Mușcatul - agresivitatea ca formă de protest la copiii mici

Muscatul - agresivitatea ca forma de protest la copiii mici

Mușcatul - agresivitatea ca formă de protest la copiii mici

Manifestările agresive la vârste foarte mici sunt, de obicei, un semn al frustrărilor pe care copiii le acumulează din diverse motive. Actele violente sunt, de fapt, modul prin care ei își exprimă nemulțumirile și atrag atenția adulților asupra nevoilor lor emoționale.

- vei citi:
Nevoia de spatiu
Impactul sonor
Insotitorul umbra

Manifestarile agresive la varste foarte mici sunt, de regula, semnul unor frustrari pe care copiii le acumuleaza din cele mai variate motive

Manifestarile agresive la varste foarte mici sunt, de regula, semnul unor frustrari pe care copiii le acumuleaza din cele mai variate motive, actele violente fiind, de fapt, forma prin care ei isi manifesta nemultumirile, tragand astfel un semnal de alarma adultilor. Obiceiul de a musca pe oricine si mai ales pe ceilalti copii, colegi, prieteni, se intalneste destul de frecvent la copiii de varsta prescolara.

Unii parinti intra in panica, incercand sa gaseasca prea repede explicatii de ordin patologic, altii raman indiferenti neglijand nu doar actul agresiv in sine, ci si cauzele care l-au produs. Ce ar trebui sa faci atunci cand copilul tau isi musca frecvent partenerii de joaca fara sa aiba o explicatie clara pentru gestul sau?

In primul rand ar trebui sa stii ca gestul in sine nu vine din dorinta copilului de a musca, ci este un act de disperare, un strigat de ajutor al copilului care nu stie sa exprime altfel o nevoie pe care o resimte. A sta de vorba cu copilul este un lucru util, insa de cele mai multe ori aceasta nu il ajuta prea mult in momentul respectiv, cand se afla sub tensiune. De aceea, problema trebuie studiata mai in profunzime, pe cat posibil, colaborand cu educatoarea sau cu persoanele in prezenta carora se produc astfel de incidente. Trei lucruri ar trebui cu precadere avute in vedere pentru a elimina actul violent din comportamentul copilului.

Nevoia de spatiu

Majoritatea copiilor, desi interactioneaza cu ceilalti copii si cu adultii, resimt nevoia de a-si crea un spatiu personal, care include propriile jucarii. De aceea este important ca atunci cand copilul se joaca cu alti copii sa i se asigure acest spatiu, care nu este necesar sa fie unul mai mare decat cel efectiv din jurul sau, pe o distanta cat isi intinde el ambele brate. Atata timp cat cei din jur ii respecta acest spatiu, copilul va avea siguranta ca nimeni nu ii invadeaza micul sau univers fara acordul sau. De asemenea, copilul insusi trebuie invatat sa isi ceara dreptul la acest spatiu personal, prin simpla intindere a bratelor si precizarea faptului ca acela este spatiul lui si ca nu vrea ca cineva sa il depaseasca, atunci cand simte aceasta nevoie.

Impactul sonor

Muscatul apare frecvent si ca o reactie nervoasa la stimuli sonori puternici, fie ca este vorba de tipete, plansete ale altor copii, de ridicarea tonului de catre un adult sau pur si simplu zgomotul de fundal produs de ceilalti copii care se joaca. Chiar daca suna a masura extrema, poti incerca un exercitiu ce s-ar putea sa dea rezultate neasteptate. Foloseste dopuri de urechi speciale pentru copiii, pentru a atenua intensitatea zgomotelor din jur. Atentie! Nu il forta pe copil sa le poarte, daca nu doreste, dar incearca sa gasesti alte solutii pentru diminuarea efectelor sonore din jur.

Ad-Extra3:

Insotitorul umbra

Chiar daca procedeul este folosit mai curand pentru copiii cu probleme speciale, care nu se pot integra in colectivitate decat in anumite conditii, avand nevoie de sprijinul unui adult, altul decat educatorul, prezenta unei persoane care sa urmareasca in permanenta comportamentul copilului care musca, fie si pentru cateva zile, poate fi un mod mai rapid de a depista sursa ce cauzeaza actul violent. Daca institutia la care este inscris copilul la gradinita permite acest lucru, este bine sa apelezi la o astfel de metoda, mai ales daca problema muscatului este una frecventa. Chiar daca si educatorul poate observa indeaproape comportamentul copilului, metoda insotitorului umbra este mai eficienta, deoarece copilul nu va avea sentimentul ca este tratat in mod diferit de catre educator in comparatie cu ceilalti copii.

In paralel cu aceste aspecte ce trebuie avute in vedere, copilului trebuie sa i se explice si sa i se repete in mod constant ca dintii nu sunt pentru a-i musca pe ceilalti oameni si ca persoanelor din jur nu le place sa fie muscate. De asemenea, copilului trebuie sa i se explice faptul ca orice nemultumire poate fi exprimata in cuvinte si ca nu este nevoie sa muste pe cineva ca sa isi exprime o nemultumire, ci este mult mai usor si mai firesc sa spuna cu voce tare ceea ce il deranjeaza. Daca este necesar, i se poate oferi copilului o jucarie mica, pentru dentitie, pe care sa o poata musca atunci cand crede ca nu isi poate controla reactiile. Redirectionarea atentiei functioneaza adesea mult mai bine decat interdictia. In plus, jocurile de rol, il pot ajuta pe copil sa depaseasca mai usor aceasta faza a muscatului. Jucati-va impreuna, acasa, si pretindeti ca imitati joaca de la gradinita, invatandu-l sa spuna cu voce tare ceea ce nu ii place sau sa semnaleze momentele in care simte nevoie ca nimeni sa nu intre in spatiul lui personal. Nu uita, de asemenea, sa o rogi pe educatoare sa il laude in fata ta atunci cand reuseste sa foloseasca cuvintele pentru a-si exprima nemultumirile, renuntand la muscat. Focalizarea pe reactiile pozitive este si ea un mod de a incuraja comportamentele pozitive.

Invata-ti copilul sa isi exprime sentimentele cu metoda LESS

Copiii mici sunt constienti de senzatiile fizice si, odata ce incep sa vorbeasca, va pot spune cand le este foame sau doresc sa mearga la baie. Dar numirea emotiilor este mult mai complexa, iar multi copii au nevoie de ajutor pentru a identifica ce simt cu exactitate.

Atunci cand copilul tau are o emotie puternica, numiti acel sentiment si incurajati copilul sa se gandeasca la senzatia acelei experiente. Exprimarea emotiilor este importanta pentru dezvoltarea sa emotionala. Mai departe >>

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII