Tehnologia 3D, periculoasa pentru copii?

Tehnologia 3D, periculoasa pentru copii?

Tehnologia 3D, periculoasa pentru copii?

  • Discutiile si controversele pe seama efectelor negative ale tehnologiei asupra copiilor nu sunt nici pe departe o noutate in lumea in care traim, insa in ultima vreme ele par sa se inmulteasca, din ce in ce mai multe studii de specialitate confirmand supozitii care isi asteptau parca dovezile stiintifice.

Tehnologia 3D, periculoasa pentru copii?

 Discutiile si controversele pe seama efectelor negative ale tehnologiei asupra copiilor nu sunt nici pe departe o noutate in lumea in care traim, insa in ultima vreme ele par sa se inmulteasca, din ce in ce mai multe studii de specialitate confirmand supozitii care isi asteptau parca dovezile stiintifice. 

Un astfel de studiu este si cel publicat pe site-ul ANSES (Agentia Nationala de Securitate Sanitara din Franta), care avertizeaza parintii asupra riscurilor la care isi expun copiii atunci cand ii lasa sa vizioneze filme 3D.

Studiul este unul complex si are in vedere efectele sanitare potentiale ale tehnologiilor audiovizuale 3D, iar concluzia este una foarte clara – expunerea la tehnologia 3D constituie un factor de risc pentru sanatatea copiilor cu varste sub 13 ani. Concluzia este cu atat mai alarmanta cu cat in ultimii ani tehnologia 3D se regaseste practic peste tot in jurul nostru. Prezenta in jocurile video, in cinematografe, pe computere, pe tablete si smartphone, tehnologia 3D a patruns in ultima vreme inclusiv in mediul educational, actualmente existand numeroase softuri care o utilizeaza in diferite activitati scolare si extrascolare. Tocmai aceasta larga raspandire a generat si avertismentele facute de institutia franceza. Specialistii explica faptul ca dezvoltarea vazului copiilor nu este completa inainte de varsta de 13 ani, fapt ce are o mare importanta in modul in care afecteaza tehnologia 3D vederea copiilor. In plus, specialistii subliniaza in respectivul studiu ca inainte de varsta de 6 ani vederea copiilor este extrem de fragila si orice factor de risc ce o poate afecta ar trebui luat in considerare.

Oboseala vizuala

Efectul cel mai des intalnit ce apare in urma utilizarii tehnologiei 3D de catre copii este oboseala vizuala, intrucat ochii copiilor se obisnuiesc mult mai greu cu ecranul 3D decat cei ai adultilor. Oboseala vizuala se manifesta prin senzatia de uscaciune a ochilor, prin roseata la nivelul acestora, prin vederea dubla, vertij si printr-o diminuare semnificativa a acuitatii vizuale. Pe termen lung, oboseala vizuala conduce la miopie. Un alt efect negativ semnalat de catre specialistii care au intreprins studiul este acela al durerilor musculare resimtite in zona gatului, a umerilor si a spatelui, ca efect direct al pozitiei incorecte si imobile pe care o are corpul copilului in timpul vizionarii materialelor ce utilizeaza tehnologia 3D. De asemenea, studiul releva si cateva consecinte negative care isi fac simtite efectele pe termen lung, cum ar fi: diminuarea atentiei si a concentrarii, scaderea performantelor mentale si riscul de esec scolar.

Studiul publicat de agentia franceza accentueaza faptul ca efectele tehnologiei 3D asupra sanatatii copiilor sunt cu atat mai grave si mai intense cu cat varsta copilului este mai mica. Recomandarea specialistilor pentru parinti este ca pana la 6 ani copiii sa nu fie deloc expusi la riscurile pe care le presupune utilizarea produselor bazate pe tehnologia 3D, iar intre 6 si 13 ani expunerea trebuie sa fie moderata. De asemenea, specialistii recomanda ca spatiul dintre ecran si si corpul copilului sa fie de cel putin 50 de cm si sa existe pauze la cat mai multe in timpul expunerii, astfel incat vederea sa nu fie solicitata la maxim. In plus, copiii care au deja probleme cu vederea si poarta ochelari, trebuie sa isi pastreze ochelarii chiar si atunci cand utilizeaza un produs ce are la baza tehnologia 3D.

Totul despre sanatatea si bolile copilului aici: SANATATEA COPILULUI.

Va recomandam sa mai cititi si:

Cei 7 ani DE ACASĂ: norme și valori esențiale pentru succesul viitorului copilului tău

Cei 7 ani DE ACASĂ: norme și valori esențiale pentru succesul viitorului copilului tău

Este adevărat că acel concept tradițional al "celor 7 ani de-acasă" a suferit modificări în contextul actual, deoarece copiii sunt implicați în…

Când și cum îl învățăm pe copil valoarea banilor?

Când și cum îl învățăm pe copil valoarea banilor?

Cu totii ne dorim, desigur, tot ce este mai bun pentru copiii nostri. Si totusi, dincolo de acest truism, cand si cum il invatam pe copil valoarea banilor? Si cum facem asta fara sa-i cauzam…

Fracturi și entorse: cum acordăm primul ajutor copiilor

Fracturi și entorse: cum acordăm primul ajutor copiilor

Fracturile și entorsele se numără adesea printre problemele care dau mari bătăi de cap părinților din mai multe motive: sunt foarte dureroase și generează…


 Comunitate, Forumuri recomandate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
 

 

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII