De ce nu e bine ca bebelusii baieti sa foloseasca suzeta - problemele care pot afecta dezvoltarea emotionala

De ce nu e bine ca bebelusii baieti sa foloseasca suzeta - problemele care pot afecta dezvoltarea emotionala

De ce nu e bine ca bebelusii baieti sa foloseasca suzeta - problemele care pot afecta dezvoltarea emotionala

Suzeta poate parea un mod ideal de a calma un copil care plange, dar un nou studiu sugereaza ca acest lucru ar putea incetini dezvoltarea lui emotionala.

Din moment ce un copil nu vorbeste inca - iar comunicarea este reglementata de catre expresia faciala, iti doresti cel putin ca parintii sa fie constienti de faptul ca utilizarea suzetei limiteaza capacitatea copilului de a intelege si de a explora emotiile. Si baietii par sa sufere de aceasta limitare - acesta este rezultatul unui studiu recent american.

veti citi
De ce nu e bine ca bebelusii baieti sa foloseasca suzeta?
Mimetismul este un instrument de invatare important pentru bebelusi si copii
Ce se intampla daca ai avut mereu ceva in gura care te-a impiedicat sa imiti si sa rezonezi cu expresia faciala a unei persoane
Fetele se dezvolta mai devreme emotional, in mai multe moduri
Despre suzeta

De ce nu e bine ca bebelusii baieti sa foloseasca suzeta?

Suzeta poate parea un mod ideal de a calma un bebelus care plange, dar un nou studiu sugereaza ca acest lucru ar putea incetini dezvoltarea lui emotionala. Bebelusii invata cum sa interactioneze in mare parte, prin mimetism si cercetatorii au descoperit ca suzetele intrerup acest proces la baietii mici deoarece suzeta ii impiedica sa imite diferite expresii faciale.

Echipa de psihologi de la Universitatea din Wisconsin-Madison, USA -  a descoperit ca folosirea indelungata a suzetei este legata de rezultatele slabe obtinute in maturizarea emotionala.

Studiul este primul care asociaza suzeta cu consecintele psihologice. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Academia Americana de Pediatrie, au facut deja un apel la limitarea folosirii suzetei pentru a promova alaptarea si din cauza legaturilor cu infectii ale urechii sau anomalii dentare.

Oamenii de toate varstele imita adesea - involuntar sau nu - expresiile si limbajul corpului ale oamenilor din jurul lor. "Prin reflectarea gesturilor unei alte persoane, creem o parte din sentimentul de sine", a spus autorul principal profesorul Paula Niedenthal. "Aceasta e una dintre modalitatile prin care intelegem ce simte cineva - in special in cazul in care acesta pare furios, desi el sutine ca nu este, sau zambeste, desi contextul nu este potrivit pentru fericire." 

Mimetismul este un instrument de invatare important pentru bebelusi si copii

"Putem sa vorbim cu sugarii, dar la inceput, ei nu vor intelege sensul cuvintelor." spune Prof Niedenthal. "Deci, modul in care comunicam cu copiii la inceput este tonul pe care il folosim si expresiile faciale."

Cu suzeta in gura, un copil este mai putin capabil sa imite acele expresii si emotiile pe care le reprezinta. Efectul este similar cu cel observat in studiile in care pacientii care au primit injectii de Botox pentru paralizarea muschilor faciali si reducerea ridurilor. Utilizatorii Botox-ului experimenteaza o gama mai restransa de emotii si de multe ori, au probleme in identificarea emotiilor din spatele expresilor de pe fetele altor.

Citeste si Suzeta: cum afecteaza relatiile dintre bebelus si parinti

Ce se intampla daca ai avut mereu ceva in gura care te-a impiedicat sa imiti si sa rezonezi cu expresia faciala a unei persoane

 "Acest lucru ne-a facut sa reflectam asupra perioadelor critice de dezvoltare emotionala, cum ar fi copilaria", a spus Prof Niedenthal. "Ce se intampla daca ai avut mereu ceva in gura care te-a impiedicat sa imiti si sa rezonezi cu expresia faciala a unei persoane?".

Cercetatorii au descoperit ca baietii de 6 si 7 ani care au folosit mult timp suzeta, au avut dificultati in imitarea expresiilor emotionale ale fetelor din videoclipuri. Barbatii de varsta liceului care au raportat (din amintiri proprii sau ale parintilor) ca au folosit suzeta indelung, au avut rezultate mai slabe decat colegii lor la testele comune si ca au avut intotdeauna o problema cu empatia.

Un grup de liceeni a sustinut un test standard de masurare a inteligentei emotionale, a modului in care iau decizii bazate pe evaluarea starilor de spirit ale altor persoane. Printre barbatii din grup, cei care au abuzat de folosirea suzetei in copilarie au obtinut scorurile cele mai mici.

"Ce e impresionant la acest lucru este coerenta incredibila a acestor trei studii in modelul de date ", a spus Niedenthal. "Nu e nici un efect al folosirii suzetei la fete, dar exista un dezavantaj la baieti in ceea ce priveste anxietatea, problemele de atasament care ar putea afecta dezvoltarea emotionala."

Ad-Extra3:

Fetele se dezvolta mai devreme emotional, in mai multe moduri

Fetele se dezvolta mai devreme in mai multe moduri , dupa cum sustine Niedenthal, si este posibil ca acestea sa progreseze suficient in dezvoltarea emotionala, inainte sau in ciuda folosirea suzetei. Acesta poate fi pur si simplu motivul pentru care baietii sunt mai vulnerabili decat fetele, si lipsa mimetismului facial este doar mai daunatoare pentru ei.

"Ar putea fi faptul ca parintii permit fetelor folosirea suzetei deoarece le vor mai sofisticate emotional - e un lucru femeiesc", spune Niedenthal. "Din moment ce nimeni nu se asteapta ca fetele nu sa fie emotive, ele sunt stimulate in alte moduri. Dar, pentru ca se doreste ca baietii sa nu fie emotivi, atunci cand le oferiti suzeta, nu compensati acest lucru cu nimic si ajutati-i sa se obisnuiasca cu emotiile." Sugerand ca un astfel de act simplu si comun are consecinte grave si de durata si este departe de a fi popular.

"Parintii urasc sa aiba aceasta discutie", spune Niedenthal. "Ei iau rezultatele foarte personal. Acum, acestea sunt rezultate sugestive, dar care ar trebui sa fie luate in serios. Mai multe cercetari trebuiesc facute."

Un pas important este acela de a stabili de ce fetele par a fi imune (sau cum compenseaza) la folosirea suzetei. "Probabil ca nu intotdeauna folosirea suzetei dauneaza, asa ca ar fi bine sa stim cat de mult si cand nu e bine? se intreaba Niedenthal. "Stim deja ca pe timpul noptii, suzetele sunt inofensive deoarece in acest interval de timp copiii nu observa si nu imita gesturile noastre, nefiind timpul pentru invatare." Dar, chiar si cu mai multa cercetare planificata in viitor, pentru a explica in continuare rezultatele noi, Niedenthal sfatuieste parintii sa ia in considerare ascunderea suzetei in buzunar ocazional.

"As constientiza inhibarea oricariu sistem emotional reprezentativ ",a spus Niedenthal. "Din moment ce un copil nu vorbeste inca - iar comunicarea este reglementata de catre expresia faciala, iti doresti cel putin ca parintii sa fie constienti de faptul ca utilizarea suzetei limiteaza capacitatea copilului de a intelege si de a explora emotiile. Si baietii par sa sufere de aceasta limitare."

► Cateva topicuri deschise pe forum, precum Sfaturi pentru perioada dupa scoterea suzetei sau Cum scapam de suzeta? arata disperarea, pe buna dreptate, a unor mamici care se vad neputincioase in fata refuzului copiilor lor de a renunta la suzeta.

Despre suzeta, sa mai citim

Suzeta poate salva viata bebelusului

10 metode de renuntare la suzeta: sfaturi tactice de la mamici care au trecut prin asta ...

Suzeta si infectiile la urechi ale bebelusului

 Suzetele (tetinele) si dependenta parintilor de ele

Afla ce obiceiuri dauneaza danturii copilului tau!

autor: Milena Sadova - toate drepturile rezervate Desprecopii 2020
referinte: Stomatologia Pediatrica SUA 2019, WEBMD, Oudersonline.nl

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII