Veganismul și conceperea unui copil: intrebări și răspunsuri esențiale
Cand vine vorba despre regimul vegetarian, mai ales despre regimul vegan, exista multe voci care sustin ca nu aduce un aport suficient de vitamine. Unii nutritionisti sustin chiar ca veganii sunt cu totii slabi si malnutriti.
Care sunt deci sansele unei femei vegetariene sa conceapa un copil? Cum influenteaza veganismul fertilitatea femeii? Iata unele rezultate recente ale unor studii si mai multe sfaturi la obiect de la Desprecopii.com.
- vei citi:
Este posibil ca regimul vegan sa diminueze fertilitatea?
Femeile vegane sunt mai putin fertile?
Regimul vegan imbunatateste sansele de a concepe un copil
Veganismul si sarcina - trebuie sa mancam carne daca vrem gemeni?
Regimul vegan si posibilitatea de a concepe gemeni
Este posibil ca regimul vegan sa diminueze fertilitatea?
Un studiu efectuat in Statele Unite, a pus problema influentei veganismului asupra fertilitatii femeilor. Studiul, efectuat la Long Island Jewish Medical Center, a comparat procentul de gemeni nascuti de trei grupuri de femei: vegane (care nu mananca nici lactate nici alte produse animale), vegetariene (care nu consuma carne, dar consuma lactate) si omnivore (care mananca toate tipurile de produse animale, inclusiv lactate). Medicii au concluzionat astfel ca femeile vegane nasc de cinci ori mai putini gemeni decat cele care consuma produse lactate.
Femeile vegane sunt mai putin fertile?
Acest lucru ridica mai multe intrebari. De exemplu, faptul ca femeile vegane nasc mai rar gemeni inseamna ca sunt mai putin fertile? Si este posibil ca urmarea unei diete exclusive pe baza de plante sa aiba un efect atat de important asupra fertilitatii unei femei? Iar daca da, cum?
Regimul vegan imbunatateste sansele de a concepe un copil
Dovezile arata ca o femeie care elimina din dieta ei produsele animale poate avea sanse mai mari de a concepe un copil. Sa luam in considerare urmatoarele aspecte:
Prin eliminarea din regimul alimentar a produselor animale, o femeie poate avea ovulatii mai regulate. Un studiu efectuat de Universitatea din British Columbia a aratat ca femeile vegetariene au ovulat normal in peste 95% din cazuri. Conform opiniei specialistilor, motivul este faptul ca eliminarea produselor animale din regimul alimentar stabilizeaza nivelul hormonilor. Adoptarea unei diete vegane, cu continut ridicat de fibre ajuta corpul sa elimine estrogenul in exces si protejeaza organismul de hormonii de crestere daunatori care le sunt administrati vacilor (ceea ce face ca si nivelul hormonilor umani sa fluctueze).
Adoptarea unei diete vegane poate mentine sanatatea ovarelor. Cercetarile sugereaza ca urmand o dieta cu continut redus de grasimi, bazata pe plante, puteti preveni aparitia sindromului ovarelor polichistice si a endometriozei. De asemenea, protejeaza ovarele, deoarece zaharurile simple din lactoza sunt toxice pentru ovare. Cititi: 11 Sfaturi pentru a Ramane Insarcinata
Ad-Extra3:
Veganismul si sarcina - trebuie sa mancam carne daca vrem gemeni?
Cand vine vorba despre regimul vegetarian, mai ales despre regimul vegan, se pare ca toti il critica. De exemplu, unii oameni pretind ca veganii sunt cu totii slabi si malnutriti. Dar putini oameni banuiau ca regimul vegan influenteaza fertilitatea - pana de curand. Cititi: Alimentatia in perioada preconceptiei
Regimul vegan si posibilitatea de a concepe gemeni
Daca regimul vegan este benefic pentru ovulatie, atunci cum pot fi interpretate descoperirile legate de numarul de gemeni nascuti de femeile vegane?
In primul rand trebuie sa clarificam faptul ca urmand un regim vegan, o femeie are sanse mai mari sa ovuleze normal, dar nu va produce un numar mai mare de ovule. Descoperirea facuta in urma studiului a legat veganismul de nivelul redus al IGF (insulin-like growth factor), o proteina care face ovarele sa produca mai multe ovule. Unele studii au aratat ca nivelul IGF este cu 13% mai mic la femeile vegane decat la femeile care consuma produse lactate. Cititi mai multe despre: Acidul Folic
In al doilea rand, ar fi gresit sa interpretam aceste rezultate in afara unui context. Desi regimul alimentar al unei femei si sanatatea sistemului ei reproductiv joaca un rol important in capacitatea ei de a ramane insarcinata, exista numerosi alti factori – inclusiv cei genetici, starea emotionala si fertilitatea partenerului ei - care nu trebuie eliminati din ecuatie.
Un cuplu cu probleme de fertilitate ar trebui sa abordeze sistematic aceste probleme si sa ceara sfatul unui expert in fertilitate.
Imi doresc un copil! De unde incep?
Incerci de mai mult de patru luni sa ramai insarcinata? Nu renunta! Nu esti singura in aceasta situatie.
Indiferent daca tocmai ati inceput, sau doar te gandesti la conceptie, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. Este nevoie de timp pentru a concepe. Citeste mai departe AICI
Grupuri de suport si intelegere: Asteptand o comoara in viata noastra
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta cu curaj drumul acesta.
Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !
autor: Daniela Slavu - Redactor Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII