Carnea pregatita la gratar: pericole ascunse de catre trebuie sa stii
- Gratarul este una dintre adevaratele bucurii ale verii. Cine nu s-a bucurat de o companie buna, vreme perfecta si mancare buna preparata pe carbunii aprinsi sau un gratar pe gaz - acasa, in parcuri, pe plaja sau la un camping? Dovada sta statistica conform careia in SUA mai mult de 80% dintre familii detin un gratar, dintre care aproape jumatate recunosc ca il folosesc de cel putin 1-2 ori pe saptamana in lunile de vara.
Pericolul 1: Crusta
Pericolul 2: Fumul
Pericolul 3: Produse secundare nocive
Marinati carnea si "imbracati-o" in condimente
Preparati carnea de dinainte
Reduceti cantitatea de zeama a carnii
Legumele la gratar
Prevenirea bolilor declansate de consumul de carne preparata insufficient
Gatiti la temperatura potrivita
Spalati-va pe maini
Gratarul este una dintre adevaratele bucurii ale anotimpurilor cand iesim in natura. Cine nu s-a bucurat de o companie buna, vreme perfecta si mancare buna preparata pe carbunii aprinsi sau un gratar pe gaz - acasa, in parcuri, pe plaja sau la un camping? Dovada sta statistica conform careia in Romania mai mult de 80% dintre familii detin un gratar, dintre care aproape jumatate recunosc ca il folosesc de cel putin 1-2 ori pe saptamana in lunile de vara.
Gratarul este distractiv, accesibil la pret, mancarea este gustoasa si, mai mult decat atat, aduna la un loc prietenii si familia. Si, deoarece va simtiti atat de bine cand faceti sau iesiti la gratar, este posibil sa nu va treaca prin cap faptul ca exista riscuri foarte reale de a va pune sanatatea in primejdie. Din fericire, exista modalitati prin care va puteti exprima abilitatile de bucatar si, de asemenea, de a reduce riscurile sanatatii, atat pentru dvs. cat si pentru invitatii dvs.. In continuare, patru riscuri la care va supuneti sanatatea, cat si tot atatea modalitati de a le reduce.
de citit: Despre barbati si gratar
Pericolul 1: Crusta
In timp ce carnea gatita la gratar arata atragator si este foarte gustoasa, contine compusi cancerigeni numiti amine heterociclice (HCA) care se formeaza atunci cand carnea se innegreste. Compusii cancerigeni cresc proportional cu grosimea crustei. Nivelurile crescute ale HCA-ului au aratat ca pot cauza cancer la animalele de laborator expuse la aceste substante chimice, iar studii epidemiologice au demonstrat ca un consum marit al carnii preparate in acest fel poate fi asociat cu un risc crescut de cancer colorectal, pancreatic sau de prostata.
Pericolul 2: Fumul
Fumul de gratar contine hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), substante chimice toxice care pot deteriora plamanii. Odata cu procesul de preparare a carnii, sucul din grasimea acesteia atinge carbunii, creand PAH care se imprastie in adierea vantului. Mirosul de fum de pe haine si din par ajunge, de altfel, si in plamani. Cantitatea de PAH creste odata cu cea a fumului rezultat din prepararea gratarului. Toxinele sunt absorbite in acelasi timp cu aroma fumului preparatului delicios chiar odata cu mancarea.
Pericolul 3: Produse secundare nocive
Atunci cand gatim alimentele la temeraturi foarte ridicate, o reactie chimica in lant poate sa apara, iar in urma ei, produsii inflamatorii de glicozilare avansata AGE, daunatori pentru celule si asociati cu stresul celular si imbatranirea. De-a lungul timpului, corpul acumuleaza AGE in organe deoarece acestea nu pot fi digerate, cauzand daune. Unde gasim AGE in carnea pregatita la gratar? In crusta.
Cum sa evitam aceste pericole
Marinati carnea si "imbracati-o" in condiment
Acoperiti carnea cu un strat de condimente cum ar fi: rozmarin, cimbru, piper, sau marinati-o conferindu-i astfel un gust delicios, si astfel, puteti reduce cu pana la 96% substantele cancerigene care se formeaza in urma prepararii carnii la grill. Marinarea carnii previne formarea crustei, reduce scurgerea grasimii pe carbuni si, totodata reduce aparitia celor 3 amenintari: - HCA, PAH si AGE. Cu cat folositi mai multe arome, cu atat riscurile sunt mai mici.
Preparati carnea de dinainte
O modalitate simpla de a reduce toxinele create de gratar este cea de preparare a carnii de dinainte, la foc mic intr-o tigaie, sau la cuptor. Gatirea carnii inainte de a fi pusa pe gratar elimina o parte a grasimii care produce fum prin picurare si reduce semnificativ cantitatea de timp in care carnea sta pe gratar, fiind astfel expusa contactului cu toxinele. Totodata, carnea va fi gata foarte repede pentru ca "trupele" infometate sa fie hranite.
Reduceti cantitatea de zeama a carnii
Folosind o simpla bucata de folie de aluminiu ca o bariera de protectie a carnii reduceti cantitatea de HAP care intra in alimente si plamani. Folia ajuta, totodata la a pastra carnea moale si umeda. O alta modalitatea este cea de a indeparta excesele de grasime inainte de prepararea carnii pe gratar.
Legumele la gratar
Legumele preparate la gratar nu contin substantele cancerigene HCA nici chiar atunci cand se apropie de carbonizare. Un Kebab din legume, facut din ardei, rosii cherry si ceapa rosie ofera mai multe substante nutritive si mai multe substante care lupta impotriva cancerului, care nu pot fi obtinute dintr-o friptura de piept de pui.
Prevenirea bolilor declansate de consumul de carne preparata insuficient
Carne insuficient preparata poate fi contaminata cu bacterii cum ar fi E. coli sau Salmonella - o problema de sanatate reala, si nimic nu distruge o petrecere la gratar cum o face o intoxicatie alimentara. Chiar si atunci cand carnea este gatita in mod corespunzator, riscam sa contaminam carnea fiarta prin atingerea ei cu degetele sau clestele care au intrat in contact cu bacteriile de la platoul de carne nepreparata.
Gatiti la temperatura potrivita
Folositi un termometru de gatit ieftin pentru a va asigura ca preparatul din carne este gatit in mod corespunzator. Temperatura interna minima pentru pasari de curte (piept de pui, pulpe inferioare) este de 165°F; pentru carne tocata (hamburger) este de aproximativ 160°F; și pentru bucati de carne de vita (friptura) este de 145°F). Tineti minte ca in timp ce se marineaza sau decolengeleaza, carnea trebuie tinuta la frigider pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
Spalati-va pe maini
Cand atingeti o bucata de carne cruda, sau o suprafata care a fost in contact cu carnea cruda, spalati-va mainile cu apa si sapun. Nu este suficient doar sa le treceti pe sub jetul de la robinet, ci, o spalare "sincera" ca cea de dupa folosirea toaletei este cea indicata. Fiti atenti la utilizarea cutitelor si a clestilor atat pentru carnea cruda, cat si pentru cea gatita. Folositi vesela separata pentru cele din prima categorie ; folositi diferite placi pentru taierea carnii crude,altele pentru celelalte produse, eventual de diferite culori pentru a preveni contaminarea incrucisata.
Deci, acum ca stiti cum sa preparati corect un gratar, savurati-l, bucurandu-va pe deplin de el, ramanand sanatosi. Descoperiti in continuare o serie de retete super delicioase de pregatit la gratar.
Despre o alimentatie sanatoasa, mai cititi:
Comunitate, forumurile mamicilor inteligente
Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.
La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!
autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII