Restricția de creștere intrauterină: la ce să te aștepti dacă bebe a avut un retard de creștere în timpul sarcinii

Restrictia de crestere intrauterina -  la ce sa te astepti daca bebe a avut un retard de crestere in timpul sarcinii

Restricția de creștere intrauterină: la ce să te aștepti dacă bebe a avut un retard de creștere în timpul sarcinii

Când o femeie insarcinata aude că bebelușul ei este mai mic decât se aștepta în timpul sarcinii, un milion de întrebări si griji îi pot trece prin minte. Restrictia de crestere intrauterina se refera la fenomenul in care un făt nu creste la fel de repede in interiorul uterului ca alti bebelusi  sanatosi de aceeasi varsta. Acest lucru poate fi cauzat de diferiti factori, cum ar fi malnutritie materne, diabet gestational sau anumite probleme medicale ale mamei.

Restrictia de crestere intrauterina poate avea consecinte asupra sanatatii fătului dupa nastere, cum ar fi probleme de crestere si dezvoltare sau probleme de sănatate la varsta adulta. Este important ca femeile care au fost diagnosticate cu restrictie de crestere intrauterina sa urmeze sfatul medicului pentru a asigura o crestere si o dezvoltare sănătoasă a fătului.

• Restricția de creștere intrauterină: la ce să te aștepți dacă bebelușul a avut un retard de creștere - iată răspunsurile medicului la cele mai dificile scenarii.

veti citi
La ce să te astepti daca nou-născutul tău a avut restricții de creștere in timpul dezvoltarii fetale
Când bebe are restricție de creștere intrauterină
Probleme de sănătate pe care le pot avea bebelusii cu retard de creștere uterină - dupa naștere

La ce să te astepti daca nou-născutul tău a avut restricții de creștere in timpul dezvoltarii fetale

Când o femeie insarcinata aude că bebelușul ei este mai mic decât se aștepta în timpul sarcinii, un milion de întrebări îi pot trece prin minte:

Copilul meu va fi bine?
Cât de prematur va fi copilul?
Voi putea alăpta?

În multe cazuri, bebelușii mai mici  - cu un retard de crestere intrauterina - au rezultate bune și merg acasă imediat - cu mami după naștere - sau după o scurtă ședere în unitatea de terapie intensivă neonatală (NICU).

Când bebe are restricție de creștere intrauterină (RCIU)

Bebelușii diagnosticați cu restricție de creștere fetală sau intrauterina  (RCIU) se confruntă cu provocări suplimentare, unice, care le pot face viața timpurie puțin mai complicată. RCIU se caracterizează prin creșterea fetală lentă sau oprită și este asociată cu un risc crescut de naștere prematură, probleme de dezvoltare și din nefericire, uneori - cu moarte la nastere.

restricitie de crestere intrauterina 1

Bebelușii cu retard de crestere uterina sunt mai mici decât greutatea fetală estimată - sunt mai mici de 90% dintre copiii concepuți în același timp și măsoară de obicei cu 2-3 săptămâni mai puțin decât se aștepta în timpul sarcinii. În general, doar cei mai mici 3% au cu adevărat restricții de creștere, măsurând de obicei cu 2-3 săptămâni în urmă. În cazuri extreme, bebelușii pot măsura 4-8 săptămâni în urmă.

restrictie de crestere intrauterina 2

Majoritatea copiilor diagnosticați cu RCIU sunt născuți cu cel puțin câteva săptămâni mai devreme, iar unii ajung prin cezariană de urgență.

Adesea, acești bebeluși au nevoie de îngrijire specializată în zilele și săptămânile de după naștere. În funcție de cauză, bebelușii cu  RCIU pot fi foarte mici sau pot prezenta alte anomalii sau afecțiuni genetice care pot duce la probleme complexe de sănătate. Dacă da, acest lucru ar putea necesita îngrijiri specializate pe termen lung și pe tot parcursul vieții la un centru de sănătate integrat,

Majoritatea bebelușilor au rezultate pozitive atunci când primesc îngrijiri în timp util după naștere și o urmărire adecvată. Cu toate acestea, un diagnostic RCIU poate fi înfricoșător. Pentru a vă pregăti pentru această posibilitate, iată câteva dintre condițiile obișnuite pe care le au copiii cu RCIU după naștere, precum și recomandări generale pentru îngrijirea ulterioară.

Citeste Lungimea și greutatea fătului in sarcină - diagrame de creștere fetală

Probleme de sănătate pe care le pot avea bebelusii cu retard de creștere uterină - dupa naștere

Hipoglicemie

Cunoscută și sub denumirea de zahăr scăzut in sange  -  această afecțiune apare adesea în primele 24 de ore după naștere. Nivelurile de zahăr se reglează de obicei în termen de patru până la cinci zile, dar pot persista câteva săptămâni în cazurile severe.

Majoritatea bebelusilor care pot fi hraniti cu biberonul vor putea să isi stabilizeze hipoglicemia si sa inceapa cu succes alaptarea - odata ce vor câștiga putere.

Nivelurile scazute de zahăr din sânge pot deteriora țesutul cerebral, ducând la deficite cognitive care pot afecta învățarea pe tot parcursul vieții. Deci, acești bebeluși trebuie să primească un aport constant de zahăr, fie prin hrănire, fie prin lichid IV, pentru a menține un nivel stabil de zahăr din sânge. Unii sugari au nevoie de calorii suplimentare pentru a-și menține nivelul zahărului, precum și pentru a-și îmbunătăți creșterea.

Hipoglicemia poate fi frustrantă pentru părinții care sperau să alăpteze exclusiv. Nou-născuții cu RCIU au adesea nevoie de mai multe calorii și substanțe nutritive, cum ar fi proteinele, decât este prezent doar în laptele matern. Este posibil ca laptele matern să fie pompat și fortificat cu calorii suplimentare și hrănit copilului într-o sticlă.

Amintiți-vă: un copil hrănit este un copil fericit. Majoritatea copiilor care se pot hrăni cu biberonul vor putea să isi recapete putere si sa inceapa alaptarea - odată ce vor câștiga puterea. Mamicile sunt incurajate sa înceapă să pompeze după naștere pentru a ajuta la construirea unei rezerve și menținerea producerii de lapte matern.

Număr mare celule rosii din sânge

Unii bebelusi RCIU dezvoltă policitemie, care este opusul anemiei. Sângele devine prea gros (sau vâscos) din cauza numărului mare de celule roșii din sânge, care pot cauza probleme cu modul în care sângele circulă prin vase. Uneori, acești bebeluși au nevoie de lichide intravenoase pentru a-și reduce vâscozitatea sângelui.

Plămâni imaturi datorită nașterii premature

Mulți bebelusi născuți prematur au probleme cu obținerea de oxigen în sânge din cauza plămânilor imaturi. Plămânii se numără printre ultimele organe care s-au dezvoltat pe deplin, deci cu cât un copil ajunge mai devreme, cu atât este mai mare riscul de a avea dificultăți de respirație. Unii bebeluși care au o restricție severă de creștere pot avea, de asemenea, o dezvoltare pulmonară slabă, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație după naștere și la necesitatea sprijinului respirator.

Mulți copii cu RCIU care se nasc cu câteva săptămâni mai devreme au nevoie de oxigen sau de sprijin respirator pentru câteva zile după naștere. Cu toate acestea, bebelușii foarte prematuri pot avea nevoie de câteva săptămâni de sprijin respirator în spital înainte de a merge acasă.

► Citeste Cum crește in greutate fătul in burtică și cum îl putem ajuta să fie tot mai puternic: DIAGRAMA de greutate fetală

autor: Desprecopii,
material special realizat cu sfaturile si recomandarile dnei Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Medic  invitat la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII