Ghidul detoxifierii digitale
Detoxifierea digitala este definita de Oxford Dictionary ca fiind "o perioada de timp in care o persoana se abtine de la folosirea dispozitivelor electronice, cum ar fi telefoanele inteligente sau calculatoarele, si este privita ca o oportunitate de a reduce stresul si ca o modalitate de concentrare asupra interactiunii sociale in lumea fizica."
Definitia detoxifierii digitale
1. Gasiti momentul potrivit
2. Programati-va postarile
3. Stergeti aplicatiile
4. NU trimiteti mesaje
5. Provocati-va
6. Jurnalul zilnic
7. Detoxifierea "de intretinere"
Definitia detoxifierii digitale
Detoxifierea digitala este definita de Oxford Dictionary ca fiind "o perioada de timp in care o persoana se abtine de la folosirea dispozitivelor electronice, cum ar fi telefoanele inteligente sau calculatoarele, si este privita ca o oportunitate de a reduce stresul si ca o modalitate de concentrare asupra interactiunii sociale in lumea fizica."
Citind aceasta definitie, nu aveti impulsul de a va inchide telefonul mobil sau laptop-ul intr-un moment de panica? Sau reactia a fost diametral opusa? Poate ca ati simtit un moment de usurare la gandul ca puteti face un pas departe de lumea digitala pentru o vreme. Daca ati avut una dintre aceste reactii, poate este momentul sa beneficiati de o detoxifiere digitala atat de necesara (si, eventual, atat de temuta !)
In lumea de azi in care traim, o lume in care facem atat de multe online, este incredibil de dificil sa stam complet departe de toate dispozitivele electronice. Pentru majoritatea dintre noi, locurile de munca depind de internet, astfel incat o detoxifiere completa nu este fezabila. Fiti siguri ca exista o modalitate de dezintoxicare fara a va pierde locul de munca. In cele ce urmeaza, aveti posibilitatea de a urma un plan care va elimina surplusul "zgomotului" internetului, care va va permite sa va concentrati pe viata reala si nu a celei alaturi de cei care va urmeaza pe Instagram!
1. Gasiti momentul potrivit
Alegerea momentului potrivit pentru a incepe detoxifierea digitala este crucial. Incercati sa gasiti cel putin o saptamana in care sa limitati timpul petrecut pe computer sau telefon. Pentru majoritatea dintre noi, mai ales cei care lucreaza in mass-media sociala sau bloggeri, o deconectare completa este imposibila. Alegeti un moment in care nu sunteti foarte ocupati la locul de munca. Daca sunteti blogger, nu va simtiti vinovat in fata cititorilor dvs. pentru ca v-ati luat o saptamana sau doua de pauza.
2. Programati-va postarile
Daca nu puteti evita complet social media, incercati sa scrieti mesaje pe blog sau Facebook din timp, si programati-le. Cu toate acestea, incercati sa stati departe de tentatia de a verifica Like-urile sau de a raspunde la comentariile oamenilor referitoare la ceea ce ati postat. O saptamana poate parea o perioada lunga de timp in lumea digitala, dar tineti cont ca toate acestea pot fi facute in momentul in care va intoarceti la Internet.
Ad-Extra3:
3. Stergeti aplicatiile
Urmatorul pas in detoxifierea dumneavoastra este stergerea tuturor aplicatiilor media de pe telefon. Daca aveti aplicatii pe care le utilizati frecvent, cum ar jocuri sau muzica, stergeti-le si pe acelea! Incercati sa folositi telefonul doar ca mijloc de comunicare, in loc de portal pentru lumea online.
4. NU trimiteti mesaje
Daca tot am atins subiectul "telefon", nu trimiteti mesaje in perioada de detoxifiere. Daca doriti sa vorbiti cu un prieten, sau sa va faceti planuri, apelati-l in loc sa trimiteti mesaj.
5. Provocati-va
Unul dintre cele mai dificile lucruri in timpul detoxifierii digitale este acela de a gasi informatia de care aveti nevoie in parcursul saptamanii. Din moment ce nu va aflati intr-o cura de detoxifiere totala, puteti ramane la ritualul zinic de a verifica site-urile de stiri, astfel incat sa nu ramaneti in totala bezna, dar lucrati la a gasi o alta modalitate pentru a inlocui informatia online. De exemplu, daca sunteti in cautarea unei retete, rasfoiti cateva carti de bucate in loc sa o cautati pe Google.
6. Jurnalul zilnic
Acum, ca aveti atat de mult din zi la dispozitie, incepeti sa vi-l ocupati cu o noua practica: un jurnal zilnic. Scrieti in fiecare zi, timp de 10 minute. Eu o fac inainte de a merge la culcare si ma simt foarte bine. Puteti scrie despre orice si tot ce ganditi, fara a simti presiunea de a va face plini de duh si relevanti ca in statusurile de pe Facebook!
7. Detoxifierea "de intretinere"
La sfarsitul detoxifierii, felicitati-va! Detoxifierile digitale sunt dificile, dar sunt sigur ca veti gasi ca acest lucru a meritat. Nu numai ca veti vedea cat de mult timp liber aveti in fiecare zi, dar este posibil sa scapati de asemenea de unele temeri care vin o data cu impartasirea vietii personale online. Pentru a va intoarce inapoi la viata reala, aruncati o privire la cea pe care o aveti online si decideti daca exista ceva la care sa renuntati pentru totdeauna. De exemplu, ati putea realiza ca nu aveti nevoie de neaparat 1000 de prieteni pe Facebook (cand a fost ultima data cand ati avut o conversatie reala cu oricare din aceste persoane?) sau ca ati putea taia cateva din blogurile pe care le cititi zilnic.
Ati trecut vreodata printr-o dezintoxicare digitala? Ne-ar face placere sa auzim parerea dvs despre experienta pe care ati avut-o!
O seara dintr-un buzunar de timp pierdut - cum am re-descoperit lucrurile frumoase si importante
A fost o seara la care nu ne-am asteptat. Si care ne-a scos din rutina autista a serilor ultimilor ani. Care ne-a reamintit ca exista atat de multe lucruri frumoase pe care le-am uitat si eventual ignorat... Ca locuim impreuna in niste universuri paralele. O seara care ne-a apropiat miraculos. Care ne-a facut sa radem in hohote, care ne-a reamintit ca avem carti de citit, jocuri de sah de jucat, sau chiar un bingo in stil vechi ...si care ne-a facut sa controbaim spre noi insine....citeste mai departe aici >
Programul de detoxifiere digitala ce ar trebui urmat de fiecare familie
Pentru multe familii, smartphone-urile, tabletele si alte dispozitive reprezinta o parte normala a vietii de zi cu zi. Copii observa cand adultii sunt fascinati de dispozitivele lor, isi verifica in mod constant e-mailul, scriu sau citesc prin intermediul acestora mai mult decat interactioneaza cu copii lor. Astfel, cei mici sfarsesc prin a se simti neglijati si simt ca poarta o lupta pentru a obtine timpul si atentia parintilor.
Un studiu recent efectuat in Suedia a descoperit ca adultii din familie care sunt puternic absorbiti de propriile dispozitive electronice in timpul mesei, nu doar ii provoaca pe copii sa actioneze pentru a obtine atentia parintilor, ci raspund si dur comportamentului nepotrivit al copilului citeste mai departe aici >
Citeste si:Ziua in care mi-am dezactivat contul de Facebook
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII