Bebelușul în Săptămâna 18 și încercarea de a sta în funduleț nesprijinit!
18 saptamani! Primul majorat. Pana la cel de 18 ani, mai am inca mult laptic de baut. Deocamdata, stiu sa stau in fundulet!
→ Iata cum creste si ce poate face bebelusul in saptamana 18 de viata >>
Despre bebelus in saptamana 18: cat a crescut, ce face, cum arata
Pe zi ce trece, copilul devine tot mai puternic. Pana la sfarsitul saptamanii a optsprezecea de viata, unii copii pot sta nesprijiniti pentru o perioada limitata de timp. Daca bebelusul tau nu sta inca, nu-ti fa griji, va sta in curand. Pune-i perne in ambele parti sa-l sprijini; pozitia ii va antrena muschii.
La aceasta varsta, multi parinti se intreaba daca nu a venit timpul diversificarii
Desi bebelusii alaptati exclusiv incep diversificarea de la 6 luni, nu exista o regula absoluta. Este important ca la varsta inceperii diversificarii, bebelusul sa poata sta bine in fundulet si sa-si tina capul drept fara niciun fel de problema.
Daca bebelusul nu accepta lingurita cu mancare lasa-l sa miroasa sau sa guste cerealele. Unii bebelusi nu pot tine mancarea in gura si o scuipa in mod reflex. Nu te alarma daca nu reusesti din prima incercare; da-i timp sa se obisnuiasca cu consistenta mancarii solide si cu noul gust.
Odata cu introducerea mancarii solide vine la pachet si posibilitatea alergiilor. Principalele simptome ale alergiilor sunt:
Zone rosii iritate pe fata, in jurul anusului sau in alte parti ale corpului.
Maini si picioare umflate.
Cearcane negre sub ochi.
Crestere in greutate redusa.
Iritabilitate sau hiperactivitate.
Varsaturi.
Diaree.
Crampe abdominale.
Urticarie.
Mancarime sau umflarea buzelor, a limbii, a cavitatii bucale.
Dificultati respiratorii.
Respiratie suieratoare.
In aceasta perioada, bebelusul poate sa stea in fundulet fara sprijin. Acesta e un mare pas inainte, o victorie care merita sarbatorita. Aplauda-l ori de cate ori sta singur; asta il va entuziasma pe puiul tau si in va motiva sa incerce mai des. In consecinta, mushii spatelui se vor dezvolta si se vor pregati pentru alte lucruri distractive in viitor.
Cum se schimba viata parintilor in saptamana 18 a bebelusului
Cum se mai simte mamica? Ai revenit la forma de dinainte de nastere, sau mai ai inca de lucru la sala? Aceasta saptamana este potrivita pentru a-ti evalua starea fizica, mentala si afectiva. Acorda-ti timp sa stai, sa te gandesti la scopurile tale, stabileste-ti niste obiective realizabile in viitorul apropiat si incearca sa te gandesti la modalitati concrete de a le atinge.
Schimba decorul casei, oferindu-i si copilului, si tie, putina variatie: jucati-va in alta camera, schimbati jucariile periodic, puneti o patura noua pe covor pe care sa se joace bebelusul.
Incurajeaza bebelusul sa ”vorbeasca” razandu-i, chicotind, scotand sunete din natura sau imitand sunetele animalelor: copiii invata prin imitatie.
Ad-Extra3:
Sfaturi pentru bebelusul aflat in saptamana 18
Protejeaza-ti bebelusul cand iesiti afara, in functie de anotimp. Atentie la temperaturile extreme, pielea bebelusilor este foarte sensibila. Desi specialistii nu recomanda crema cu factor de protectie solara decat incepand de la varsta de sase luni, e de preferat asta decat o arsura pe piele in cazul in care iesirile sunt inevitabile.
Mergem mai departe la: Bebelusul la 19 saptamani >>
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII