea, o lista lunga de alte antibiotice care pot fi amestecate cu alcool. Desigur, o betie buna nu va contribui la insanatosirea grabnica a pacientului. Il poate face, insa, sa se simta obosit, deshidratat, dar asta nu se datoreaza interactiunii dintre cele doua.

Este posibil ca existenta unor cazurile izolate sa fi condus la mitul ca toate antibioticele nu se amesteca cu bauturile alcoolice, dar doua dintre teorii sunt mai interesante. Una dintre ele este ca, deoarece antibioticele sunt folosite pentru a trata unele dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala, medicii din trecut se foloseau de aceasta poveste pentru a-si pedepsi pacientii infectati lipsindu-i de placerea lor preferata.

Alaturi de aceasta istorioara sta si explicatia unuia dintre autorii unui studiu facut la o clinica din Londra. James Bingham l-a intalnit pe un fost comandant de brigada care introdusese folosirea penicilinei la militarii raniti in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Deoarece rezerva de penicilina era pe terminate, aceasta era recuperata din urina unor pacienti si reciclata. Soldatii care erau sub tratament si de la care urma sa se recupereze medicamentul, obisnuiau sa bea bere, ceea ce ducea la cresterea volumului de urina, si, implicit, mai dificila obtinerea antibioticului. Acest lucru a condus la interzicerea consumului de bere in timpul tratamentului cu penicilina.

Indiferent daca este sau nu adevarata, istorioara de provenienta folclorica este interesanta. A incuraja renuntarea la consumul de alcool pe durata unui tratament cu antibiotice duce la contracararea raspandirii tendintei pacientilor de a dezvolta rezistenta la antibiotice. Cu toate acestea, o mai buna intelegere publica a adevarului ar putea insemna pentru viitoarele mamici care nu doresc sa impartaseasca micul secret in situatii sociale sa se straduiasca sa devina putin mai inventive pe viitor!!!

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:


Antibioticele, cum ne afecteaza sistemul imunitar

Antibioticele, cum ne afecteaza sistemul imunitar

Aceleasi antibiotice care va insanatosesc, va imbolnavesc din nou. Imunitatea este in stransa legatura cu digestia. Antibioticele sunt ca o mica bomba atomica. Ele nu selecteaza doar bacteriile rele…

Top 6 cele mai bune antibiotice naturale si antivirale

Top 6 cele mai bune antibiotice naturale si antivirale

Penicilina a fost descoperita in 1928 si de atunci, chiar daca si-a dovedit eficienta in distrgerea stafilococului auriu ( Staphylococcus aureus) si alte bacterii nocive, industria farmaceutica a…

Sapunurile antibacteriene scad efectul antibioticelor

Sapunurile antibacteriene scad efectul antibioticelor

Folosirea indelungata a produselor antibacteriene poate crea la om rezistenta la antibiotice. Autoritatea de reglementare a sanatatii din SUA a avertizat ca substantele chimice antibacteriene din…

 Comunitate, grup de support

 Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!


autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII