10 Alimente bogate in seleniu
- Acest nutrient important este vital pentru functionarea sistemului imunitar. Impreuna cu vitamina E, vitamina C si vitamina B3, seleniul actioneaza ca si antioxidant in lupta cu radicalii liberi din organism. Se crede ca ajuta in prevenirea cancerului, s-a dovedit important in fertilitatea masculina
Functiile seleniului
Deficientele de seleniu
10 surse alimentare de seleniu
Toxicitatea
Seleniul este un mineral necesar pentru toate functiile corpului.
Functiile seleniului
Acest nutrient important este vital pentru functionarea sistemului imunitar. Impreuna cu vitamina E, vitamina C si vitamina B3, seleniul actioneaza ca si antioxidant in lupta cu radicalii liberi din organism. Se crede ca ajuta in prevenirea cancerului, s-a dovedit important in fertilitatea masculina (cresterea nivelului de seleniu duce la imbunatatirea motilitatii spermatozoizilor), si, sub rezerva unor cercetari mai amanuntite, exista studii preluminare care sustin faptul ca seleniul poate ajuta, de asemenea, in ameliorarea simptomelor astmului.
Deficientele de seleniu
Deficientele de seleniu pot aparea in zonele in care solul are un continut scazut in seleniu. Dietele bogate in alimente rafinate pot duce de asemenea la deficit, asa cum seleniul poate fi distrus de prelucrarea produselor alimentare. Administrarea de medicamente anti-inflamatorii poate reduce aprovizionarea organismului cu seleniu.
Nivelurile scazute de seleniu pot contribui la aparitia unor afectiuni autoimune, cum ar fi psoriazis si bolile tiroidiene. Nivelurile scazute au fost, de asemenea, asociate cu aparitia cancerului de stomac, gat si prostata, desi sunt inca necesare mai multe cercetari pentru a determina daca acestea sunt o cauza sau un rezultat al bolii. Unele studii sugereaza ca deficitul de seleniu este vinovat pentru tulburarile de dispozitie. Exista indicii ca deficientele de seleniu pot contribui la progresia infectiilor virale.
10 surse alimentare de seleniu
Continutul de seleniu din alimente depinde de concentratia de seleniu din solul din care provin culturile. Urmatoarele alimente sunt considerate surse bune de seleniu:
1. Alunele braziliene
2. Semintele de floarea soarelui
3. Pestele (ton, halibut, sardine, cambula, somon)
4. Crustacee (stridii, midii, creveti, scoici)
5. Carne (vita, ficat, carne de miel, carne de porc)
6. Pasari de curte (pui, curcan)
7. Ouale
8. Ciupercile
9. Cereale (germeni de grau, orz, orez brun, ovaz)
10. Ceapa
Doza zilnica recomandata
• Copii (sub 3ani): 20 mcg
• Copii (4-8 ani): 30 mcg
• Copii (9-13 ani): 40 mcg
• Adolescenti (14-18 ani): 55 mcg
• Adultii de peste 19 ani : 55 mcg
• Femeile insarcinate: 60 mcg
• Femeile care alapteaza: 70 mcg
Toxicitatea
O doza mai mare de 400 mcg pe zi de seleniu poate duce la toxicitate. Efectele secundare pot include pierderea parului, pete albe pe unghii, oboseala, ameteli, greata si leziuni ale nervilor. Exista unele dovezi ca un nivel ridicat de seleniu poate creste riscul de cancer de piele cu celule scuamoase. Un alt studiu a gasit o legatura intre nivelurile mai ridicate de seleniu si un risc crescut de a dezvolat diabetul de tip 2.
Din cauza posibilitatii aparitiei toxicitatii, suplimentele alimentare de seleniu sunt foarte controversate. Cel mai sigur mod de a asigura un nivel suficient de seleniu este acela al unei diete cu alimente bogate in seleniu, precum cele enumerate mai sus. Nucile de Brazilia sunt bogate in seleniu si ar trebui consumate ocazional. O singura nuca poate furniza doza zilnica pentru o intreaga zi. Multivitaminele care contin seleniu sunt, de obicei, sigure pentru majoritatea oamenilor si ajuta la asigurarea nivelului optim al acestuia dintr-un regim alimentar in care lipseste.
Despre alimentatia sanatoasa mai cititi:
Comunitate, forumurile mamicilor inteligente
Femina intimIntre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.
La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!
sursa: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII