Suzeta: cum afectează relațiile dintre bebeluși și părinți

Suzeta -  cum afecteaza relatiile dintre bebelus si parinti

Suzeta: cum afectează relațiile dintre bebeluși și părinți

Suzeta se numara printre obiectele care starnesc inca cele mai multe controverse legate de ingrijirea si de cresterea bebelusilor. Penduland intre pro si contra, atat studiile facute pe marginea utilizarii micului obiect, cat si practica efectiva mentin in continuare o stare de incerctitudine in aceasta privinta.

⇒ Iata cum afectează suzeta relațiile dintre bebe și părinti:

- despre suzeta si cum afecteaza relatia dintre bebelus si parinti, veti citi:

Suzeta afecteaza relatiile dintre bebelusi si parinti
Suzeta antreneaza o scadere a empatiei dintre parinti si bebelus
Renuntarea la suzeta nu este, cu siguranta, un lucru usor
Despre suzeta, mai cititi si
Suzetele (tetinele) si dependenta parintilor de ele
Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor Forumuri recomandate 

Suzeta afecteaza relatiile dintre bebelusi si parinti

Suzeta se numara printre obiectele care starnesc inca cele mai multe controverse legate de ingrijirea si de cresterea bebelusilor. Penduland intre pro si contra, atat studiile facute pe marginea utilizarii micului obiect, cat si practica efectiva mentin in continuare o stare de incerctitudine in aceasta privinta. 
 
In timp ce unii contesta vehement folosirea suzetei, indiferent de motiv, considerand-o un obiect inutil si chiar daunator, altii sunt mult mai relaxati in aceasta privinta.
 
Menit sa intareasca argumentele primei categorii, un studiu recent realizat de cercetatori de la Universitatea Wisconsin-Madison, SUA si publicat in Research Digest arata ca folosirea suzetei ca accesoriu cotidian in cresterea copiilor ar putea afecta semnificativ schimburile emotionale dintre parinti si copii.

Rezultatele studiului sunt insa discutabile, intrucat pentru a ajunge la concluzia ca suzeta afecteaza relatiile dintre parinti si copii, cercetatorii s-au raportat doar la parerile unui numar de 30 de femei (unele mamici, altele nu). Experimentul de baza a constat in faptul ca femeile respective au trebuit sa priveasca o serie de fotografii ce infatisau bebelusi cu sau fara suzeta in gura si afisand diverse tipuri de emotii. Printre imaginile respective s-au aflat si cateva in care gura bebelusilor era pur si simplu acoperita de un patrat alb. Femeile care au fost intervievate trebuiau sa descrie ce simt si ce vad. Trebuie precizat si faptul ca persoanele in cauza au avut, pe toata durata experimentului si o monitorizare a reactiilor corpului, prin intermediul unor electrozi plasati in zona fetei.

 

suzeta relatii bebelusi parinti

Rezultatul experimentului a aratat ca femeile au fost mult mai putin sensibilizate de imaginile in care apareau bebelusi cu suzeta sau de cele in care gura bebelusilor era acoperita de un patrat alb, considerand chiar ca sentimentele exprimate de bebelusii din pozele respective sunt mai putin intense, ca fotografiile in sine sunt mai putin placute si mai putin stimulative in ceea ce priveste emotiile.

Suzeta antreneaza o scadere a empatiei dintre parinti si bebelus

Concluzia specialistilor este ca o suzeta poate antrena o scadere a rezonantei emotionale pe care o presupune relationarea intre un parinte si copilul sau, lucru care nu este tocmai pozitiv pentru o relationare normala parinte – copil. In plus, relationarea bebelusilor cu adultii le permite acestora sa isi dezvolte mai usor capacitatile mentale si inteligenta emotionala, explica cercetatorii.

Tinand cont si de faptul ca studiul este unul de mica amploare, precum si de subiectivitatea inerenta a opiniilor intr-un domeniu cum este cresterea copiilor, in care nimic nu pare sa fie guvernat de reguli stricte, specialistii recomanda, asadar, parintilor sa nu abuzeze de suzeta pentru a-şi linisti copiii atunci cand este nevoie, intrucat acest lucru isi poate pune amprenta asupra modului in care se va dezvolta ulterior relatia emotionala pe care o au cu propriii copii.

Renuntarea la suzeta nu este, cu siguranta, un lucru usor

Renuntarea la suzeta nu este, cu siguranta, un lucru usor. Aveti nevoie de rabdare, de tact si de perseverenta. S-ar putea ca o strategie anume sa nu dea roade singura, insa daca le combinati, veti gasi calea potrivita. Secretul este sa nu disperati si sa constientizati faptul ca, indiferent de reactia imediata a copilului, in cele din urma va renunta sa mai intrebe de suzeta.

Cititi ghidul nostru: Primul anisor al bebelusului pe luni: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Ad-Extra3:

Suzetele (tetinele) si dependenta parintilor de ele

Unii parinti, observand eficienta tetinelor/suzetelor in calmarea copilului au tendinta de a le folosi mai mult pentru ei, decat pentru copii.

Credeti sau nu, viata merge inainte si dupa venirea pe lume a bebelusului. Pentru parintii care se grabesc incercand sa faca o suta de treburi in acelasi timp, pare cam prea mult sa lase totul la o parte pentru a calma bebelusul, asa ca uneori este atat de usor doar sa-i pui tetina/suzeta in gura si asa nu mai ai nici o problema.

Citeste in continuare: Suzetele (tetinele) si dependenta parintilor de ele

10 metode de renuntare la suzeta: sfaturi tactice de la mamici care au trecut prin asta ...

Folosirea suzetei este, desigur, o optiune asupra careia parintii unui bebelus sunt singurii in masura sa ia o decizie.

Copilul nu are de unde sa stie de existenta suzetei, prin urmare, introducerea sau nu a acesteia in viata bebelusului este o optiune exclusiva a adultului. Inainte de a-i da copilului o suzeta, multi parinti au anumite ezitari legate de avantajele si de dezavantajele utilizarii acesteia citeste 10 metode de renuntare la suzeta: sfaturi tactice de la mamici care au trecut prin asta ...

 

Despre suzete, merita citit si:

Suzeta si infectiile la urechi ale bebelusului
Afla ce obiceiuri dauneaza danturii copilului tau! 
Cum este cu suzeta?
Cand copilul isi suge degetul dupa varsta de 12 luni: ce trebuie sa stie parintii
De ce nu e bine ca bebelusii baieti sa foloseasca suzeta


Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

  autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII