Alimente asa zis sanatoase despre care medicii au serioase indoieli

Alimente asa zis sanatoase despre care medicii au serioase indoieli

Alimente asa zis sanatoase despre care medicii au serioase indoieli

  • In ultimii ani, internetul si presa scrisa au publicat si propavaduit o multime de "secrete de alimentatie" si tot felul de recomandari alimentare care ar face, ar drege, ar slabi, ar intari, ar imuniza, ar scade colesterolul, ti-ar reda vederea, oasele, creierul, memoria sau potenta ...
    Cate insa din aceste sfaturi nu sunt doar reclame sau texte platite de marii producatori de alimente???

Mituri alimentare care ajuta doar la ingrasarea portmoneului producatorilor si marilor firme:
Margarina care reduce nivelul colesterolului
Morcovii
Smoothies
Ulei din ficat de cod
Iaurtul cu stafide
Fructele de padure
Sucul de portocale

Mituri alimentare care ajuta doar la ingrasarea portmoneului producatorilor si marilor firme

In ultimii ani, internetul si presa scrisa au publicat si propavaduit o multime de "secrete de alimentatie" si tot felul de recomandari alimentare care ar face, ar drege, ar slabi, ar intari, ar imuniza, ar scade colesterolul, ti-ar reda vederea, oasele, creierul, memoria sau potenta ...

Cate insa din aceste sfaturi nu sunt doar reclame sau texte platite de marii producatori de alimente???

Margarina care reduce nivelul colesterolului - ha ha

Da da, acea margarina, cu care se lauda Nadia Comaneci isi alimenteaza zilnic fiul. Blahhhh ...

Dr. Aseem Malhotra, cardiolog principal al Forumului National de Obezitate, din Statele Unite spune:
Eu nu ma apropii de margarina, care pretinde ca ajuta la scaderea colesterolului, si imi sfatuiesc pacientii sa faca acelasi lucru. In primul rand, sunt scumpe; in al doilea rand, aceste produse sunt artificiale, compuse din produse nenaturale care numai bine nu ne fac, iar in al treilea rand, nu exista niciun beneficiu de sanatate demonstrabil. Evitati produsele de tip margarina, care pretind ca ajuta la scaderea colesterolului. Ele pot avea un efect de reducere a nivelului colesterolului, dar (si acest lucru este foarte important!) nu s-a stabilit ca ar fi un beneficiu clinic in reducerea riscului unui atac de cord.

O revizuire a studiilor publicate in "Jurnalul American de Nutritie Clinica" din 2012, care a analizat aproape 350.000 de persoane de pana la 23 de ani, nu a adus dovezi consistente care sa faca legatura dintre grasimile saturate si bolile cardiovasculare. De fapt, imi sfatuiesc pacientii sa consume unt, ce-i drept, cu moderatie.Citeste si: Untul este mai sanatos decat margarina.

Date cu adevarat demne de luat in consideratie demonstreaza ca grasimile saturate din produsele lactate naturale pot fi chiar benefice in reducerea aparitiei atacurilor de cord. Si aceasta deoarece ele contin vitaminele esentiale A si D precum si substante nutritive esentiale, cum ar fi calciu si fosfor, despre care studii sugereaza ca ar reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.

Alte studii ale celor de la Scoala de Sanatate Publica Harvard din Boston, Statele Unite -  au constatat ca persoanele cu niveluri mai ridicate de acizi grasi care se gasesc in principal in produsele lactate isi micsoreaza riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 60% pentru urmatorii 20 de ani fata de cei cu niveluri mici. Din nou, acest lucru vine in contradictie cu recomandarile pe termen lung de a consuma lapte si branza degresate.

Morcovii care ne dau vedere de vulturi - ha ha

Dr. Alex Greene , director al Consiliului Colegiului de Optometrie din Marea Britanie, spune: Toata lumea crede ca morcovii sunt benefici pentru sanatatea ochilor, dar, de fapt, ei nu ne ajuta mai mult decat orice alta leguma. Mitul a inceput in al doilea razboi mondial, cand Guvernul american a sugerat ca succesul raidurilor aeriene de noapte se datoreaza consumului ridicat de morcovi cu un continut bogat de caroten. Acest zvon a lucrat bine iar consumul de morcovi a crescut brusc, populatia fiind convinsa ca isi va imbunatati vederea astfel pe timpul penelor de curent, iar presiunea pe consumul altor alimente care erau limitate cantitativ a scazut.

Si totusi spanacul ....

Ceea ce ne ajuta cu adevar ochii este consumul de frunze verzi cum ar fi spanacul sau varza creata. Acestea contin luteina si zeaxantina, care ajuta la protejarea impotriva degenerescentei maculare senile (DMS) - cea mai frecventa cauza de orbire din Marea Britanie. Din moment ce nu exista nici un tratament pentru aceasta afectiune, preventia joaca un rol foarte important. Daca aveti AMD sau un istoric familial care o mentioneaza, sfatul meu este sa consumati legumele cu frunze verzi, cel putin de trei-patru ori pe saptamana. Restul populatiei ar trebui sa manance legume cu frunze verzi, cel putin o data pe saptamana. Iata aici o serie de retete delicioase cu spanac - pe care trebuie sa le incerci si tu, pentru sanatatea familiei tale.

Smoothies si superdoza de vitamine - ha ha

Helen Bond, dietetician cunoscut din Marea Britanie, spune: Mai putin daunatoare sanatatii decat bauturile acidulate, satioase si usor de consumat, beneficiile piureurilor de fructe sunt discutabile. Multe dintre cele pe care le putem achizitiona in magazine sau supermarketuri sunt foarte bogate in calorii, cu adaos de iaurt integral, lapte, siropuri, zahar, chiar unt de arahide si ciocolata. Zaharuri naturale din fructe in piureuri pot adauga sute de calorii in plus aportului zilnic.

Stoarcerea implica, de asemenea, eliminarea de fibre. Astfel, se elimina nu numai o parte din elementele nutritive care s-ar fi gasit intr-un fruct intreg sau intr-o leguma, dar, de asemenea, exista probabilitatea ca satietatea sa fie una de scurta durata. Mai mult decat atat, sucul de fructe din piureuri (care este acid) poate deteriora pe termen lung smaltul dintilor.

Ulei din ficat de cod si sanatatea oaselor

Dr. Christine Haseler, GP consilier in artrita, spune: Multe persoane cu osteoartrita consuma ulei de ficat de cod. Dar nu exista nici o dovada imperativa ca acesta ar fi benefic persoanelor care sufera de aceasta afectiune.

Sfatul nostru pentru acesti pacienti este sa se concentreze pe ceea ce stim cu adevarat ca ajuta, si anume, exercitiile fizice. Cercetarile arata ca acestea sunt cel mai eficient tratament non-medicamentos pentru reducerea durerii si imbunatatirea miscarii. Totodata, exercitiile fizice sunt o modalitate foarte buna de a preveni aparitia osteoartritei. Asa ca, renuntati la a consuma ulei din ficat de cod si treceti la miscare!

Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa faca o gama lara de exercitii, cum ar fi yoga, exercitii de rezistenta sau aerobic, mersul pe jos, inotul sau mersul pe bicicleta pentru a intari plamanii si inima. Exercitiile de consolidare, cum ar fi mersul pe jos sau ridicarea de greutati usoare ajuta la musculatura, care la randul ei, protejeaza articulatiile.

Iaurtul cu stafide

Victoria Taylor, senior dietetician in sanatate la British Heart Foundation, spune: Alimentele care arata "sanatos" sunt de multe ori de fapt, ambalate in calorii. Principalele ingrediente ale "iaurtului", cu stafide si nuci sunt zaharul si grasimile. De fapt, nici nu exista iaurt in ele. Tot ce putem gasi in interior este un amestec de pulbere de iaurt, zahar si ulei, toate cu aroma de iaurt. Ideal ar fi sa consumati un iaurt scazut in grasimi, cu stafide naturale sau fructe proaspete - mai putin zahar si foarte putina grasime.

Fructele de paduresi dementa - ha ha

Ajuta fructele de padure sa contracaram dementa?

Dr. Simon Ridley, director de cercetare la "Alzheimer Research UK", spune: Exista o multime de ipoteze despre puterea fructelor de padure de a opri dementa. Intr-adevar, unele cercetari au descoperit ca o mana de fructe de padure ar putea incetini lent declinul mental legat de varsta, si desigur, consumul de fructe este un lucru bun, in general.

Dar ceea ce este complet neadevarat este acea idee ca un consum zilnic a doua boluri de fructe de padure ne asigura ca vom sta departe de aceasta afcetiune. Studiile s-au axat pe faptul ca anumite fructe de padure sunt bogate in substante chimice flavonoide un puternic antioxidant si proprietati anti-inflamatorii. Dar chimia este mult mai complicata decat atat.

Cel mai mare studiu - care a constatat ca asistentele medicale care au mancat o portie de fructe de padure sau capsuni in fiecare saptamana, au avut un declin cognitiv mai lent - este eronat din alte motive, mai ales ca subiectii au fost intrebati cat de multe fructe de padure au mancat, si auto-raportarea nu este niciodata precisa. In cele din urma, asociatia este foarte diferita de cauzalitate, astfel incat doar pentru ca mancam fructe de padure si nu suferim de dementa nu inseamna ca una o determina pe cealalta.

Sucul de portocale si problemele de orice fel - ha ha

Sammy Margo, fizioterapeut si purtator de cuvant al "Societatii de Fizioterapie" din Marea Britanie, spune: Am incetat sa mai contabilizez de mult timp numarul persoanelor care cred ca sucul portocale este bun pentru piept si probleme respiratorii. Ei cred ca este o modalitate buna de a obtine necesarul de vitamina C pentru a-si debloca plamanii. Nu numai ca este o aberatie, dar, mai mult decat atat, ingrijind pacienti cu fibroza chistica am demonstrat ca acesta inrautateste lucrurile.

Sucul de portocale (ma refer la cel procesat mai degraba decat la cel obtinut prin stoarcere) este cel care formeaza mucusul, facandu-l mai gros si mai lipicios. Pentru fizioterapeut, incercarea de a-l elimina din sistemul respirator al oamenilor e ca si cum ai incerca sa scoti ketchup dintr-o sticla. Pentru un mucus apos, oamenii au nevoie de hidratare, dar nu cu suc de portocale.
 

Mai cititi si:

Un cocktail care face minuni pentru sanatate

Un cocktail care face minuni pentru sanatate

Faptul ca fructele reprezinta un izvor de sanatate este un adevar pe care nimeni nu il mai contesta astazi. Cativa cercetatori francezi au descoperit insa o reteta miraculoasa, un cocktail…

Cartofii copti sunt inamicul dieteticienilor

Cartofii copti sunt inamicul dieteticienilor

Cartofii elibereaza rapid zaharul in sange, acest lucru incurajand cresterea hormonului de stocare a grasimilor, insulina, care incurajeaza organismul sa retina grasimea.

De fiecare dată când mănanci, hrănești boala sau te lupți cu ea: toate alimentele pe care le cumperi au o legatură cu sănătatea familiei tale

De fiecare dată când mănanci, hrănești boala sau te lupți cu ea: toate alimentele pe care le cumperi au o legatură cu sănătatea familiei tale

In general, in Romania nu exista o cultura in masa a alimentatiei sanatoase ...si din pacate, roadele acestui lucru se vor vedea peste ani de zile cand copiii de azi vor ajunge la maturitate. Dar,…


 Comunitate, forumurile mamicilor inteligente

 Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!


sursa: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014
referinte:
- revista olandeza de sanatate Vrouw - 2014
- WebMd
- revista olandeza Gezondheid - mai 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII